Neįtikėta, ką gali muzika: jos poveikis psichikos sveikatai yra panašus į fizinių pratimų ir svorio metimą  ()

Atlikus 26 tyrimų apžvalgą nustatyta, kad muzikos poveikis psichikos sveikatai yra panašus į fizinių pratimų ir svorio metimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja analizė empiriškai patvirtino tai, kas daugeliui melomanų yra tiesa – kad dainavimas, grojimas ar muzikos klausymasis gali pagerinti savijautą ir gyvenimo kokybę.

Atlikus 26 tyrimų iš įvairių šalių apžvalgą, nustatyta, kad muzika gali kliniškai reikšmingai pagerinti psichikos sveikatą, rašo „The Guardian“.

Septyniuose tyrimuose buvo taikoma muzikos terapija, dešimtyje – muzikos klausymo poveikis, aštuoniuose – dainavimas, viename – gospelo muzikos poveikis.

Analizė, paskelbta žurnale „Journal of the American Medical Association Network Open“, patvirtino, kad „muzikos intervencijos yra susijusios su reikšmingu geros savijautos padidėjimu“, kuris kiekybiškai vertinamas standartizuotų gyvenimo kokybės tyrimų duomenimis.

Poveikis buvo panašus nepriklausomai nuo to, ar dalyviai dainavo, grojo, ar klausėsi muzikos.

Autoriai teigia, kad muzikos nauda psichikos gyvenimo kokybei buvo artima psichikos sveikatos pagerėjimui dėl fizinių pratimų ir svorio metimo.

 

„Ateityje reikia atlikti tyrimus, siekiant išsiaiškinti optimalias muzikos intervencijas ir dozes, kurias būtų galima naudoti konkrečiais klinikiniais ir visuomenės sveikatos scenarijais“, – teigė autoriai.

Tolimesniais tyrimais bus siekiama nustatyti tikslesnę muzikos klausymo naudą ir jos pritaikymą potencialiose situacijose, pavyzdžiui – operacinėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: