Neįprastas įvykis ir vilties teikiantis ženklas - Pietų Korėjos slidininkai tiesioginiu skrydžiu pasiekė Šiaurės Korėją  ()

Skrydžiai tarp Pietų ir Šiaurės Korėjos nėra reguliarūs. Iš tikrųjų, sankcijos ir Šiaurės Korėjos retorika trukdo Pietų Korėjo gyventojams nusileisti toje šalyje. Juolab, kad ten skristi nelabai yra ko, kai atostogos gali tapti labai nemaloniomis, susidūrus su Šiaurės Korėjos jėgos struktūromis. Visgi, trečiadienį į Šiaurės Kaimynę išskrido Pietų Korėjos sportininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės ir Pietų Korėjų santykiai dabar išgyvena atšilimo laikotarpį. Dėl visko reikia dėkoti artėjančioms Žiemos olimpinėms žaidynėms, kuriose pagaliau dalyvaus ir Šiaurės Korėja. Pastaroji net sutinka prisidėti prie organizavimo ir galbūt atsiųs ne tik sportininkų, bet ir dainininkų delegaciją. Daug vilties teikiantis bendravimas trečiadienį pasiekė aukščiausią tašką, kuomet užsakytu reisu į Šiaurės Korėją išskrido 45 žmonių delegacija su 24 slidininkais. Kelionės tikslas - Masikryongo slidinėjimo kurortas, kuris, kaip pasakojama, yra paties Kim Jong-uno užgaida.

Masikryongas yra neblogai įrengtas kurortas su viešbučiais turistams, keltuvais ir trasomis. Prasta vieta slidinėjimo entuziastams Masikryongo nepavadinsi, tačiau jų čia nėra daug. Šiaurės Korėjos gyventojai negali sau leisti lankytis tokiose vietose, o ir slidinėjimą pažįsta menkai. Kartais čia apsilanko vaikų grupės ar turistai iš Vakarų, kuriems norisi patirti ką nors naujo ir neįprasto. Dabar ten apsilankys ir Pietų Korėjos sportininkai, kur jie treniruosis su Šiaurės Korėjos slidininkais. Tiesa, Pietų Korėjos slidininkų delegacijoje nėra artėjančių žaidynių dalyvių.

Tam, kad šis gražus sportinės diplomatijos pavyzdys įvyktų reikėjo ir JAV pritarimo. JAV turi įvedusi sankcijas Šiaurės Korėjai, kurios apima ir aviaciją. Bet koks iš Šiaurės Korėjos pakilęs lėktuvas negali leistis JAV, kol nepraeina bent 180 dienų. Šįkart JAV sutiko taikyti išimtį šiam orlaiviui - po šio vizito jam gali tekti skristi ir į JAV. Atgal Pietų Korėjos delegacija parskris su 10 Šiaurės Korėjos slidininkų ir čiuožėjų ant ledo.

Įdomu ir tai, kad lėktuvas nesirinko tiesiausio ir greičiausio maršruto. Iš pradžių jis skrido link jūros, o tik tuomet į šiaurę. Toks sprendimas priimtas siekiant išvengti skrydžių virš Šiaurės Korėjos pasienio ginkluotės. Nors viskas buvo atliekama su Šiaurės Korėjos valdžios palaiminimu, visi jautėsi saugiau, žinodami, kad neskris virš gausiai priešlėktuvine įranga apkrauto pasienio ruožo.

Bendradarbiavimas ir pokalbiai, žinoma, gerai, tačiau ekspertai perspėja, kad Šiaurės Korėja tik naudojasi situacija ir realių pokyčių tikėtis neverta. Dieną prieš Pjongčango olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją Šiaurės Korėja tikriausiai surengs karinį paradą reguliariosios kariuomenės jubiliejui paminėti. Ir tikrai neklaus Pietų Korėjos ar ji tam prieštarauja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()