Tai būtų didžiausias absurdas: dėl valstiečių ketinimų riboti alkoholio reklamą gali būti blokuojami „YouTube“, „Facebook“ ir kt.  (7)

Technologijų ekspertai griebiasi už galvų: dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ketinimų riboti alkoholio reklamą internete ir blokuoti svetaines, kurios tokiam reikalavimui nepaklūsta, šalyje gali būti užblokuota prieiga prie tokių interneto svetainių, kaip „YouTube“, „Facebook“ ir kt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė Aurelijaus Verygos, Ramūno Karbauskio, Agnės Širinskienės ir kitų parlamentarų pateiktoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriose numatoma, kad Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas turėtų teisę duoti privalomus nurodymus interneto paslaugų tiekėjams šalinti alkoholinių gėrimų reklamą arba panaikinti galimybę ją pasiekti. 

Dėl tokio leidimo departamentas turėtų kreiptis į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kuris sprendimą turėtų priimti per tris dienas. O jei atsakymas būtų neigiamas, šį sprendimą būtų galima skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui – jo nutartis būtų galutinė ir neskundžiama. 

Technologijų ekspertas Marius Pareščius tokias idėjas vadina absurdiškomis.

Jis pastebėjo, kad parlamentarai naudojasi jau daugiau nei metus Lietuvoje galiojančiu modeliu, pagal kurį blokuojama prieiga prie azartinių lošimų svetainių, neturinčių leidimo teikti paslaugas Lietuvoje. Tik šiuo atveju privalomuosius nurodymus interneto tiekėjams siunčia Lošimų priežiūros tarnyba. Prieiga prie interneto svetainių apribojama naudojant DNS blokavimo priemones. 

„Kaip suprantu, jie bandys naudoti tą pačią technologinę grandinę – naudoti DNS blokavimą turiniui, kuris yra talpinamas ne Lietuvoje. Tai tokiu atveju galima iškart matyti akivaizdžius taikinius. Pavyzdžiui, „YouTube“ – kadangi nėra numatyta, kad būtų galima blokuoti konkrečią nuorodą, o ir technologiškai tai neįmanoma šiai dienai, tai panašu, kad visas „YouTube“ bus blokuojamas.

Tas pats gresia „Facebook“, kitoms svetainėms, kurios suteikia galimybę talpinti nuotraukas, vaizdo įrašus arba turi reklaminius blokus, kurie yra nevaldomi. Būtų fiksuojamas faktas, kad ten yra galimybė pamatyti kažkokį turinį, tarkim, viskio reklamą arba jo gaminimo įrašą „YouTube“, dar kažką – ir būtų blokuojama“, – svarstė M.Pareščius. 

Jo nuomone, išimtys vargu ar bus taikomos. O ir valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis trečiadienį aiškiai pasakė – kompromisų nebus: „Alkoholio reklama bus visiškai draudžiama ir čia diskusijų nekyla.“

Kol kas valdančiųjų siūlymai dėl alkoholio reklamos ribojimų internete kituose Seimo komitetuose svarstomi nebuvo. 

M.Pareščius teigė, kad techniškai dalies užmojų apskritai neįmanoma įgyvendinti. Be to, vis agresyvesni draudimai ir ribojimai sukurs naujų ir dar rimtesnių problemų.

„Mes gyvename valstybėje, kuri iš normalios valstybės tampa reguliuojama. Aš visiems tai sakau: kuo mes daugiau drausime ir ribosime internete, tuo daugiau atsiras priemonių visa tai apeiti, o tada jau sunkiau bus reguliuojančioms, kontroliuojančioms institucijoms. Nes tie vartotojai, kurie norės slėptis, jie atras naujų būdų slėptis ir pasinaudoti tomis paslaugomis. Ir ne tik tomis“, – įspėjo technologijų ekspertas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(6)
(8)
(-2)

Komentarai (7)