JAV ginklas, dėl kurio kinkos dreba net ir Rusijai: kuo ypatinga pati pavojingiausia ginklų sistema pasaulyje (Video)  (8)

Kai kurie kariuomenės padaliniai gali būti dislokuojami itin greitai, tačiau branduoliniai povandeniniai laivai patruliuoja nuolat ir retai išduoda savo lokaciją. Šiuo metu patys galingiausi vandenynuose dienas leidžiantys laivai yra keturiolika balistinėmis raketomis apginkluoti „Ohio“ klasės povandeniniai laivai, kurie gabena daugiau kaip pusę JAV branduolinio arsenalo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai reiškia, kad „Ohio“ laivai yra pačios pavojingiausios ginklų sistemos pasaulyje. Kiekviename 170 metrų ilgio laive gali būti 24 „Trident II“ povandeninės balistinės raketos, kurias galima paleisti tiesiai iš po vandens. „Ohio“ laivų paleistos raketos gali pasiekti tikslą, esantį daugiau kaip 11 000 kilometrų atstumu, jos skrodžia atmosferą net 29 400 km/h greičiu.

„Trident II“ išsiskaido į aštuonias nepriklausomas raketas, kurių kiekviena turi 100 arba 475 kilotonų branduolinę kovinę galvutę. Tai reiškia, kad „Ohio“ povandeninis laivas vos per minutę gali paleisti net 192 branduolines galvutes, kurios leistų visiškai sunaikinti net 24 didžiulius miestus. Tai – katastrofą galintis sukelti ginklas.

Artimiausias konkurentas „Ohio“ klasės povandeniniam laivui yra Rusijos vienintelis turimas „Typhoon“ povandeninis laivas, kuris yra kiek didesnis ir gali paleisti 12 raketų vienu metu. Povandeninius laivus su balistinėmis raketomis turi Kinija, Rusija, Indija, Anglija ir Prancūzija, bet sunaikinti bent vieną didįjį miestą galėtų tik keli laivai.

Taigi, kam JAV reikalingas šis viską sunaikinti galintis ginklas? Viskas paprasta – Amerika remiasi branduolinio atgrasymo logika: norint sunaikinti šios šalies sausumoje esančias raketas ir branduolinius bombonešius priešams nereikėtų dėti labai daug pastangų. Bet atsekti povandeninį laivą vandenyno gelmėse yra labai sudėtinga, o net tai padarius jį sunaikinti vos keliais smūgiais yra beveik neįmanoma.

Taigi, tokie povandeniniai laivai yra nesustabdoma jėga ir turėtų sulaikyti bet kokią bent kiek mąstančią kariuomenę nuo bandymo atlikti pirmąjį smūgį ar iš viso naudoti branduolinį ginklą. Tai reiškia, kad „Ohio“ klasės povandeniniai laivai savo funkciją atlieka tada, kai jų naudoti nereikia. „Ohio“ klasės laivai pradėjo savo tarnybą dar devintajame dešimtmetyje. Jie pakeitė penkis kitus skirtingų klasių povandeninius laivus, kurie buvo žinomi kaip „41 už laisvę“.

Jeigu taip nutiktų, kad JAV tektų panaudoti šiuos laivus, jie gautų įsakymą naudojant itin žemo dažnio radijo bangas. Nors povandeninės raketos nėra iš anksto nutaikytos į taikinius, koordinates nustatyti užtrunka gana neilgai. Šiuo metu „Ohio“ laivuose naudojamos „Trident II D5“ balistinės raketos, palyginti su anksčiau naudotomis „Trident I C4“, gali pasiekti 50 proc. toliau esančius taikinius, taip pat šios raketos pasižymi itin dideliu tikslumu.

Kadangi tai yra gynybiniai povandeniniai laivai, jų tikslas būti kaip įmanoma giliau vandenyne, kad potencialūs priešai negalėtų nustatyti laivo buvimo vietos. „Ohio“ turimas branduolinis reaktorius leidžia laivo komandai po vandeniu gyventi beveik neribotą laiką ir visiškai nepastebimai plaukti 37 km/h greičiu.

Kiekvienas „Ohio“ klasės povandeninis laivas turi dvi įgulas su 154 pareigūnais ir „Gold and Blue“ darbuotojais, kurie patruliuodami nuolat keičiasi. Vienos pamainos trukmė po vandeniu paprastai trunka apie 70–90 dienų, tiesa, viena pamaina yra trukusi net 140 dienų.

Po Šaltojo karo pabaigos buvo nutarta apmažinti JAV branduolinius pajėgumus. Šiuo metu planuojama naudoti 12 „Ohio“ klasės povandeninių laivų su 20 „Trident II“ raketų kiekviename iš jų. Taigi, iš viso vienu metu JAV galėtų paleisti 240 raketų su net 1090 branduolinių galvučių. Teigiama, kad „Ohio“ klasės laivai bus naudojami iki 2020 metų pabaigos, galbūt jie dar bus tobulinami. Tuomet jie bus pakeisti dar įspūdingesniais „Columbia“ klasės įpėdiniais. Vieno „Columbia“ povandeninio laivo gamybos kaina siekia apie 4–6 milijardus JAV dolerių, todėl jų nebus daug, taip pat jiems nereikės tiek daug priežiūros.

Parengta pagal NationalInterest

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(75)
(10)
(65)

Komentarai (8)