Nekaltas madingas žaislas yra politinis įrankis? Rusijoje tikima, kad suktukai yra nukreipti prieš Kremliaus valdžią  (1)

Visame pasaulyje sparčiai išpopuliarėję suktukai (angl. fidget spinners) sulaukė Rusijos valdžios remiamos žiniasklaidos dėmesio. Žaislai, kurie turėtų padėti vaikams susikaupti, juos nuraminti, čia vadinami hipnotizuojančiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos valstybinės televizijos reportaže pasakojama, esą suktukus naudoja opozicija siekdama privilioti naujų sekėjų, rašo „The New York Times“.

Per „Rossiya 24“ televiziją rodytame „tyrime“ žurnalistai pasakoja apie tai, kad Rusijoje neseniai praėję protestai, prie kurių organizavimo prisidėjo opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, buvo sukelti naudojantis suktukais. „Mistika, kodėl šie suktukai Rusijoje staiga išpopuliarėjo. Kas juos reklamuoja masėms?“ – reportaže klausia žurnalistai.

Esą suktukai užhipnotizuoja žmones, daro juos pažeidžiamus ir imlius manipuliacijai. Tokiu būdu Kremliaus propaganda bando paaiškinti gausų jaunų žmonių dalyvavimą protestuose, kuriuose buvo išreikštas nepasitenkinimas esama valdžia ir padėtimi Rusijoje.

Dar vienu sąmokslo nuversti Kremliaus režimą „įrodymu“ tapo suktukų pakuotė. Prieš televizijos kamerą žurnalistas laikydamas ką tik parduotuvėje įsigytą žaislą piktinasi, kad ant pakuotės nėra nė vieno rusiško žodžio, o visa informacija pateikiama anglų kalba.

„Tie, kurie supranta politines technologijas, aiškiai supranta, kad šis paprastas daiktas yra skirtas kontroliuoti mases“, – reportaže pasakoja vieno Rusijos naujienų portalo redaktorius.

Rusijos valstybinė vartotojų apsaugos teisių tarnyba „Rospotrebnadzor“ pradėjo šių žaislų tyrimą. „Vadinamieji suktukai vaikams ir paaugliams buvo reklamuojami itin agresyviai. <...> Tarnyba bendradarbiaudama su vaikų sveikatos apsaugos institucijomis išstudijuos suktukų poveikį vaikams, taip pat ir neigiamą poveikį“, – Vartotojų teisių tarnybos pranešimą cituoja „The New York Times“.

Kai kurios kitos šalys taip pat yra išreiškusios abejojimą dėl suktukų medicininės naudos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(7)
(-5)

Komentarai (1)