Ekscentriško milijonieriaus žaidimai: paslėpė milijoninį lobį, dėl kurio žmonės kraustosi iš proto ir net žūsta  (3)

Neseniai prie Rio Grandės upės Naujosios Meksikos valstijoje (JAV) žuvo amerikietis dvasininkas. Jis tapo antrąją auka, kuri ėmėsi ieškoti ekscentriškojo milijonieriaus Forresto Fenno paslėpto lobio. Dešimtys tūkstančių nuotykių ieškotojų leidžiasi į Uolinius kalnus išmėginti laimę: o gal visgi pavyks rasti skrynią, kurioje – 2 mln. JAV dolerių vertės brangenybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prašapęs lobių ieškotojas

Amerikietis šventikas Parisas Wallace'as birželį iškeliavo į Naująją Meksiką. Praėjus kelioms dienoms po išvykimo jo žmona sunerimo: ryšys su Parisu dingo, o vyras sutartu laiku negrįžo. Moteris pasakojo, jog sutuoktinis išvyko į Uolinius kalnus vildamasis surasti lobį, kurį ten paslėpė 87-erių milijonierius iš Santa Fe F.Fennas. 

Apžiūrėjus viešbučio kambarį, kuriame lobių ieškotojas buvo apsistojęs, rasta dvasininko daiktų. Mobiliojo ryšio operatorius nustatė, kur registruoti paskutiniai signalai iš P.Wallace'o telefono. Tai padėjo aptikti šventiko visureigį. Automobilis paliktas prie tilto per Rio Grandę. Salone rasta artimiausios parduotuvės kvitų, kur P.Wallace'as įsigijo virvę ir kitų atsargų – akivaizdu, ruoštasi ilgai išvykai. Virvės nuoplaišą rado netoli visureigio, o vyro kūną dešimtį kilometrų buvo nunešusi upės srovė. 

“Kai išgirdome apie F.Fenno lobį, pamanėme: “Na ir nuotykis!”, - pasakoja P.Wallace'o žmona. - Ir ryžomės jo ieškoti. Kažkam juk pasiseks surasti turtus. Kodėl gi ne mums?“ 

Ekscentriškasis galerininkas

Paslėpti lobį F.Fennas sumanė 1988 metais. Tuomet jam buvo 58-eri. Vyras galvojo, jog miršta nuo vėžio: medikai jam pašalino inkstą ir patarė ruoštis blogiausiam. F.Fennas puikiai suvokė, ką tai reiškia, ir nesirengė kabintis į gyvenimą dantimis. „Noriu mirti taip, kaip noriu. Pagalbos man nereikia. Nenoriu, kad mane laikytų už rankos ir visi verktų“, - sakė turtuolis.

Jam gimė planas: Uoliniuose kalnuose, kuriuos žinojo kaip savo penkis pirštus, surasti slėptuvę, atgabenti čia brangenybes ir nusigalabyti. Tačiau prieš tai savo memuaruose įpinti lobio koordinates. Išgliaudžiusiam šifrą atiteks turtai. 

Beliko parašyti knygą. O su tokia biografija kaip F.Fenno, minčių užtektų ir ne vienam tomui. 

Po mokyklos jis užsirašė į karines oro pajėgas, tapo pilotu. Per Vietnamo karą jis atliko 328 skrydžius, dusyk buvo numuštas – Laose ir Vietname. 

“Prieš metus susapnavau košmarą, - yra pasakojęs turtuolis“ The California Sunday Magazine” žurnalistui. — Sapnavau, kad valdžia tiksliai žino, kiek žmonių pražudžiau, ir ketina tai man pasakyti“.

Tarnyboje F.Fennas susidomėjo senienų paieška: Italijoje ieškoti senovinių amforų nėrė į jūrą, vyko į Pompėją, dievino Sacharą. “Ten galima rasti ieties antgalį, padarytą prieš aštuonis tūkstančius metų, o greta – vokiečių kareivio skeletą, rankinę granatą ar sudegusį tanką“, - prisiminė F.Fennas. 

