Įdomus psichologinis fenomenas, vadinamas apsišaukėlio sindromu: štai kodėl kukliausi, bet daugiausiai darantys darbuotojai niekaip negauna paaukštinimo, o narcizai juos pralenkia šviesos greičiu  ()

Narcizai - tai narcisizmo sutrikimą turintys žmonės, kurių aplinkiniai nemėgsta. Tačiau jiems tai nerūpi, nes patys sau jie yra labai malonūs, gražūs ir protingi. Nepaisant erzinančių jų būdo savybių, jie dažnai lengvai kopia karjeros laiptais, net jei kiti už juo dirba daugiau. Kodėl taip yra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Narcizai visada save giria, stengiasi išaukštinti ir paskleisti savo pasiekimus, pademonstruoti save iš gerosios pusės. Tuo jie erzina aplinkinius, tačiau net ir nepaisant to jiems dažnai labai gerai sekasi. Jūs galite akių nepakelti nuo darbo stalo, o štai narcizas ateis ir pasiims paaukštinimą, kurio jis, kaip gali pasirodyti, nenusipelnė. Mokslininkai tai seniai pastebėjo, tačiau kodėl taip yra?

Pasirodo, dėl visko kaltas vienas įdomus psichologinis fenomenas, vadinamas apsišaukėlio sindromu. Ne, narcizai nėra apsišaukėliai - jie tiki tuo, ką sako. Jie yra viena iš nedaugelio žmonių grupių, kurioms apsišaukėlio sindromas nėra būdingas. Nuo apsišaukėlio sindromo, kuris, beje, nėra tikra liga, kenčia dauguma žmonių. Jiems atrodo, kad jie nenusipelnė savo sėkmės ir kitų yra matomi kaip geresni, nei yra iš tikrųjų. Jie taip pat sąmoningai ar pasąmoningai mano, kad tas skirtumas tarp išorinio įvaizdžio ir tiesos greitai bus atskleistas ir visi sužinos, kad jie nėra tokie geri, kaip visi manė.

Kitaip tariant, žmonės save nuvertina ir mano, kad net nenorėdami aplink save kuria netikrą kompetencijos aurą. Taigi, jie stengiasi išlikti tylūs ir kuklūs. Jie daug dirba ir stengiasi darbais įrodyti savo pranašumus. Net jei tie pranašumai yra akivaizdūs ar net išmatuojami, dauguma žmonių mano, kad kas nors kitas nusipelnė atlygio labiau nei jie. Net jei jie tikrai nori paaukštinimo, jo paprašyti yra sunku. Galima išdrįsti pavardinti savo nuveiktus darbus ir rezultatus, tačiau dauguma žmonių nesijaučia gerai tai darydami.

Narcizai nuo to tikrai nekenčia - jiems apsišaukėlio sindromas nėra būdingas, todėl jie visa savo esybe pasitiki savimi, kai prašo paaukštinimo ar lyderio pareigų darbe. Jie labiau pasitiki savimi ir yra pastebimi, net jei tas dėmesys ne visada yra teigiamas. Savo trūkumus, tokius kaip perdėtas savęs aukštinimas, jie patys to nežinodami paverčia privalumais, nes apie jų pasiekimus girdi visi.

Tai ką daryti, kad kitą kartą paaukštinimo sulauktumėte jūs, nepaisant kuklaus požiūrio į jūsų pasiekimus? Psichologinio klimato darbe specialistė Dr. Karlyna Borysenko teigia, kad geriausia yra pasiskolinti keletą narcizų triukų. Užsirašykite didžiausius savo pasiekimu ir negalvokite, kaip juos galima palyginti su kolegų nuveiktais darbais. Atėjus laikui ramiai juos pristatykite vadovams ir paprašykite paaukštinimo ar kitokio atlygio. Savigyra nėra būtina, jei viską atliksite dalykiškai ir viskas bus paremta tikra faktine informacija. Narcizai įprastai apie save kalba labai emocionaliai, todėl jūsų pristatyme bus daugiau turinio.

Pasitikėjimas savimi Borysenko nuomone yra įgūdis, kurį būtina išsiugdyti. Kuklumas žmones verčia nepastebimais. Ir jei žinosite tai, ką nuveikėte, netapsite narcizu. Tiesiog pasistenkite, kad didžiausius jūsų pasiekimus žinotų sprendimus priimantys žmonės, ir nebijokite jų nuomonės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()