Kas darosi su civilinės atsakomybės draudimo kainomis? Teko įsikišti net Lietuvos bankui, o efektas pasijautė iš karto - bus galima sutaupyti?  (7)

Lietuvos banko (LB) išsakyta kritika dėl neadekvačiai didelių draudimo kainų, panašu, nenukeliavo į dausas. Dalis transporto priemonių savininkų džiaugiasi, kad vos per kelias savaites jiems civilinės atsakomybės transporto priemonių draudimas atpigo. Vairuotojai viliasi, kad tai – ne trumpalaikis efektas, kuris artimiausiu metu vėl bus palydėtas į viršų šovusiomis draudimo kainomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palaukė savaitę ir sutaupė

Į naujienų portalo Alfa.lt redakciją kreipėsi vairuotojas Šarūnas. Vyro teigimu, jam automobilio draudimo kaina, kaip ir daugeliui kitų vairuotojų, dar pernai stipriai padidėjo. Aukšta draudimo kaina laikėsi ir iki šių metų, o vėliau po truputį ėmė mažėti, kol galiausiai šią savaitę iš draudikų jis sulaukė dar didesnės malonės.

„2016 metais už transporto priemonės draudimą mokėjau apie 80 eurų. Po metų kažkodėl ši kaina stipriai padidėjo. Kai vėl teko draustis savo automobilį, kaina buvo beveik dvigubai didesnė. Tada pigiausias siūlomas draudimas man kainavo apie 130 eurų metams, būdavo momentų, kai vėl neaišku dėl ko toje pačioje įmonėje manęs prašė ir 150 eurų. Kadangi tokia suma man buvo per didelė, teko draustis kas mėnesį, kad mažiau pasijaustų kišenei“, – pasakojo Šarūnas.

Tačiau situacija, anot vairuotojo, ėmė keistis po Naujų metų. Šarūno teigimu, žiemos pabaigoje jam draudimas vėl ėmė pigti. „Nuo minėtų 150 eurų kaina vėl sumažėjo iki 130 eurų, tada iki 120 eurų. Ties čia ji ir užsifiksavo“, – tęsė jis. Bet tuo draudimo kainos mažėjimas dar nesibaigė. Kaip pastebėjo istorijos herojus, šią savaitę jam draudimo kaina dar sumažėjo keliasdešimt eurų.

„Kadangi vis dar draudžiuosi kas mėnesį, draudimo kainas seku nuolat. Dar praėjusią savaitę man pigiausią draudimą metams siūlė įsigyti už 128 eurus. Tačiau šią savaitę likau nustebęs – ta pati bendrovė siūlo įsigyti draudimą už 105 eurus“, – istoriją baigė vyras.

Taigi vos per savaitę transporto priemonės savininkui draudimo kaina sumažėjo 18 proc.

Lietuvos bankas davė pylos

Vyras stebisi, kodėl vairuotojams siūlomos draudimo kainos taip greitai keičiasi tiek į vieną, tiek į kitą pusę. Neatmetama, kad šioje istorijoje nemažai įtakos galėjo turėti LB išsakyta kritika šalies draudimo bendrovėms, kurios ne kartą buvo sulaukusios kaltinimų dėl neadekvačiai aukštų kainų.

Šalies įstatymai įpareigoja transporto priemonės valdytoją apdrausti savo transporto priemonę šios rūšies privalomuoju draudimu, o draudiką, vykdantį šią veiklą, įpareigoja sudaryti tokią draudimo sutartį, jei asmuo kreipiasi tokio draudimo ir pateikia visus reikalingus dokumentus ir informaciją. Ir nors draudikas turi teisę vertinti prisiimamą draudimo riziką savo pasirinktais būdais, nustatyti draudimo įmoką, užtikrinančią, kad jis galėtų tinkamai vykdyti prievoles pagal visas draudimo sutartis, draudimo įmoka turi nepažeisti draudėjo interesų, o pareigos mokėti įmoką vykdymas negali tapti jam per sunkia našta.

LB tokius draudikų veiksmus, kai transporto priemonių valdytojams pasiūlomos išskirtinai aukštos privalomojo draudimo įmokos, įvertino kaip prievolės sudaryti draudimo sutartis su šiais asmenimis vengimą ir už tai pažadėjo taikyti teisės aktuose nustatytas poveikio priemones.

„Draudikai, teikiantys privalomojo transporto draudimo paslaugą, negali potencialiam draudėjui siūlyti sveiku protu sunkiai paaiškinamų draudimo įmokų. Kalbame ne apie 20–30 proc. ar kiek didesnį draudikų kainų skirtumą, kuris gali būti pagrįstas. Rinkoje pasitaiko atvejų, kai lengvojo automobilio valdytojui pasiūloma 5 000, o krovininio automobilio – 100 000 Eur įmoka. Taip gali būti tiesiog siekiama išvengti pareigos apdrausti, nors tai daryti įpareigoja įstatymas. Lietuvos bankas tokių atvejų netoleruos ir imsis visų galimų priemonių, kad ši ydinga praktika būtų eliminuota“, – sakė LB Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Mindaugas Šalčius.

Istorija neturėtų pasikartoti

LB prieš savaitę paskelbė, kad Lietuvos draudimo sektorius pernai augo ir buvo pelningas. Maža to, tokios tendencijos numatomos ir šiemet. Dėl augančio pelno, LB atstovų teigimu, pernai stebėtas transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo įkainių šuolis šiemet pasikartoti neturėtų.

„Nors vidutinė transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo įmoka per metus išaugo 29 proc., ši draudimo rūšis liko nuostolinga. Vis dėlto išryškėjo pozityvi tendencija – pernai nuostolis sumažėjo gana akivaizdžiai, ir tai leidžia tikėtis, kad staigaus kainų augimo ateityje neturėtų būti. Svarbu ir tai, kad draudimo įmonių sąnaudos augo lėčiau nei pajamos, ir tai turėjo didelę įtaką pagerėjusiam rezultatui“, – kalbėjo LB Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis. Jis pridūrė, kad LB ir toliau aktyviai stebės šio sektoriaus kainų kitimo tendencijas, ypač atvejus, kai siūlomos neadekvačiai didelės kainos.

Praėjusiais metais buvo sudaryta beveik 3 mln. transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo sutarčių. Šios draudimo rūšies įmokos sudarė 215,7 mln. eurų, o išmokos – 113,5 mln. eurų. Vidutinė draudėjams pagal šias sutartis išmokėta suma išaugo 8, išmokų skaičius – 6 proc. Nuostolis iš transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo sutarčių sumažėjo beveik 18 mln. eurų: nuo 19,4 mln. (2016 m.) iki 1,5 mln. eurų (2017 m.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Marius Monkevičius
(14)
(0)
(14)

Komentarai (7)