Kodėl Orbanas taip prijaučia Rusijai? (Video)  ()

Kaimyninės Vengrijos politinė vadovybė sistemingai rengia provokacijas prieš Ukrainą, ragindama siekti taikos su Rusija ir blokuodama jai skirtas sankcijas. Taip pat lygiagrečiai ji pripažįsta įsipareigojusi Rusijos valdžiai vykdyti sutartis su Rusijos valstybinėmis įmonėmis, pirkti pigias dujas ir naftą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai Vengrijos vyriausybės „YouTube“ kanale buvo pasirodęs vaizdo įrašas „Atėjo laikas taikai“.

„Dešimtys tūkstančių vaikų liko našlaičiais, daugybė šimtų tūkstančių namų buvo sugriauti, daugiau nei dešimt milijonų žmonių buvo priversti palikti savo tėvynę. Užteks karo!“, - parašyta aprašyme. Vaizdo įraše raginama pradėti derybas, žodžius iliustruojant stalo, ant kurio stovi JAV, Rusijos ir Ukrainos vėliavos, paveikslėliu, rodomas Ukrainos žemėlapis be okupuoto Krymo.

„Kai susiklosto tokios situacijos, Vengrijos vyriausybė yra įpratusi palikti jas be paaiškinimų. Dabar matome, kad vaizdo įrašas svetainėje buvo pakeistas - Krymas pasirodė žemėlapyje, bet be komentarų“, - sakė Ukrainos ekspertas Michailas Drapakas. Ekspertų bendruomenėje egzistuoja nuomonė, jog įvyko klaida, bet aš taip nemanau, nes vaizdo įrašas nebuvo paviešintas tiesiogiai, buvo paruoštas iš anksto ir būtų sunku  nepastebėti tokios klaidos, net jei kas nors naudojasi rusiškais šaltiniais.“

Analitikas aiškina, kad Vengrijoje iš tikrųjų gali būti manoma, kad dalis Ukrainos yra ginčytina teritorija.

„Daugelis žmonių šalyje pradeda galvoti apie tai pragmatinėmis kategorijomis: vyksta karas, yra kova dėl teritorijų“, – tęsia jis. „Todėl yra nėra problemų parodyti kai kurias kaip ginčytinas ar kaip kitos valstybės dalį. Neteisinu vengrų, bet bandau paaiškinti, kodėl tai gali būti suvokiama kaip norma tiems, kurie rengė vaizdo įrašą. Tai yra tokia situacija gali būti Vengrijos vyriausybės parengto pasakojimo rezultatas.“

 

O Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, tiesą sakant, daug ką pasako. Incidento su žemėlapiu išvakarėse jis bandė įbauginti Ukrainą dideliais nuostoliais per kontrpuolimą ir paragino pradėti derybas su Maskva. V. Orbanas taip pat skundėsi, kad jam sunku būti vieninteliu ministru pirmininku ES, kuris „pasisako už taiką“, o tai dabar nepopuliaru.

„Deklaracijos apie taiką yra būdingos V. Orbanui“, – aiškina Michailas Drapakas, – „Praėjusiais metais laimėjęs rinkimus, V. Orbanas pasakė, kad taika turi būti aukščiau visko, būtina susodinti šalis prie derybų stalo, nenurodant, kokių sąlygų turi būti laikomasi. Ir jo pareiškimas, kad Ukrainos kontrpuolimas atneš dar daugiau aukų, yra platesnio pasakojimo dalis.“

 

Ir jis kalba apie būtinybę padaryti nuolaidų Maskvai. O Vengrija, anot jų, pasiruošusi tapti derybose tarpininke. Apie tai kalba Vengrijos užsienio reikalų ir užsienio ekonominių santykių ministras Peteris Szijjarto: prieš kelias savaites antrojo Europos Sąjungos ir Vidurio Azijos ekonomikos forumo kuluaruose jis pasakė, kad Vengrija yra pasirengusi suteikti platformą Maskvos ir Kyjivo deryboms. Anot jo, tokį pasiūlymą jis Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovui Sergejui Lavrovui ir Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovui Andrijui Jermakui pateikė iškart po invazijos. „Pasiūlymas vis dar galioja“, – pridūrė P. Szijjarto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(30)
(-29)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()