[Žinios trumpai] Atsargiai! Kriptovaliutų sukčiai išplatino „deepfake“ su Elonu Musku, yra ant to pasimovusių (Video)  ()

Kriptovaliutų sukčiai nesnaudžia – naudojasi Elono Musko atvaizdu, siekdami įtikinti, kad „SpaceX“ įkūrėjas yra susijęs su nauja investavimo platforma BitVex. „Deepfake“ vaizdelis atrodo labai tikroviškai, nenuostabu, kad kai kurie žmonės jau „užkibo“ ant šio kabliuko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Terminas „deepfake“ sudarytas iš „deep learning“ (gilus mokymasis – vienas iš mašininio mokymosi metodų, pagrįstas dirbtiniais neuroniniais tinklais) ir „fake“ (netikras, padirbtas).

Vienas iš naršytojų prieš kelias dienas įdėjo šį vaizdelį į internetą ir perspėjo Eloną Muską, kad apgaulė plinta labai greitai. Vaizdelyje panaudotos tikro Elono Musko interviu iškarpos, tačiau tai, apie ką buvo kalbama tikrovėje, pakeista sukčių tekstu. Pasinaudojus „deepfake“ technologija, Musko lūpų judesiai buvo sinchronizuoti, kad atitiktų ištariamą melagingą žinią. Gana kraupu ir tai, kad ši technologija simuliuoja ir balso intonacijas bei kūno kalbą.

 

„Fui, visiškas ne aš“, – atsakydamas į perspėjimą parašė Muskas, kartu patvirtindamas, kad jis neturi jokių sąsąjų su sukčių reklamuojama kriptovaliutos investavimo platforma.

Technologijoms skirtas blogas „Bleeping Computer“ pranešė, kad sukčių ataka buvo platesnė, negu vien tik Elono Musko gerbėjai. Keletas žymių finansų ekspertų taip pat „dalyvavo“ apgaulingoje platformos reklamoje. Nors vaizdeliai ir nebuvo visiškai tobuli, jie suveikė. Blogo teigimu, tikrai buvo indėlių į platformą, kurių bendra suma siekia apie 1800 eurų. Gali būti, kad indėlių buvo ir daugiau, o tikroji suma yra didesnė, tačiau apie tai patikimos informacijos nėra.

 

Kriptovaliutų pasaulis turbūt niekada neišsivalys nuo įvairaus plauko sukčių. Tai, dar kartą patvirtino šviežia naujiena apie vieną žinomą NFT menininką, kurio sekėjus labai greitai nuskurdino nežinomi hakeriai. Tarsi, dar reiktų tokių sukrėtimų ir taip nestabiliai kriptovaliutų rinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(2)
(-1)

Komentarai ()