Pateikė išsamią analizę, kas darosi su lietuviškomis maisto produktų kainomis ir kaip viskas skiriasi lyginant su Lenkija  (4)

2018 metais kainų palyginimo portalas www.pricer.lt ir toliau vykdys kasmėnesinius maisto produktų krepšelių kainų palyginimus Lietuvos parduotuvėse, skelbs kainų indeksą, parduotuvių reitingą bei pateiks Lenkijos parduotuvėje suformuoto krepšelio kainas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Racionalaus pirkimo ir kainų palyginimo portalo www.Pricer.lt įkūrėjas Arūnas Vizickas sako: „Naujais metais tęsime 2017 metais pradėtą kasmėnesinę kainų stebėseną ir pigiausių maisto prekių, bei populiarių prekių ženklų krepšelių kainų fiksavimą, parduotuvių reitingavimą bei maisto produktų krepšelio indekso skelbimą.

Tiesa, bus ir naujovių. Nuo  sausio mėnesio atsisakėme kainų fiksavimo parduotuvėje „Aibė“, nes pernai šioje parduotuvėje stebimų produktų kainos nelogiškai kito praktiškai kas mėnesį, ir  jų pokyčiai priminė „amerikietiškus kalnelius“, kai vieną  mėnesį stebimi produktai kainuoja brangiai, po to, kai parduotuvė atsiduria paskelbto reitingo pabaigoje, kitą mėnesį tie produktai drastiškai atpinga, o dar sekantį mėnesį ir vėl brangsta. Nusprendėme kainas „Aibėje“ fiksuoti kas kelis mėnesius, atsitiktine tvarka.

Kita naujiena – šalia lietuviškų kainų skelbsime  kainas ir iš Lenkijos. Nuo sausio mūsų kainų palyginimo platformoje matysite ir Lenkijoje veikiančios elektroninės parduotuvės www.auchandirect.pl prekių krepšelių kainas.

Tiesa, visų produktų vienodai palyginti nepavyks, nes Lenkijoje kitos  maisto vartojimo tradicijos, kitoks populiariausių – perkamiausių produktų sąrašas, skiriasi pakuotės, kai kuriais atvejais stipriai skiriasi ir produkto sudedamosios dalys. Į lyginamų prekių sąrašą Pricer.lt ekspertai, po konsultacijų su Lenkijoje gyvenančiais specialistais, atrinko identiškas arba labai panašias prekes iš parduotuvės „Auchan“ asortimento toms, kurias turime Pricer.lt  atliekamų tyrimų Lietuvoje krepšeliuose.

Šis prekybos tinklas pasirinktas ne atsitiktinai. Lenkijoje  sudaromas ir skelbiamas 50 maisto produktų krepšelis (http://www.dlahandlu.pl/koszyk/) - „Auchan“ reitingo pirmoje vietoje. Tikiu, kad toks sistemingas kainų lyginimas leis Lietuvos pirkėjams realiau suprasti, kurios  prekės pas kaimynus yra pigesnės, kurios – ne. Taip pat tikiu,  kad toks  kainų palyginimo skelbimas, leis pasaulinėms maisto produktų kainų tendencijoms greičiau pasiekti mūsų parduotuvių lentynas“.

Atlikus sausio mėnesio kainų tyrimą Lietuvos parduotuvėse, Pricer.lt analitikai užfiksavo tokias kainų pokyčių tendencijas:

1. Baigėsi šventės, baigėsi ir „bananų kainų karai“ – bananų kaina sausio mėnesį žemiau 99 centų nebekrenta.

Daugiau: https://pricer.lt/research-goods/29-bananai-1-kg

2. Dėl prasto derliaus obuoliai ir bulvės žymiai brangesni, nei pernai tuo pačiu metu, tikėtis jų pigimo galime tik sulaukus naujo derliaus.

Daugiau: https://pricer.lt/research-goods/30-pigiausi-obuoliai-nuo-55-mm-1-kg

ir https://pricer.lt/research-goods/32-bulves-1-kg

3. Sviesto kaina Europoje jau nukrito į 2017 m. gegužės lygį. To pasakyti apie  Lietuvą negalime. Sviesto kainos Lietuvos parduotuvėse vis dar rekordinės. Palyginus su gruodžiu, vidutinė pigiausio sviesto kaina sausio mėnesį dar pakilo 5,7%, palyginus su 2016 metų sausiu, ji yra padidėjusi virš 46%.

Daugiau apie sviesto kainą čia, čia ir čia

4. Europoje kiaušinių kainos pradėjo mažėti. Lietuvoje pigiausi kiaušiniai palyginus su praeitų metų sausiu, jau pabrango 29,3%, pigimo kol kas nefiksuojame.

