TATENA skelbia pavojų – Libijoje dingo tūkstančiai kilogramų urano  ()

JT branduolinių ginklų priežiūros tarnybos inspektoriai nustatė, kad Libijoje, kurios vyriausybė nekontroliuoja, dingo maždaug 2,5 tonos natūralaus urano, kovo 15 d. pranešama valstybėms narėms paskelbtame pareiškime, kurį peržiūrėjo „Reuters“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-16 TATENA skelbia pavojų – Libijoje dingo tūkstančiai kilogramų urano  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis Tarptautinės atominės energijos agentūros vadovo Rafaelio Grossi konfidencialiu pareiškimu, toks atradimas yra iš pradžių planuoto praėjusiais metais patikrinimo, kuris „turėjo būti atidėtas dėl saugumo padėties regione“ ir galiausiai atliktas kovo 14 d., rezultatas.

TATENA inspektoriai „nustatė, kad toje vietoje nerado 10 statinių, kuriose buvo maždaug 2,5 tonos natūralaus urano UOC (urano rūdos koncentrato) pavidalu, kurį (Libija) anksčiau deklaravo kaip saugomą toje vietoje“, sakoma pareiškime.

Agentūra vykdys „tolimesnę veiklą“, kad nustatytų urano išvežimo iš aikštelės aplinkybes, kurių neįvardijo, ir surastų kur jis yra dabar.

„Žinių apie dabartinę branduolinės medžiagos vietą praradimas gali kelti radiologinį pavojų, taip pat susirūpinimą dėl branduolinio saugumo“, – sakoma pranešime ir priduriama, kad norint pasiekti tą vietą, reikia „sudėtingos logistikos“.

2003 m. Libija, vadovaujama tuometinio vadovo Muamaro Kadhafi, atsisakė savo branduolinių ginklų programos, kurios metu buvo gautos centrifugos, galinčios sodrinti uraną, taip pat branduolinės bombos projektavimo, nors ji mažai pažengė link tokio užtaiso sukūrimo.

 

Libijoje nėra taikos nuo 2011 m. NATO remiamo sukilimo, nuvertusio M. Kadhafi. Nuo 2014 m. politinė kontrolė buvo padalinta tarp konkuruojančių Rytų ir Vakarų frakcijų, o paskutinis didelis konfliktas baigėsi 2020 m.

Libijos laikinoji vyriausybė, sukurta 2021 m. pradžioje pagal JT remiamą taikos planą, turėjo veikti tik iki tų metų gruodį numatytų rinkimų, kurie vis dar neįvyko, o jos teisėtumas dabar taip pat ginčijamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(6)
(-5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: