Kim Jong-unas paskelbė pranešimą dėl Korėjos pusiasalio suvienijimo, bet kažkas toje kalboje skamba ne taip  (3)

Kim Jong-unas šiandien paskelbė netikėtą pranešimą apie Šiaurės ir Pietų Korėjos susijungimą. Žmogus, įprastai laikomas priežastimi, kodėl susijungimas iki šiol neįvyko, savo kaip visada ugninga kalba nustebino žmones. Negi jam pačiam nusibodo valdyti valstybę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mažai kas abejoja, kad Korėjos suvienijimas iš esmės būtų Šiaurės Korėjos prijungimas prie Pietų Korėjos. Šiaurės Korėjos politinė ir ekonominė sistema išnyktų, o šalies visuomenė turėtų integruotis į naująjį pasaulį. Tam žmonės, tikriausiai, išmoktų neprieštarauti, matydami ekonominius susijungimo privalumus, tačiau kaip pats Kim Jong-unas? Idealiu atveju, jis nebeturėtų priėjimo prie naujos Korėjos valdžios, nebent išliktų šiaurinių žemių autoritetu.

Daugiau jokių branduolinių ginklų, grasinimų pasauliui, kibernetinių atakų centrų, vergovės ir didžiosios biudžeto dalies švaistymo karinėms reikmėms. Po susijungimo pasikeistų viskas. Tai, žinoma, gerai, bet sunku suvokti, kaip tam gali ryžtis pats Kim Jong-unas, dabar turintis neribotą galią ir pakankamai įspūdingus turtus.

Šiandien Kim Jong-unas paskelbė kreipimąsi į visus korėjiečius, tiek šalyje, tiek užsienyje. Jis juos skatino remti „bendravimą, keliones ir bendradarbiavimą tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų“. Jis taip pat kelis kartus patikino, kad reikia siekti šalių susijungimo be jokios išorinės pagalbos. Dar daugiau - jis paprašė visų stengtis sumažinti karinę įtampą Korėjos pusiasalyje ir pažadėjo sunaikinti visus, kas bandys sutrukdyti Korėjų susijungimui. Šiaurės Korėjos naujienų agentūra pabrėžė, kad karinė įtampa ir buvo pagrindinė kliūtis Korėjų susijungimui.

Tai, gana taikli pastaba, tačiau nereikėtų pamiršti, kad Kim Jong-unas ir buvo pagrindinis veikėjas karinės įtampos eskalavimo istorijoje. Jis visuomet skelbdavo kalbas po kiekvieno sėkmingo bandymo ir dažnai pats juos stebėdavo. Pranešimas buvo paskelbtas po vyriausybės ir valdančiosios politinės partijos susirinkimo, todėl pasigirdo kalbų, kad Kim Jong-unas pats visko nuspręsti negali.

Reikėtų išskirti dar vieną dalyką - Šiaurės Korėjos lyderis pabrėžė, kad susijungimas turėtų vykti be išorinių jėgų kišimosi. Aišku, turėdamas omenyje JAV. Galbūt Kim Jong-unas nori į naująją Korėją inkorporuoti ir savo valstybės ekonomikos bruožų? O gal nori, kad suvienyta valstybė pati būtų atsiskyrusi nuo išorinio pasaulio ar bent jau Vakarų? Akivaizdu, kad 2018-ieji abiem valstybėms yra svarbūs - šiemet sukanka 70 metų nuo Šiaurės Korėjos įkūrimo, o Pietų Korėjoje rengiama žiemos olimpiada. Tikimasi, kad ji taps postūmiu ir per kelerius ateinančius metus šalys pasieks, jei ne susijungimą, tai bent jau taikaus sugyvenimo būdą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(4)
(37)

Komentarai (3)