Ar pažengusia Alzheimerio liga sergantis žmogus suvokia savo būklę? Moteris savo tėvo paklausė, ar jis žino, kad serga (Video)  ()

Senatvinė demencija yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Viena iš dažniausių demencijos priežasčių - Alzheimerio liga. Artimiesiems sunku matyti, kaip kadaise žvalus ir protingas žmogus silpsta, praranda atmintį ir gebėjimą racionaliai mąstyti bei bendrauti. Su šia liga artimiau nesusidūrusieji dažnai smalsiai klausia - ar Alzheimerio liga sergantis žmogus pats žino, kad serga? Ar jis suvokia, ką praranda ir kas jo laukia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elaine Rusk ilgą laiką prižiūrėjo savo tėvą Normą, kuris sirgo Alzheimerio liga. Liga glemžėsi vis didesnę Normo sąmonės dalį, todėl Elaine teko savo tėvą nuolat prižiūrėti. Be jokios abejonės, kai sužinojo apie savo ligą, Normas ją puikiai suprato. Tuomet dar buvo pakankamai žvalus, tačiau laikui bėgant vis silpo, jo sąmonė pradėjo trūkinėti, jis prarado didžiąją dalį ilgai saugotų prisiminimų.

Tie, kurie nėra susidūrę su šia liga dažnai mano, kad sergantis žmogus praranda savo asmenybę. Galiausiai atrodo, kad tai jau visai nebe jis. Tačiau, ką vėlyvose Alzheimerio ligos stadijose šie žmonės vis dar supranta? Ar jie vis dar gali suvokti, kad serga?

Daugeliui ši mintis neduoda ramybės ne tik dėl žmonėms įgimto smalsumo, bet ir dėl gailesčio. Juk suvokti, kad netenki proto ir prisiminimų yra siaubingas jausmas. Elaine Rusk priklausė kelioms internete veikusioms Alzheimerio ligos grupėms ir forumams, kuriuose buvo diskutuojama apie ligonių priežiūrą, gydymą, sunkumus ir kaip juos išspręsti. Šiose grupėse žmonės dalinasi patirtimi, kuri yra neįtikėtinai vertinga tiems, kurie prižiūri Alzheimerio liga sergančius artimuosius.

Visgi, ne visi Alzheimerio ligos atvejai yra vienodi. Todėl ne vienas žmogus Elaine klausė, ar jos tėtis suvokia, kad serga ir kas yra Alzheimerio liga. Todėl ji to vieną vakarą savo tėvo paklausė.

Normui tada jau buvo 90 metų, jis retai pakildavo iš lovos, beveik niekada neišeidavo į lauką, neteko didelės dalies per ilgą gyvenimą sukauptų prisiminimų. Tačiau paklaustas, ar žino, kad serga Alzheimerio liga, jis atsakė, kad jis tai suvokia. Elaine tuomet pasakė, kad vienos jos draugės tėtis nežino, kad serga. Normo reakcija į šiuos žodžius buvo paprasta - „jis tuo netiki“.

Dukra savo Alzheimerio liga sergančio tėvo paklausia, ar jis žino, kad serga

Kuomet Elaine paklausė, ar Normas žino, kas yra Alzheimerio liga, jis taip pat nesutriko. Normas greitai atsakė, kad tai - atminties praradimas. Kažkur jo protą apgaubusioje tamsoje Normas vis dar buvo tas pats žmogus ir, nors iki galo greičiausiai nesuvokė, kas su juo darosi, jo liga jam nebuvo paslaptis.

Normas ilgą laiką buvo įkalintas savo namuose, nes jie nebuvo pritaikyti judėjimui neįgaliojo vežimėlyje. Jo dukra pasirūpino, kad jis, kaip Antrojo Pasaulinio karo veteranas, gautų specialų automobilį ir galiausiai galėtų ištrūkti iš namų. Pirmosios kelionės naujuoju automobiliu metu Normas paprašė, kad jie nupirktų gėlių ir padėtų ant jo tėvų kapo. Po 12 dienų, būdamas 92 metų, jis mirė.

Normas visą gyvenimą keliavo po pasaulį, buvo užkietėjęs buriuotojas ir dailininkas. Jis dirbo inžinieriumi, prisidėjo gaminant aviacines navigacijos sistemas. Tačiau protinis darbas, įspūdžių gausa, nepriekaištinga sveikata nuo Alzheimerio ligos jo neapsaugojo.

Normo kelionė nauju automobiliu

Mažiausiai 44 milijonai žmonių visame pasaulyje serga Alzheimerio liga. Daugybė žmonių taip niekada ir negauna tikslios diagnozės. Azlheimerio liga yra labiausiai paplitusi Vakarų Europoje, mažiausiai - vidurio Afrikoje. Kasmet Alzheimerio liga suserga vis daugiau žmonių ir ši statistika tik blogės, nes visuomenė senėja. Mokslininkai iki šiol nežino, kas šią ligą sukelia, tačiau nauji atradimai padaromi nuolat. Bendras Alzheimerio ligos mechanizmas yra žinomas, ir nauji vaistai bei gydymo metodai jau yra bandomi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()