Namie bananai tampa juodi ir neskanūs - kaip to išvengti?  (3)

Retam iš mūsų neteko parduotuvėje susigundyti akcija ir neprisipirkti produktų „atsargai“. Jei tai bananai, dažniausiai jų nespėjame suvalgyti ir ant jų atsiranda charakteringų juodų dėmių, jie pradeda gesti. Išoriškai tokie bananai tampa nebegražūs, tačiau svarbiau yra tai, kad pasikeičia ir jų skonis. Kaip galima išspręsti šią problemą? Yra keli būdai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl atsiranda juodi taškeliai ir dėmės?

Visų pirma reikėtų suprasti, kad tamsios dėmelės ant banano žievės – visai ne problema, o natūralaus, dėsningo ir visiškai normalaus nokimo proceso pasekmė. Taškeliai atsiranda yrant krakmolui ir formuojantis sacharozei. Po oksidacijos proceso banano minkštimas yra naudingiausias žmogaus organizmui, nes jame daugiausia maistinių medžiagų, jis lengviau įsisavinamas.

Žinoma, sunokę bananai pradeda greičiau gesti. Tai, kiek ilgai bananus galima laikyti namų sąlygomis, priklauso ir nuo tokių veiksnių, kaip temperatūra, apšvietimas ir santykinė drėgmė.

Geriau nepirkti bananų išpardavimų metu, nes paprastai jie išparduodami labai prinokę. Rinkitės tik tuos bananus, kurių žievė geltona, ir kurie pačiupinėjus yra kieti. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo greičiau bananai noksta ir tuo greičiau jie ims gesti.

Optimaliausia temperatūra bananams – plius 12-14 laipsnių Celsijaus. Santykinė oro drėgmė turi būti 60-80 proc. Be to, bananų nepatariama laikyti tokioje vietoje, kur juos apšviečia tiesioginiai saulės spinduliai. Bananai priskiriami greit gendantiems produktams.

1. Šaldytuvas, sandėliukas, rūsys

Jei norite, kad bananai kuo ilgiau išliktų švieži, apvyniokite jų kotelius. Tai pats paprasčiausias, akivaizdžiausias ir išties optimaliausias vaisių laikymo būdas. Prieš dedant bananus į šaldytuvą, derėtų juos supakuoti į popierinį maišelį – tai vaisius apsaugos nuo per didelės drėgmės. Jokiu būdu nedėkite bananų į plastikinį maišelį.

Popieriniame maišelyje bananai gali išbūti iki 10 parų. Tam, kad vaisiai noktų lėčiau, kiekvieną bananą reikia atskirti nuo kekės, o jų galiukus (abiejose pusėse) apsukti folija ar maistine plėvele. Šaltoje patalpoje, į kurią nepatenka natūrali šviesa, ant virvės pakabinti bananai gali išsilaikyti iki 2 savaičių.

2. Šaldymas

Bananus galima užšaldyti – jie praktiškai nepraranda savo skonio savybių ir vitaminų. Be to, atšildžius nepasikeičia jų išvaizda. Šaldytus bananus galima laikyti tris mėnesius. Visų pirma bananus nulupkite ir sudėkite į plastikinius, šaldymui skirtus maišelius. Šiuos užsandarinkite ir įdėkite į šaldymo kamerą.

Taip pat galima naudoti vakuuminius maišelius arba netgi plastikines dėžutes. Atšildome bananus paprastai: ištraukiame iš šaldymo kameros ir paliekame juos tame pačiame inde ar maišelyje kambario temperatūroje 20-30 min.

3. Laikome bananus be žievės

Šventės praūžė, o nuluptų bananų taip niekas ir nesuvalgė? Neskubėkite išmesti! Bananų skiltelių ir griežinėlių gyvenimą galima pratęsti. Apšlakstykite juos citrinų sultimis arba atskiestu obuolių actu. Rūgštis sulėtins oksidacijos procesą ir bananai taip greit nepajuoduos. Laikyti juos reikėtų lėkštėje šaldytuve, galima uždengti popieriaus lapu. Tokie bananai išliks švieži ir valgomi dar bent parą.

4. Nokinimas 

Kai kurie žmonės specialiai perka kietus, žalius, nesunokusius bananus – taip jie būna tikri, kad neįsigijo sugedusių produktų. Tačiau neprinokę bananai turi mažiau naudingų maistinių medžiagų, jau nekalbant apie tai, kad žalias minkštimas ne toks skanus.

Jei norite, kad bananai greičiau prinoktų, padėkite juos saulėtoje vietoje (bet ne tiesioginiuose saulės spinduliuose!). Taip pat bananus galima sudėti į dėžę, uždengti rankšluosčius ir kelias dienas palaikyti šiltame kambaryje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(7)
(2)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: