Netikras kraujas – ne tik Holivudo žaislas - kur dar naudojamas šis šiurpus raudonas skystis?  ()

Teatrinis kraujas – tai kraują imituojantis skystis, dažniausiai naudojamas filmuose. Meistrai stengiasi, kad šis raudonas marmalas atrodytų kiek įmanoma realistiškiau, nes netikroviškas kraujas griauna iliuziją ir nepatinka žiūrovams. Tačiau ar žinojote, kad teatrinis kraujas naudojamas ne tik filmuose?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netikras kraujas filmuose naudojamas jau labai seniai. Įdomu, kad nespalvoto kino laikais netikras kraujas neprivalėjo būti raudonas. Tiksliau sakant, ir nebuvo. Alfredas Hitchcockas savo kultiniame 1960-ųjų „Psichopate“ kraują pakeitė šokoladiniu sirupu. Jis, žinoma, buvo tamsiai rudas, tačiau kas tai galėjo pasakyti žiūrėdamas nespalvotą filmą?

Beje, kartais kuriant filmus būdavo naudojamas ir tikras kraujas. Įprastai galvijų, kiek rečiau – kiaulių. Tačiau tikras kraujas kelia labai daug rūpesčių. Visų pirma, jis kreša. Kiekviena scena filmuojama daug kartų, todėl tirštėjantis kraujas trukdo kurti nuoseklų siužetą. Aktoriai taip pat šlykštisi tikru krauju, todėl jiems sunkiau susikaupti vaidmeniui. Galiausiai, yra šiokių tokių nuogąstavimų ir dėl higienos normų. Tikras kraujas šiais laikais filmuose beveik niekada nenaudojamas.

Dirbtinio kraujo kūrimas yra savotiškas menas. Kiekvienas butaforijų meistras turi savo slaptą receptą. Netikras kraujas gaminamas ir komerciškai. Štai septinajame ir aštuntajame dešimtmečiuose taip prie pensijos prisidurdavo buvęs farmacininkas Johnas Tinegate'as. Jis filmų kūrėjams galėjo pasiūlyti įvairios spalvos ir tirštumo kraujo. Teigiama, kad jis buvo labai tikroviškas – daug tikroviškesnis nei netikras kraujas, kurį tuomet gamino patys filmų kūrėjai.

Teatrinis kraujas gali būti pagamintas iš įvairių medžiagų. Įprastai būna naudojamas vanduo, maistiniai dažai ir koks nors tirštiklis – krakmolas, želatina ar kitos medžiagos. Dažnai stengiamasi naudoti natūralias, alergijų nesukeliančias ir lengvai nusiplaunančias medžiagas.

Beje, teatrinis kraujas naudojamas ne tik teatre ir filmų kūrime. Jis taip pat naudojamas ir kuriant Helovyno kostiumus. Ir ne tik – netikras kraujas naudojamas ir nusikaltimo vietos tyrėjų mokyme. Jie turi išmokti interpretuoti kraujo pėdsakus ant sienų, lubų ir įvairių daiktų. Suprasdami, kaip kraujas taškosi, jauni tyrėjai gali lengviau įsivaizduoti, kas vyko nusikaltimo vykdymo metu.

Netikras kraujas lygiai taip pat naudojamas ir policijos pareigūnų bei medikų pratybose. Tam, kad situacija būtų realistiškesnė, aukos modelis yra aptaškomas dirbtiniu krauju. Taip teatrinis kraujas yra naudojamas ir karinių pajėgų pratybose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()