Ar vos atsiliepus į nežinomo numerio skambutį galima prarasti telefone saugomus duomenis? Socialiniuose tinkluose plinta toks perspėjimas  (1)

„Jei jums paskambins vienas iš šių numerių, nekelkite ragelio, nes kitaip bus nukopijuoti jūsų telefone saugomi duomenys“ - ar tokia grėsmė yra reali? O gal tai - tik kvailai platinamas mitas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašios žinutės platinamos jau ne pirmą kartą. Tiesą sakant, ir prieš keletą metų pasitaikydavo panašių pranešimų. Įprastai jie platinami socialiniuose tinkluose, tačiau šįkart vienas buvo platinamas ir trumposiomis žinutėmis.

Jų turinys yra gana paprastas. Keletas numerių, įprastai su kitų šalių kodais, bei paaiškinimas, jog sulaukus skambučio iš vieno iš jų, reikėtų ragelio nekelti. Priežastis - pakėlus ragelį sukčiai ras būdų prisijungti prie jūsų išmaniojo telefono ir iš jo nukopijuoti svarbius duomenis. Kaip rašoma šiame pranešime, tie duomenys - kontaktų sąrašas ir net elektroninės bankininkystės informacija, jei tokia telefone yra saugoma.

Ši ekrano nuotrauka platinama nuo praeitų metų gruodžio, bet, kaip minėta, tai yra tik viena iš to paties turinio versijų. Šįkart numerius uždengėme, nes jie, greičiausiai, kam nors priklauso ir neturėtų būti platinami tokiame kontekste.

Kodėl? Nes tame pranešime nėra tiesos. Nukopijuoti duomenų vos paskambinus tikrai neįmanoma. „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis drąsiai tai patvirtina - „Tai yra elementarus spamas neturintis nieko bendro su realybe. Jokia žinutė ar skambutis jokių duomenų ar kitos asmeninės informacijos iš telefono negali paimti.“

Į mūsų klausimą atsakė ir Jaunius Špakauskas, „Bitė Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadovas, kuris teigė, jog vos pakėlus ragelį neįmanoma prarasti telefone saugomų duomenų. „Telefoniniai sukčiai skambindami visuomet turi tikslą atsiliepusį žmogų įtikinti atskleisti asmeninę informaciją arba tiesiog atiduoti pinigus, bet jei nesileisite į tokias kalbas, nuo sukčių skambučių liksite visiškai saugūs. Panašūs apgaulingi pranešimai (angl. hoax) internetu bei žinutėmis pasklinda reguliariai ir žalingi nebent tuo, jog gaišina ir glumina žmones bei gąsdina nebūtomis grėsmėmis“, pakomentavo J. Špakauskas.

Taigi, gerai būti atsargiems ir įtariai žiūrėti į nežinomų numerių skambučius. Tačiau grėsmę kelia įtaigus paskambinusiųjų šnekėjimas, o ne ryšys tarp jūsų ir jo telefono. Su savo asmeniniais duomenimis bei artimųjų kontaktais visada elkitės atsargiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(5)
(18)

Komentarai (1)