Daugiau:

https://pricer.lt/research-goods/14-pigiausi-vistu-kiausiniai-m-dydzio-10-vnt

ir https://pricer.lt/research-goods/14-pigiausi-vistu-kiausiniai-m-dydzio-10-vnt

Sausio mėnesio tyrimas parodė, kad maisto produktai parduotuvėse brangsta nevienodai. Ryškėja aiški tendencija, kad mažiau brangsta pigiausių maisto produktų krepšelis. Palyginus su praeitų metų sausiu, šių produktų krepšelis kainavo praktiškai tiek pat, kaip ir prieš metus. Tuo tarpu populiarūs prekių ženklai toliau sėkmingai brangsta. Kylant pragyvenimo lygiui ir augant namų ūkio pajamoms, pirkėjai vis  daugiau sumoka ir už tuos pačius, gerai žinomus, pamėgtus produktus. Sausio mėnesį labiausiai brangę produktai: pusriebė DVARO varškė, 9% rieb. (1 kg) (+4,2%), virta SAMSONO DAKTARIŠKA dešra, aukščiausios rūšies (+6,2%), "PANEVĖŽIO PLIUS" cukrus (+11,8%), juodoji arbata "LIPTON YELLOW LABEL TEA" (+15,2%). Plačiau apie kainų indeksą ir pigusius/brangusius produktus - https://pricer.lt/posts/145-pricerlt-palygino-kas-pigiau-lenkijoje-kas-lietuvoje

Kas Auchane pigiau, o kas  brangiau?

Atlikus kainų palyginimą tarp visų Lietuvos parduotuvių kainų ir Lenkijos e-parduotuvės www.auchandirect.pl, matome, kad pas kaimynus e-parduotuvėje mažiau kainuoja bananai, ryžiai, cukrus,  kava ir fermentinis sūris. Pastarųjų dviejų pozicijų kainos yra žymiai mažesnės. Kaip sako A. Vizickas, „ Lenkų gamintojai ir prekybininkai jau suregavo į Europoje mažėjančias pieno ir kavos pupelių kainas, todėl kainos pas juos šiems produktams – žymiai mažesnės, Lietuvoje kol kas šios reakcijos parduotuvėse nematome, todėl mokame brangiau“.

Visus kitus pigiausių produktų krepšelio produktus tyrimo dieną buvo  galima  pigiau nusipirkti vienoje ar kitoje Lietuvos parduotuvėje. Ypač stipriai skiriasi maltos kiaulienos ir broilerio viščiuko ketvirčių kaina, kuria prekiauja www.auchandirect.pl – ji  žymiai didesnė, nei  tokių pat produktų Lietuvoje. Tam įtakos turi ir tai, kad www.auchandirect.pl – elektroninė  parduotuvė ir šviežios mėsos produktus parduoda tik fasuotus, kaip rodo patirtis,  dauguma  lietuvaičių šviežią mėsą svetur perka nefasuotą ir ne tik parduotuvėse (skerdyklose ir  bazėse), todėl moka žymiai pigiau, nei prekiauja „Auchan“.

Daugiau informacijos apie tai https://pricer.lt/posts/145-pricerlt-palygino-kas-pigiau-lenkijoje-kas-lietuvoje.

Išanalizavus sausio mėnesio duomenis, matome, kad parduotuvė „Iki“ keičia pigių maisto prekių  kainodarą. Iki šiol, ši parduotuvė buvo viena iš brangiausių, o sausio mėnesį šioje parduotuvėje fiksuotas rekordinis pigiausių maisto prekių kainų sumažėjimas, net 9,2 %, krepšelis pirkėjui atpigo virš 5 eurų. Tai lėmė, kad parduotuvė „Iki“ parduotuvių reitinge pakilo į trečią vietą ir sausio mėnesį rikiavosi po „Maximos“ ir „Norfos“, už savęs palikdama „Lidl“. Kiti mėnesiai parodys, ar tai tik epizodinis kainų sumažinimas, ar nuosaikus kainodaros  pertvarkymas. Daugiau informacijos apie reitingą https://pricer.lt/posts/145-pricerlt-palygino-kas-pigiau-lenkijoje-kas-lietuvoje.

Portalas www.pricer.lt kainas užfiksavo sausio 17 dieną, Lietuvos prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, internetinėje parduotuvėje „Barbora“ bei Lenkijoje e-parduotuvėje „Auchandirect.pl“. Daugiau informacijos apie Pricer pigiausių prekių krepšelį ir Pricer žinomų prekių ženklų krepšelį rasite https://pricer.lt/posts/145-pricerlt-palygino-kas-pigiau-lenkijoje-kas-lietuvoje.

Papildoma informacija:

Išsami informacija apie visą 2018-01-17 atliktą kainų tyrimą ir kainų tyrimo metodologiją pateikiama www.pricer.lt:

https://pricer.lt/posts/145-pricerlt-palygino-kas-pigiau-lenkijoje-kas-lietuvoje

Pigiausių maisto produktų krepšelio produktų kainų palyginimo lentelė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(4)
(17)

Komentarai (4)