[Karšta tema] Įsakas ne apie dujas! Žiurkė įspeista kampan  (1)

Svarbiausia šios dienos naujiena: Putino įsakas apie atsiskaitymą rubliais už Europos „nedraugiškoms“ šalims eksportuojamas dujas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-01 [Karšta tema] Įsakas ne apie dujas! Žiurkė įspeista kampan  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau prieš ką nors kalbant apie turinį, pasekmes ir prasmę, reikia pasakyti, kad svarbiausia yra tai, kad Putinas klauso Surkovo rekomendacijos – skleisti chaosą.

Šio įsako iš principo neįmanoma išpildyti. Šiuo įsaku nurodoma, kad jis privalo pradėti veikti nuo balandžio 1-os dienos. Prie įsakymo yra nurodymai centriniam bankui, vyriausybei, parengti viską per 10 dienų, nustatomas valiutinės k[orespondentinės] sąskaitos režimas ir rublinės k[orespondentinės] sąskaitos, kurių režimas nėra nustatytas, t.y. CB dar reikia jį nustatyti, sugalvoti, kaip visa tai aprašyti. Tai yra, iš tiesų įsakas visiškai neveikiantis. Tai dar viena ligota, sutrikusios psichikos žmogaus fantazija.

Aptarinėti šio įsako finansinį turinį – beprasmiška. Jei paskaitysime atidžiai, tai, atrodytų, koks gi skirtumas? Ten aprašoma tokia schema: dujų importuotojas – Vokietijos kompanija, Vengrijos kompanija, Lenkijos kompanija – perveda pinigus į savo sąskaitą Gazprom banke, į Maskvą, nekreipdamas dėmesio, kad Gazprom bankui taikomos Didžiosios Britanijos sankcijos. Paskui Gazprom bankas parduoda valiutą Maskvos valiutų biržoje, perveda rublius kompanijai, o ši iš karto sumoka dujų tiekėjui. Atrodytų, kokia problema, niekur apgavystės nesimato.

[Tačiau] reikia suprasti, kad šis įsakas nėra susijęs su verslu, nėra susijęs su pinigais. Šis įsakas – absoliučiai emocinis, politinis Putino revanšas. Pirma – tai jo noras dominuoti. Tai yra, jis sako „Ach, taip?! Jūs mane įspraudėte į kampą, apklojote sankcijomis? Na, aš jums parodysiu! Aš jums – A, atkeršysiu, B – siaubingai atkeršysiu, o kas neklausys atjungsime dujas!“

Ko Putinas nori? Putinas nori pademonstruoti Europai, kad „jūs ant mano kabliuko!“, kad „jūs nuo manęs priklausote!“, kad „be Rusijos dujų niekur nesidėsite!“ ir „gyvensite pagal mano taisykles. Jūs verčiate mane gyventi pagal savo taisykles – įvedate sankcijas, neduodate man lėktuvų, ribojate mano logistiką, – o aš įvesiu savo tvarką! O mano tvarka tokia, kad jūs kaip zuikučiai eisite į Gazprom banką, atidarinėsite ten sąskaitas ir mokėti už rusiškas dujas. Ir tik pabandykite įvesti sankcijas Gazprom bankui! Pažiūrėsime, kaip pragyvensite be Rusijos dujų“.

Putinas nori nusimesti visą sankcijų režimą, Putinas nori parodyti, kad jis Europą suko, ant ko tik įmanoma, ir sakyti, kad jis šiame pasaulyje yra pats svarbiausias. Kad jis ne gyvena pagal taisykles, o jas nustato. Tai yra, jis yra rule maker, o ne rule taker.

 

 

Kaip į tai reaguos Europos politikai, nežinau, nes klausimas grynai politinis, Putinas juos šantažuoja, sakydamas, kad „arba gyvensite pagal mano taisykles, arba jums atjungiu dujas.“ Nenoriu prognozuoti Europos politikų veiksmų.

Toliau reikia paklausyti Putino argumentacijos. Jis sako „mes tai darome, žvelgdami į Europą, kuri keičia kontraktus, vadovaudamasi įstatymais.“ Europos komisija gali priimti visoje Europos teritorijoje veikiančius įstatymus. Putinas savo įsaku pažeidžia mažiausiai penkis Rusijos įstatymus. Ir jis kišasi į kompanijos Gazprom komercinę veiklą ir net savo įsake rašo, kad „Mokesčių kodeksas neveikia, tas įstatymas neveikia, keičiu valiutos reguliavimo įstatymą…“ Tai yra, netgi jei, tarkime, Gazpromas kada nors ims tarptautiniame teisme teistis su dujų vartotojais, tai negalės nieko pristeisti, negalės sakyti, kad, girdi, pasikeitė šalies įstatymai, ir veikiau pagal juos.

