Protus jaukiantis „Mandelos efektas“ – atminties klaida, ar ryšys su paraleline visata? (Foto, Video)  (11)

Kai kurie žmonės yra įsitikinę, kad prisimena, kaip Pietų Afrikos pilietinių teisių lyderis Nelsonas Mandela mirė kalėjime 1985 m. Žmonės liūdėjo, jo žmona pasakė kalbą atminimo pamaldose. Visa tai buvo pasaulio naujienose. Tačiau visa tai nenutiko, taigi kodėl tiek žmonių prisimena netikrus faktus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų Mandela buvo paleistas iš kalėjimo 1990 m. Net vadovavo šaliai 1994–1999 m. ir mirė palyginti neseniai, 2013 m. Tačiau tiesa neįtikino antgamtinių reiškinių konsultantės Fionos Broome, kuri 2010 metais atrado, kad jos melagingus prisiminimus apie Mandelos mirtį dalijasi daugybė žmonių.

Tokį radikalų neatitikimą tarp prisiminimų ir tikrovės Broome paaiškina daugialypės terpės teorija – hipotetiniu visų galimų realaus gyvenimo lygiagrečių visatų rinkiniu, pagal kurią, kolektyviniai prisiminimai tikrai nėra melagingi ir kad žmonės, prisimenantys praeitį, iš tikrųjų buvo lygiagrečioje visatoje su kita laiko juosta, kuri kažkokiu neįtikėtinu būdu susikerta su mūsų. Bet kaip mokslininkai paaiškina „Mandelos efektą“?

Kaip atsirado „Mandelos efektas“?

Taigi, po to, kai 2010 m. Fiona Broome atrado, kad daugybė žmonių prisimena neegzistuojančias Nelsono Mandelos laidotuves, pasaulyje daug kas pasikeitė.

Parduotuvės staiga pradėtos vadinti kitaip. Logotipai atrodė kitaip. Mėgstamiausių maisto produktų ir saldumynų, tokių kaip kramtomoji guma, pavadinimai buvo parašyti skirtingai. Mėgstamiausi filmų personažai kalbėjo skirtingas eilutes, o dainos suskambėjo naujais žodžiais, ne taip, kaip anksčiau.

 

Pavyzdžiui, Holivudo legenda Humphrey Bogartas iš tikrųjų niekada nepasakė garsiosios frazės „Pagrok dar kartą, Semai“ („Play it again, Sam") filme „Kasablanka“ (1942) ir jokiuose kituose jo filmuose.

Taip yra todėl, kad internetas, turintis unikalų gebėjimą suburti žmones, įgalino greitai paskleisti „Mandelos efektą“ žmonių masėms.

Pavyzdžiui, viena populiari teorija sako, kad po to, kai 2008 m. CERN (Europos branduolinių tyrimų organizacija), didžiausioje pasaulyje didelės energijos fizikos laboratorijoje, buvo paleistas Didysis hadronų greitintuvas, buvo padalintas laikas.

Žinoma, šios teorijos šalininkai neturi absoliučiai jokių įrodymų, tačiau kai kurie tikintys teigia, kad egzistuoja begalinės visatos, glaudžiai susijusios su mūsų, ir mes pereiname iš vienos visatos į kitą, nes mūsų laiko juosta yra nuolatinėje tėkmės būsenoje.

 

Geriausius „Mandelos efektus galite rasti čia, čia ir čia.

Nors kelionės tarp visatų atrodo patraukliai ir yra ypač mėgstamos filmų kūrėjų, „Mandelos efektą“ vargu ar galima paaiškinti kvantine mechanika. Tiesą sakant, kaip pastebi daugelis mokslininkų, atsakymo reikia ieškoti sudėtingoje žmogaus atminties struktūroje ir jos veikime.

Kaip mokslininkai paaiškina „Mandelos efektą“?

Aštuntajame dešimtmetyje Kalifornijos universiteto profesorė Elizabeth Loftus ir jos kolegos atliko išsamius melagingų prisiminimų ir dezinformacijos poveikio tyrimus. Klaidingi prisiminimai yra prisiminimai apie dalykus, kurių iš tikrųjų niekada nepatyrėme.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Pažymėtina, kad šių reiškinių tyrimas buvo pradėtas daug anksčiau nei Loftus, kuriant labai svarbias atminties ir žinių konstravimo teorijas.

Pavyzdžiui, britų psichologas Frederickas Bartlettas 1932 m. atrado, kad žmonės klaidingai suprato informaciją iš seniai perskaitytos istorijos ir užmezgė ryšius – praktiškai spėlioja – tarp teisingos ir neteisingos informacijos.

Viename iš pirmųjų Loftus ir jos kolegų atliktų tyrimų mokslininkai panaudojo pasiūlymą – psichoterapijos formą. Tyrėjai tiriamiesiems pasiūlė vaikystėje pasiklysti prekybos centre. Įdomu tai, kad atliekant kitus tyrimus, pavyzdžiui, mokslininkų iš Tenesio, tiriamieji buvo įkvėpti klaidingų prisiminimų, kad vaikystėje jie beveik nuskendo, tačiau gelbėtojai juos išgelbėjo. Kelių skirtingų šalių tyrimų rezultatai parodė, kad pasiūlymas buvo sėkmingas su puse tiriamųjų.

„Mandelos efekto“ teorijų ir paaiškinimų yra tiek daug ir įvairių, kaip ir pačių efektų.

 

„Mandelos efekto“ varomoji jėga yra įtaigumas arba polinkis tikėti tuo, ką kiti mano esant tiesa. Keista, tačiau pats faktas, kad žmogus suvokia melagingą informaciją, gali diskredituoti smegenyse jau „įrašytą“ atminties autentiškumą.

Štai pagrindinio klausimo (leading question) pavyzdys: „Ar prisimenate 1990-ųjų filmą „Shazam“, kuriame komikas Sinbadas vaidino džiną?“. Tai ne tik reiškia, kad toks filmas iš tikrųjų neegzistuoja, bet ir gali įkvėpti klaidingus prisiminimus apie tai, kad jį matėme praeityje“, - rašo Kalifornijos universiteto (Los Andželas) Neurologijos katedros doktorantė Caitlin Aamondt Aeon.

Melagingi filmo „Shazam“ prisiminimai buvo paaiškinti kaip prisiminimų sumaištis, galbūt įskaitant šiuos vaizdinius: komiko, dėvėjusio į džinsą panašų kostiumą per 1994 m. „Sinbad the Sailor“ televizijos filmų pristatymą,  1996 m. filmo „Kazaam“, kuriame Shaquille'as O'Nealas vaidina džiną, ir septintojo dešimtmečio pabaigos animacinis serialas apie Džiną, vardu Shazzan.

 

Taigi, dauguma „Mandelos efekto“ padarinių yra susiję su atminties klaidomis ir socialine dezinformacija. Tai, kad daugelis netikslumų yra nereikšmingi, rodo, kad jie yra atrankinio dėmesio ar klaidingų išvadų rezultatas.

Svarbu pažymėti, kad visa tai nereiškia, kad „Mandelos efekto“ negalima paaiškinti naudojant multivisatos teoriją. Iš tikrųjų lygiagrečių visatų sąvoka atitinka kvantinių fizikų darbą. Tačiau kol neįrodytas alternatyvių realybių egzistavimas, psichologinės teorijos atrodo kur kas labiau tikėtinos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(7)
(13)

Komentarai (11)