Kodėl vyrai žinda moterų krūtis, o jei to negali - perka moters pieną juodojoje rinkoje  ()

Niekam nėra paslaptis, kad žmonės yra žinduoliai. Savo gyvenimo pradžioje mes maitinamės motinos pienu, dėl kurio augame stiprūs ir sveiki, puikiai vystosi svarbiausios mūsų organizmo funkcijos. Tačiau dauguma mūsų motinos pieną vartoti nustojame gana anksti ir jo skonio nepamename. Greičiausiai dėl to galybė žmonių internete ieško atsakymo – ar suaugęs žmogus gali saugiai gerti motinos pieną?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Motinos pienas, beje, yra tik žmogaus pieno pavadinimas – nekalbame apie biologinės mamos pieno vartojimą suaugus. Taip pat reikėtų atsiriboti ir nuo prietarų bei etinių įsitikinimų – šiame straipsnyje apie motinos pieną kalbama kaip apie bet kurį kitą natūralų produktą. Žmonėms šis klausimas iš esmės kyla dėl labai banalios priežasties – daugelis mano, kad motinos pienas tinka tik kūdikiams ir suaugusiems gali būti kaip nors žalingas. Žmonės natūraliai yra labai smalsūs (juk daug jų domisi, kas nutiktų, jei vyras gertų moteriškus kontraceptikus), tačiau apie viską iš pradžių.

Motinos pieno paskirtis – kūdikio maitinimas. Pieno liaukos pieną pradeda išskirti beveik iš karto po gimdymo, nors iš pradžių jo sudėtis turi stabilizuotis. Sveikos žindyvės pieno liaukos per dieną pagamina apie 1-1,5 litrų pieno, kurio energetinė vertė siekia 2900 kJ (arba 700 kcal). Kūdikių augimui pienas yra būtinas dėl jame esančių medžiagų. Motinos piene gausu baltymų, riebalų, kalcio ir fosforo druskų ir taip toliau. Jis saugo kūdikį nuo užkrečiamų ligų ir auga sveikas.

Bet kas nutiktų, jei suaugęs žmogus dėl vienokių ar kitokių priežasčių nuspręstų išgerti motinos pieno? O kas būtų, jei juo maitintųsi nuolat? Ar tada, kai organizmas iš esmės nebesivysto (bent jau ne tokiais tempais kaip kūdikystėje) motinos pienas gali pakenkti?

Pasirodo, suaugę žmonės gali visiškai saugiai gerti motinos pieną be jokių apribojimų. Tai ne tik nėra žalinga suagusiojo organizmui, bet gali būti ir naudinga. Motinos pienas stiprina imunitetą, padeda apsisaugoti nuo vėžio, kai kurių kitų ligų.

Iš tikrųjų, egzistuoja visa juodoji motinos pieno rinka, kurioje suaugusieji apsiperka labai dažnai. Sportininkai žmonių pieną vartoja siekdami sustiprėti, įgyti papildomos ištvermės prieš varžybas ar greičiau pagyti nuo traumų. Jie teigia, kad jis tikrai padeda, o ir mokslininkai tai gali patvirtinti.

Tiesa, labai svarbu pasakyti, kad suaugusiesiems motinos pienas nėra būtinas. Kūdikiams jis yra labai reikalingas ir tokia dažnai nelegali prekyba nėra geras reiškinys. Yra kūdikių, kuriems motinos pieno trūksta, kai tuo tarpu pasiturintys suaugusieji nesunkiai suranda būdų jį vartoti nemažais kiekiais. Ne viskas yra taip blogai – šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, kuriami pieno bankai, kurie priima perteklinį pieną ir jį suteikia neišnešiotiems naujagimiams, kuriems jis būtinas.

O dabar šiek tiek apie keistenybes. Egzistuoja ištisas judėjimas, kuris skatina moteris krūtimi maitinti savo sutuoktinius ir vaikinus. Daugybė moterų taip ir daro. Tiesa, moterys, žinoma, yra tik pusė šios keistos mados – vyrai taip pat drąsiai žinda krūtis, kelia vaizdo įrašus į internetą, pasakodami, kad ši veikla juos suartino, pagerino vyro sveikatą ir apsaugo moterį nuo krūties vėžio. Tai, beje, yra tiesa – maitinimas krūtimi moterims taip pat yra labai sveikas.

Iš motinos pieno galima gaminti ir įprastus pieno gaminius. Vienas šefas Niujorke iš savo žmonos pieno gamino sūrį ir jį pardavinėjo savo restorano lankytojams. Tai daryti greitai buvo uždrausta, tačiau vienas maisto kritikas šio sūrio spėjo paragauti ir jį įvertino. Jis teigė, kad žmogaus sūris pasižymėjo labai silpnu, saldžiu skoniu ir nemalonia tekstūra – jis buvo minkštas, bet kartu elastingas, šiek tiek primenantis panakotą.

Žmogaus pienas iš tikrųjų yra gana saldus. Jo paragavę suaugusieji teigia, kad jis panašus į ištirpusius ledus. Tiesa, motinos pieno tekstūra ir sudėtis keičiasi nuolat, todėl ir skonis skirtingu paros metu bus vis kitoks. Kai kurie suaugusieji teigia, kad jis šiek tiek primena net ananasų sultis.

Bet kuriuo atveju, geriau motinos pieną palikti kūdikiams, kuriems jis toks svarbus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(11)
(25)

Komentarai ()