Tačiau svarbiausia, kad dujų apmokėjimo sąlygos aprašytos kontraktuose, ir visi žino, kad su kiekvienu vartotoju Gazprom sudarė kontraktus. Balandžio pirmą ar po mėnesio, kai reikės sumokėti pagal pirmuosius kontraktus, pagal kuriuos dujos pradėtos tiekti balandžio pirmą, – dar mėnesį gyvensime nežinioje, nes už balandžio dujas reikės mokėti gegužę – dujos vargu ar bus kam nors užsuktos. O iki gegužės pirmosios dar išgyventi reikia, o gegužės pirmą – visų šalių dirbančiųjų solidarumo diena. Tai štai, jokie kontraktai nepakeisti. Tad, Gazprom turi ateiti pas savo vartotojus ir pasakyti „mano šalyje pasikeitė įstatymai, pasikeitė reguliavimo sąlygos, aptarkime mūsų susitarimo pakeitimą.“ Vakarų kompanijos, dujų vartotojai, pasitelkia savo teisininkus, analizuoja Putino įsaką, – jie negali Gazpromo tiesiog pasiųsti įkandin rusiško karinio laivo – ir sako, kad „tai ne įstatymų bazės pasikeitimas, tai nemokšiškai surašytas dokumentas, neturintis juridinės galios, nes prezidentas Putinas neturi teisės leisti tokius įsakus, ir čia ne įstatymų bazės pokytis, o atvirkščiai, jis pats pažeidžia įstatymus! Štai tokia juristų išvada. Gazprom, o kur tavo juristai, parodyk jiems, juk turi ir tarptautinio lygio juristų – europiečių, anglų, amerikiečių, prancūzų.“ Ir tie Gazprom juristai ima kasyti galvą Mileriui ar sau ir supranta, kad apginti Gazpromo pozicijos negali. Ir atitinkamai Gazprom tampa „kraštiniu“. Tai yra, išaušta, tarkime gegužės 1-oji, kai Europos kompanijos nemoka rubliais, o perveda Gazpromui į kontraktuose įrašytas sąskaitas mokėjimus eurais, doleriais, Šveicarijos frankais ar dar kokia kita valiuta. Ir jeigu Gazpromas po to nenutraukia dujų tiekimo, tai atlikti privalo Federalinė muitinės tarnyba. Ir kranelis užsukamas. Dieną užvertas, dvi, tris… Na, kam nervai neišlaikys, ar Gazpromui sprogs vamzdis, ar uždarys ketvirtį savo radimviečių, užsuks ventilį, ar europiečiai ims šalti, nors gegužę jau tikriausiai bus šilta ir dujų paklausa bus ne tokia didelė. Jeigu jau norėjosi kažką tokio įvesti, tai reikėjo žiemą, kai dujų paklausa didesnė.

 
 

 

 

O paskui Europos vartotojai darnia rikiuote patrauks į teismą ir sakys, kad „Gazpromas pažeidė kontrakto sąlygas. Turime veikiantį kontraktą, jokių pokyčių jame nebuvo daroma, jokios juridinės išvados apie pasikeitusią įstatymų bazę, dėl ko reikėtų tartis iš naujo, Gazpromas nepateikė, todėl pateikiame jam sąskaitą.“ Sąskaitą ne tik už nepateiktas dujas, o dar ir visų vartotojų informaciją apie jų patirtus nuostolius. Kam teko stabdyti gamybą, kam įvyko technologinė avarija, kur sušalo žmonės, dar kas nors nutiko. Ir taip Gazpromui teks sumokėti 3 – 4 kartus daugiau, nei kainuoja nepateiktos dujos.

 

 

Tačiau Putinui į visa tai – nusispjauti. Jis žaidžia politinį žaidimą. Dar kartą – tai ne pinigų klausimas, čia ne pinigai nugali blogį, čia blogis nugali gėrį, blogis nugali gyvenime. Tokia Putino ideologija. Reikia suprasti, kad Putinas čia jau kaunasi žvėriškai, su visu pasauliu, bandydamas įrodyti, kad jis ir yra ta pati kampan įspeista žiurkė, kuri ėmė visus medžioti. Tai žiurkės, kurią, būdamas vaikas, Putinas vaikė kažkuriame Piterio daugiaukštye, vaizdas. Tai va, ta žiurkė pabėgo ir ta žiurkė – Putinas. Jis nori sukandžioti visus. Štai kokia jo įsako prasmė, štai kas nutiko.

S. Aleksašenko
youtube.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai (1)