Virtuvės šefų geidžiama japoniška baltoji anglis - kuo ji tokia ypatinga?  ()

Dabar - iškylų sezonas. Daugelis žmonių mėgsta laiką leisti gamtoje, džiaugti ant grilio kepama mėsa ir draugų kompanija. Tam kartais prireikia ir medžio anglies. Bet ar žinojote, kad japonai naudoja kitokią anglį? Baltoji anglis ne tik atrodo, bet ir skamba puikiai, o jos savybės labai mėgsta profesionalūs šefai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Binchōtan arba baltoji anglis iš esmės yra paprasta medžio anglis, gaunama kaitinant medžio gabalėlius tol, kol iš jų pasišalina vanduo bei lakios medžiagos. Likusi anglis yra švarus, sausas ir kaitrus kuras. Tačiau baltoji anglis yra kiek kitokia.

Binchōtan gaminama tik iš vienos rūšies medienos – ubame ąžuolo (Quercus phillyraeoides). Šiek tiek skiriasi ir gamybos procesas – pirolizės proceso pabaigoje anglis yra apdorojama itin aukštos temperatūros (iki 1000 laipsnių Celsijaus) garais. Taip sukuriamas itin kietas ir itin švarus produktas.

Baltoji anglis Japonijoje gaminama nuo Edo laikotarpio (tikriausiai nuo 17 amžiaus). Aukščiausios kokybės anglis siejama su Minabe miesteliu Vakajamos prefektūroje. Būtent čia pagamintos baltosios anglies labai geidžia profesionalūs virtuvės šefai ir geriausi Japonijos restoranai.

Baltoji anglis dega ne tokia karšta liepsna kaip paprasta medžio anglis, tačiau ji dega ilgiau. Taip lengviau kontroliuoti temperatūrą, kas profesionaliems maisto gamintojams yra labai svarbu. Jiems patinka ir tai, kad baltosios anglies dūmai beveik neturi kvapo, kuris galėtų įsigerti į žuvį ar vištieną. Tiesa, surasti geros kokybės binchōtan šiais laikais nebėra taip lengva – taip vadinama daug įvairios kokybės gaminių, kurie dažnai pasižymi kitokiomis savybėmis.

Japoniška baltoji anglis yra kietesnė už mūsiškę juodąją. Dėl šios priežasties binchōtan skleidžia metalinį skambėjimą. Japonai iš šios anglies gabalėlių gamina ir vėjo varpelius, ir netgi muzikos instrumentus. Štai tankinas, ksilofoną primenantis instrumentas, naudoja anglies skambesį melodijai kurti.

Galiausiai, įdomu ir tai, kad aukštos kokybės japoniškos baltosios anglies kitose šalyje beveik niekur nerasite. Maži kiekiai yra eksportuojami, tačiau dažniausiai paprastų parduotuvių nepasiekia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(5)
(17)

Komentarai ()