Kiek branduolinių ginklų turi JAV? Tai ir vėl nebėra aišku  ()

Kiek branduolinių galvučių yra JAV arsenale? Galima tik pabandyti atspėti, nes dabar šis skaičius vėl yra slepiamas. Tik kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2017 metais JAV turėjo 3822 branduolinius ginklus. Apie 1600 jų buvo sumontuoti „Minuteman III“ tarpžemyninėse balistinėse raketose, palikti strateginių bombonešių ir povandeninių laivų arsenaluose. Visa tai žinoma dėl to, kad ši informacija nuo 2010 metų buvo skelbiama viešai. Manote, kad tai turėtų būti strateginė paslaptis? Mokslininkai nesunkiai ir taip apytiksliai apskaičiuodavo, kiek branduolinių ginklų turi JAV, o šios informacijos paviešinimas padėdavo branduolinio nusiginklavimo organizacijoms sekti šių ginklų atsisakymo progresą. Galiausiai, kartu taip buvo daromas kitoms valstybėms, turinčioms branduolinį ginklą.

Jungtinių Valstijų Gynybos ir Energijos departamentai šiemet paskelbė, kad nebus skelbiama, kiek branduolinių ginklų JAV turėjo 2018-aisiais. Ši praktika bent jau kuriam laikui yra sustabdoma. Norint skelbti šią informaciją, abu departamentai turi su tuo sutikti. Skelbiama, kad Energijos departamentas sutiko vėl paskelbti naujausius skaičius, o štai Gynybos tam prieštaravo, todėl viešai jie skelbiami nebus.

Kodėl šie skaičiai vėl slepiami? Niekas negali tiksliai pasakyti. Žinoma, netrūksta manančių, kad šis sprendimas yra motyvuotas Trumpo administracijos noru atsisakyti kiek įmanoma daugiau Obamos administracijos sprendimų. Amerikos mokslininkų federacijos Branduolinės informacijos projekto vadovas Hansas M. Kristensenas tvirtai laikosi būtent tokios nuomonės ir net teigė, kad tai yra vienas iš Trumpo administracijos „chaoso ir nekompetencijos“ pavyzdžių.

Tačiau priežasčių gali būti ir kitų. JAV atvirumas, greičiausiai, nekenkė nacionaliniam saugumui, nebent dėl prėžasčių, kurių mes nežinome. Mokslininkai mano, kad tokią reakciją galėjo paskatinti ir tai, kad kitos valstybės į tokį JAV atvirumą neatsakė tuo pačiu. Trumpo administracija ne kartą skundėsi, kad Rusija ir Kinija šiuo požiūriu nėra tokios atviros kaip JAV. Galiausiai, gali būti, kad branduolinio ginklo atsisakymas vyksta lėčiau, nei buvo planuojama, todėl buvo nuspręsta apie tai kalbėti mažiau.

Visa tai, žinoma, tėra spekuliacijos. Aišku, kad tokie veiksmai nepaskatins Rusijos ir Kinijos atvirumo šiuo klausimu ir tik pakurstys kalbas apie naują Šaltąjį karą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(9)
(-1)

Komentarai ()