1970-ųjų pradžioje jis išėjo į atsargą ir grįžo į gimtąjį Santa Fe. Nutaręs, jog nieko nėra pelningiau nei prekiauti meno kūriniais, jis atidarė galeriją. „Niekada nemėgau meno. Tai man prieš kitus suteikė persvarą“, - kalbėjo galerijos įkūrėjas. 

Geriausiais metais galerija verslininkui per metus sukraudavo per 6 mln. JAV dolerių. Čia lankydavosi JAV prezidentas Geraldas Fordas, buvusi pirmoji ponia Jacqueline Kennedy, F.Fennas buvo pažįstamas su aktoriumi Robertu Redfordu, dainininke Cher ir komiku Steve'u Martinu.

F.Fennas nebrangiai supirko menkai žinomų dalininkų darbus, apie juos leido knygas, o paveikslus parduodavo už išaugusią kainą. 

Įsisiūbavus šaltajam karui jis lankėsi Sovietų Sąjungoje iš kur grįžo su sovietų tapytojų paroda ir įspūdinga indėnų artefaktų kolekcija.

Tačiau Federalinis tyrimų biuras įtarinėjo, jog kolekcija pasipildė ne visai skaidriais būdais. Tad F.Fenno namuose ne sykį buvo surengtos kratos – ieškota senuose indėnų kapuose pavogtų brangenybių. Laikraščiai milijonierių vadino „marodieriumi giliomis kišenėmis“. Šis atskirtinėjo: „Agentai remiasi tuo, kad artefaktai nelegaliai paimti iš viešų plotų. Abejoju, kad jie tam turi įrodymų“. Byla nebaigta iki šiol. 

Prie lobio vedančios užuominos

F.Fennas vylėsi rasti gerą autorių, kuris aprašytų jo istoriją, tačiau norinčių imtis šio darbo neatsirado. 
„Manau, jiems nepatiko mintis, kad pabaigoje aš kažkur miške mirštu“, - svarstė turtuolis. 

Tad pirminio plano teko atsisakyti. Ir ne tik dėl šios priežasties: medikų nuostabai, liga atsitraukė. 

Tačiau lobio idėjos F.Fennas nepametė: jis 25 tūkst. JAV dolerių išleido nupirkdamas bronzinę skrynią ir ėmėsi ją pildyti senovinėmis monetomis, aukso grynuoliais, XVII a. ispanišku žiedu, brangakmeniais, dviem Ceilono safyrais, šimtais rubinų, aštuoniais smaragdais, nefrito figūrėlėmis iš Kinijos, senovinėmis indiškomis apyrankėmis... Kai kuriuos šių daiktų milijonierius atrinko iš savo kolekcijos, kitus pirko tyčia. 

Skrynia 20 metų prastovėjo namuose. Ir tik 2010 m. 80-metis F.Fennas ją paslėpė kaip ir buvo žadėjęs Uoliniuose kalnuose. Nei žmona, nei vaikai nežinojo, kur ir dėl ko jis išvyko. Garbaus amžiaus galerininkas nepajėgė išsyk į slaptavietę nugabenti beveik 20 kg sveriančių brangenybių. Teko per vieną išvyką nuvežti skrynią, o kitu sykiu – pačias brangenybes. 

Galiausiai memuarus milijonierius parašė pats, už savas lėšas juos ir atspausdino. Knygos pabaigoje, po ilgų pasakojimų apie vaikystę ir Vietnamą, F.Fennas nusako, kur ieškoti paslėptų turtų. Nuorodos užšifruotos šešiuose paprastuose ketureiliuose. 

Kelias prasideda ten, kur baigiasi šiltas vanduo. 

Toliau lobių ieškotojai turi kanjonu leistis žemyn: „ne taip toli, tačiau pėsti nenueis“. Kelyje laukia „vanduo aukštai“ ir tėkmė, kuria nepraplauksi. 

Paskutinis ženklas - „liepsna“. Jei iki jos pavyko nusigauti, lobis – jūsų rankose. 

Išversti F.Fenno eiles ne taip paprasta, mat bet kuris žodis gali turėti kitą prasmę nei ta, kuri pasirodo iš pirmo žvilgsnio. 

Štai originalas

As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.

Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk.
Put in below the home of Brown.

From there it's no place for the meek,
The end is ever drawing nigh;
There'll be no paddle up your creek,
Just heavy loads and water high.

If you've been wise and found the blaze,
Look quickly down, your quest to cease,
But tarry scant with marvel gaze,
Just take the chest and go in peace.

So why is it that I must go
And leave my trove for all to seek?
The answers I already know,
I've done it tired, and now I'm weak.

So hear me all and listen good,
Your effort will be worth the cold.
If you are brave and in the wood
I give you title to the gold.

Aišku tai, jog lobis slypi kažkur Montanoje, Vajominge, Kolorade ar Naujoje Meksikoje. F.Fennas yra prasitaręs, jog netoliese nėra kelių, turtai nepaslėpti šachtoje, kapuose ar žmogaus pastatytame statinyje. Logika sufleruoja, kad vieta turi būti tokia, kad iki jos pajėgtų nusigauti 80-metis. 

Lobių medžiotojų būrys

F.Fennas manė, kad jo biografija nebus paklausi, todėl, knygą išleidęs tūkstančio egzempliorių tiražu, beveik visus juos padovanojo vietos knygynui. 

Akivaizdu – milijonierius suklydo. Į Santa Fe patraukė tūkstančiai ieškančiųjų nuotykių. Paties F.Fenno skaičiavimais, iki 2016 m. laimę surasti paslėptas brangenybes išmėgino mažų mažiausiai 65 tūkst. žmonių. 

Tarp jų buvo ir tokių, kurie, ieškodami lobio, atidžiai išstudijavo milijonieriaus geneologinį medį. Kai kas sudarė detalų žemėlapį, kuriame nurodytos visos vietos, kurias galima pavadinti „Brown namu“. Kadangi angliškai brown reiškia rudas, kai kurie lobių medžiotojai ryžosi ištyrinėti netgi Uoliniuose kalnuose esančius tualetus. Štai po to turtuolis užsiminė, jog brangenybių nereikėtų ieškoti žmogaus pastatytuose statiniuose. 

F.Fennas jau ne pirmus metus per dieną sulaukia daugiau nei šimto laiškų. Žmonės tikisi išprašyti užuominų, kur ieškoti lobio. Yra ir tokių, kurie asmeniškai aplanko galerininką. Jam teko girdėti ir grasinimų nužudyti, jei neprisipažins, kur paslėpti turtai. Kai kas jų ieškodamas nusiaubė F.Fenno tėvų kapą. 

Kai kalbama apie tokius turtus, žmonės pasiryžta net ir kvailystėms. Viena dėl lobio pamišusi moteris įkeitė net ir savo namą, kad turėtų kuo padengti nesibaigiančias keliones į Uolinius kalnus. Nacionaliniuose parkuose ne sykį buvo areštuoti čia nelegaliai kasinėję brangenybių ieškotojai. F.Fennas tikina, jog kai kurie žmonės buvo vos keli metrai nuo paslėptos skrynios. 

2016 m. Naujoje Meksikoje dingo 54-erių Randy Bilyeu. Leidęsis į lobio paieškas jis plaustu bandė įveikti Rio Grandę. Po 11 dienų plaustą ir R.Bilyeu šunį rado už 15 km nuo pradinės išvykos vietos. F.Fennas išnuomojo sraigtasparnį ir davė lėšų vyro paieškos operacijai, tačiau gelbėtojai grįžo tuščiomis. R.Bilyeu kūno liekanos rastos tik praėjus septyniems mėnesiams. 

Mirusiojo žmona dėl nelaimės kaltina galerininką. Ji įsitikinusi, kad jokio lobio nėra. Žuvus P.Wallace'ui Naujosios Meksikos policijos viršininkas paragino milijonierių atsisakyti savo sumanymo. 

Pranešdamas apie paslėptą lobį, F.Fennas nė nepagalvojo, kad tai pražudys žmones. Tačiau nutraukti žaidimo jis nenori. „Jei kas nuskęsta baseine, ar reikia išpilti vandenį? O gal verčiau išmokyti žmones plaukti“, - klausia turtuolis. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(5)
(23)

Komentarai (3)