Erdoganas skelbia stulbinantį pareiškimą. Ukraina šokiruota. „Nori atkurti naują Osmanų imperiją“ (Video)  ()

Po iš pažiūros proukrainietiškų Recepo T. Erdogano pareiškimų Turkijos prezidentas netikėtai paragino Vakarus laikytis V. Putino sąlygų atblokuojant grūdų susitarimą. Tai dar kartą įrodo, kad R. T. Erdoganas nejaučia simpatijų vienai ar kitai kariaujančiai pusei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Politologas Mykola Davidiukas šia idėja pasidalijo su „24 kanalu“. Jis mano, kad nereikėtų Turkijos prezidento suvokti kaip proukrainietiško politiko ir juo pasikliauti sprendžiant grūdų koridoriaus problemas.

R. T. Erdoganas bando įsitvirtinti kaip regiono lyderis. Turkija nori vėl tapti Osmanų imperija, įgyti įtakos kaimynams ir viso pasaulio pagarbą.

„R. T. Erdoganas nori būti tiltu deryboms tarp Vakarų, Rusijos ir Kinijos. Kur tik kyla konfliktas, jis siekia visur įkišti savo 5 kapeikas, kad užsidirbtų politinio kapitalo“, – įsitikinęs M. Davidiukas.

Pavyzdžiui, už tai, kad R. T. Erdoganas sutiko paremti Švedijos įstojimą į NATO, Tarptautinis valiutos fondas suteiks Turkijai 10-15 milijardų dolerių paskolą, Europos Sąjunga atnaujins derybas dėl suartėjimo su ja, o JAV atblokuos naikintuvų F-35 pardavimą.

Tas pats ir su susitarimu dėl grūdų: R. T. Erdoganas bando užsidirbti sau pelno derėdamasis dėl Ukrainos grūdų pardavimo.

 

Ukrainai svarbu, kad grūdų sandoris vyktų be Rusijos. Okupantai suprato, kad šis susitarimas tik naudingas Ukrainai, kaip vienai pagrindinių žaidėjų maisto rinkoje.

Iš dalies R. T. Erdogano pozicija buvo palanki Ukrainai, kai jis pasakė, kad yra pasirengęs saugoti Ukrainos prekybinius laivus Juodojoje jūroje. Jis pakėlė statymą iki maksimumo, tada paskambino V. Putinui ir pradėjo su juo derėtis.

„R. T. Erdoganas nėra proukrainietiškas politikas. Jis žaidžia tik savo turkišką žaidimą,“– pabrėžė politologas.

Šiuo požiūriu Ukrainai reikia mažinti „erdoganų“ skaičių derybose, nes jie generuoja scenarijus, kurie ne visada jai naudingi.

 

„Kai tokie derybininkai ginčijosi su V. Putinu, tai galima žaisti pelningai. Bet kai jie nesusipriešina, jie gali išspręsti savo problemas mūsų sąskaita“, - aiškino M. Davidiukas.

Būtent todėl, norėdama išspręsti grūdų koridoriaus problemą, Ukraina turėtų prašyti Vakarų rimtos karinio jūrų laivyno technikos, kuri padėtų jai jūroje nugalėti Rusiją ir sunaikinti jos laivyną, grasinantį ukrainietiškų grūdų transportiniams laivams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(7)
(29)

Komentarai ()

Susijusios žymos: