Lietuvoje iš tokio reikalavimo tik pasišaipytų: kodėl vairuotojai Prancūzijoje privalo turėti savo alkotesterius?  ()

Pasaulyje yra daug keistų taisyklių ir įstatymų, kurie mums gali atrodyti tiesiog absurdiški. Štai Prancūzijoje vairuotojai privalo turėti savo alkotesterius. Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, vairuotojų blaivumo kontrolė yra labai svarbi siekiant užtikrinti eismo saugumą. Niekas nesiginčija su faktu, kad neblaivius vairuotojus būtina pašalinti iš kelių. Daug kur tai daroma baudomis ir teisės vairuoti atėmimu, o kai kur už vairavimą apsvaigus galima ir į kalėjimą atsisėsti.

Tačiau įprastai vairuotojų blaivumą tikrina pareigūnai. Policija sustabdo transporto priemonę ir nurodo vairuotojui papūsti į alkotesterį. Policijos naudojami alkotesteriai yra nuolat tikrinami ir kalibruojami, kad nebūtų nubausti nekalti žmonės. Tuo tarpu vairuotojai Prancūzijoje turi vežiotis savo blaivumo tikrinimo priemones.

 

Ši taisyklė buvo sukurta dar 2013 metais. Joje nurodoma, kad vairuotojas privalo su savimi turėti nenaudotą alkotesterį, kuris būtų panaudotas blaivumo patikros metu. Priėjęs pareigūnas paprašo dokumentų ir alkotesterio, kuris tuomet naudojamas vairuotojo blaivumo tikrinimui. Keista, tiesa?

Tačiau dar keisčiau tai, kad šios naujos taisyklės laikosi tikrai ne visi. Originaliai buvo numatyta, kad už alkotesterio neturėjimą vairuotojas bus baudžiamas 11 eurų bauda, tačiau ši nuostata taip niekada ir negaliojo. Taigi, nors toks reikalavimas egzistuoja, alkotesterio galima ir neturėti, nes jokios baudos už jo neturėjimą nėra. Pareigūnas tik perspės vairuotoją žodžiu, kad įstatymų reikia laikytis, ir suskubs ieškoti savo girtumo nustatymo priemonių.

 

Alkotesteriai yra prieinami daugelyje parduotuvių ir degalinių. Vienkartinės sertifikuotos girtumo nustatymo priemonės Prancūzijoje kainuoja 1-2 eurus. Leistinas alkoholio kiekis vairuotojo kraujyje Prancūzijoje  - 0,5 mg/ml.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()