Žuvusio jaunuolio tėvai teismui pateikė netikėtą prašymą - nori gauti savo sūnaus spermos  ()

JAV Karo akademijos kadetas Peteris Zhu buvo vos 21. Jaunuolio gyvybę nusinešė slidinėjimo metu patirta trauma. Po keturių ligoninėje praleistų dienų gydytojai konstatavo smegenų mirtį. Zhu organai bus paaukoti tiems, kuriems jų reikia, tačiau tėvai teismui pateikė netikėtą prašymą - nori savo sūnaus spermos. Su teisėjo sutikimu, sperma bus paimta, bet kas nutiks vėliau?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vesčesterio apygardos teisėjas patenkino Zhu šeimos prašymą. Tiesa, surinkta sperma bus saugoma iki tolimesnių sprendimų - dar neaišku, ar šeima gaus tai, ko prašo. Peteris Zhu visada sakydavo, kad pats nori tapti gydytoju, vesti ir susilaukti penkių vaikų. Tačiau nelaimė visus šiuos planus nubraukė. Vyro mama Monica Zhu negalėjo patikėti vienintelio sūnaus netektimi, tačiau greitai suvokė, kad dalelę jo gali išsaugoti.

Zhu artimieji greitai kreipėsi į teismą. Delsti nebuvo laiko - tokia procedūra turi būti atlikta kiek įmanoma anksčiau, kad spermatozoidai būų gyvybingi. Teisėjas davė sutikimą, tačiau pats Zhu nebuvo palikęs jokio rašytinio sutikimo, kad jo sėkla būtų panaudota apvaisinimui po jo mirties. O mirusiojo tėvai būtent to ir nori - jie nori turėti anūkų. Kovo 21 dieną bus nuspręsta, ar šis prašymas bus išpildytas, tačiau Zhu giminės pratęsimas dabar bent jau yra teorinė galimybė.

Aišku, ne vienas pasakys, kad tai yra gana keistas prašymas, tačiau jis nėra unikalus. 2009 metais 21-erių Nikolas Evansas mirė po muštynių bare. Tuomet jo tėvai taip pat prašė sūnaus spermos. Gydytojai teigia, kad tokius prašymus dažniausiai pateikia ne tėvai, o žmonos arba merginos. Kai egzistuoja rašytinis leidimas, tuomet problemų nekyla. Visais kitais atvejais tenka kreiptis į teismą.

Pirmą kartą sperma iš mirusio vyro paimta 1980 metais. Bent jau ši data išliko mokslinėje literatūroje. Tuomet buvo atliekami tik bandymai, siekiant išsiaiškinti spermos gyvybingumą ir tinkamumą apvaisinimui. 1999 metais po dirbtinio apvaisinimo su iš mirusio žmogaus pašalinta sperma  gimė pirmasis vaikas. Po to dar yra žinomi keli tokie atvejai, nors, aišku, jie yra gana reti.

Kiek keistai atrodo Zhu tėvų motyvacija. Jie teigia, kad savo sūnaus spermos nori tik dėl to, kad išsaugotų jo dalelę ir susilauktų anūkų. Tačiau Peteris turi seserų. Konservatyvūs tėvai teigia, kad nori, kad išliktų jų pavardė ir būtų pratęsta Zhu giminė. Tikriausiai teismas turės į tai atsižvelgti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai ()