Žodynų leidėjai paskelbė metų žodžius: kokie jie ir ką jie pasako apie praeinančius metus?  ()

Didžiųjų anglų kalbos žodynų leidėjai turi tradiciją reguliariai skelbti metų žodžius. Vargu ar tai vien paprastas sutapimas, kad trijų didžiųjų žodynų šiemet parinkti žodžiai visi turi aiškų politinį atspalvį, rašo JAV leidinys „Pittsburgh Post-Gazette“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baigiantis metams, kuriuos žymėjo šokiruojantys rinkimų rezultatai ir siaubingi teroro išpuoliai, sunku išvengti minčių apie politiką. Ir tai atsispindi žodžiuose, į kuriuos šiais kreipiamas didžiausias dėmesys.

Iš pradžių, lapkričio mėnesį, atėjo žinia, kad „Oxford Dictionaries“ metų žodžiu išrinko egzotiškai skambančią „posttiesą“ (angl. „post-truth“). Praėjus kelioms savaitėms, Dictionary.com leidėjai metų žodžiu paskelbė „ksenofobiją“ (angl. „xenophobia“), pabrėžę, kad šiais metais skambiausios spaudos antraštės vienaip ar kitaip sukosi apie „kito“ arba „svetimo“ baimę.

Galiausiai šios savaitės pirmadienį „Merriam-Webster“ metų žodžiu iškėlė būdvardį „siurrealus“ (angl. „surreal“), kurį internetinėje versijoje apibūdina kaip „pažymėtą ryškia iracionalia sapno realybe“ ir siūlo tokius sinonimus, kaip „neįtikėtinas“ bei „fantastiškas“.

„Kas yra tikrai įdomu, kai visi žodynai keliasi į internetą – galimybė pamatyti ne tik žmones, kurie lankosi „Merriam-Webster“, bei jų naudojamus žodžius, bet ir kitus. Mes matome, kad tikrai esama tam tikros laiko dvasios, jungiančios daugelį žodžių ieškančių žmonių“, – komentavo viena „Merriam-Webster“ redaktorių Kory Stamper.

Trijų didžiųjų organizacijų naudojami metų žodžio atrankos metodai skiriasi. „Oxford Dictionaries“ daugiau dėmesio skiria spausdintam žodžiui ir vertina, kurie žodžiais buvo dažniausiai sutinkami svarbiausiuose tekstuose. Dictionary.com apžvelgia interneto paieškų statistiką ir parenka vieną žodį, jų nuomone, geriausiai atspindintį metus. „Merriam-Webster“ svarbiausi – staigūs konkrečių žodžių paieškos internete šuoliai, lyginant su prieš tai buvusiais metais.

„Merriam-Webster“ vyresnysis redaktorius Peteris Sokolowski sakė, kad žodis „siurrealus“ pasirinktas, nes „žmonės vis sugrįždavo jo po daugelio įvairių įvykių“, tokių kaip teroro išpuoliai Briuselyje, nesėkmingas pučas Turkijoje, teroro ataka Nicoje ir, ryškiausiai, po JAV prezidento rinkimų lapkričio pradžioje.

Leidėjai pripažino, kad stiprus kandidatas šiemet buvo „fašizmas“ (angl. „fascism“), kuris lapkričio pabaigoje buvo tapęs absoliučiai dažniausiai ieškomu žodžiu. Tačiau tikrovę su sapnu lyginantis apibūdinimas nukonkuravo politinę ideologiją vien dėl to, kad jo populiarumo šuolis, lyginant su 2015 metais, buvo ryškesnis.

Paskelbus trijų didžiųjų anglų kalbos žodynų metų žodžius, liko sulaukti vieno pranešimo – ką pasirinks kitų metų sausio 6 dieną Teksaso valstijoje susirinksianti Amerikiečių dialekto draugija („American Dialect Society“). Kitaip negu žodynų leidėjai, ji remsis ne statistiniais duomenimis, o gyvais debatais ir balsavimu. Pirmenybė tokiuose rinkimuose dažniausiai suteikiama santykinai naujiems žodžiams, todėl „posttiesa“ turi daug šansų.

Ir tikrai, sunkoka šiemet konkuruoti su žodžiu, kuris apūdina situaciją, kai „objektyvūs faktai tampa mažiau svarbūs formuojant viešąją nuomonę, negu kreipimasis į emocijas ir asmeninius įsitikinimus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()