Karai, perversmai, NATO. Kokie geopolitiniai pokyčiai 2023–aisiais drebino pasaulį  ()

Apžvelkime kas pasaulyje nutiko 2023 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 m. balandžio 4 d. – Suomija tapo 29-ąja NATO nare

2022 m. Rusijos invazija į Ukrainą tapo lūžio tašku diskusijose ir paskatino visuomenės nuomonę narystės NATO naudai. Šalis kartu su kaimynine Švedija 2022 m. gegužės 18 d. pateikė paraišką įstoti į NATO.

Po ratifikavimo Suomija 2023 m. balandžio 4 d. tapo NATO nare.

Suomija turi 1340 kilometrų sieną su Rusija, kuri po įstojimo daugiau nei dvigubai padidino ankstesnę NATO sieną su Rusija.

2023 m. balandžio 15 d. – prasidėjo Sudano pilietinis karas

2023 m. balandžio 15 d. per Ramadaną prasidėjo karas tarp Sudano ginkluotųjų pajėgų (SAF), vadovaujamų Abdel Fattah al Burhan, ir sukarintų Greitosios paramos pajėgų (RSF), vadovaujamų Hemedti, konkuruojančių Sudano karinės vyriausybės grupuočių. Kovos buvo sutelktos aplink sostinę Chartumą ir Darfūro regioną.

Daugiau nei 5 mln. šalies gyventojų persikėlė šalies viduje, o daugiau nei 1,5 mln. kitų pabėgo iš šalies.

2023 m. gegužės 7 d. – atkurta Sirijos narystė Arabų lygoje

Arabų lyga priėmė atgal Siriją nuo 2011 metų trukusio narystės sustabdymo, taip sustiprindama regionines pastangas normalizuoti ryšius su prezidentu Basharu al Assadu.

Sprendime teigiama, kad Sirija gali nedelsdama atnaujinti savo dalyvavimą Arabų lygos susitikimuose, o kartu raginama išspręsti krizę, kilusią dėl pilietinio karo Sirijoje, įskaitant pabėgėlių bėgimą į kaimynines šalis ir narkotikų kontrabandą visame regione.

2023 m. liepos 26 d. – karinis perversmas Nigeryje

2023 m. liepos 26 d. Nigeryje įvyko perversmas, kai šalies prezidento gvardija sulaikė prezidentą Mohamedą Bazoumą, o prezidento gvardijos vadas generolas Abdourahamane'as Tchiani pasiskelbė naujos karinės chuntos lyderiu.

 

Tai buvo penktasis karinis perversmas nuo 1960 m., kai šalis atgavo nepriklausomybę nuo Prancūzijos, ir pirmasis nuo 2010 m. Perversmą pasmerkė JAV ir Prancūzija bei Vakarų Afrikos regioninis blokas ECOWAS, pastarasis grasino karine intervencija prieš chuntą, sukėlusią 2023 metų Nigerio krizę.

2023 m. rugpjūčio 30 d. – karinis perversmas Gabone

2023 m. rugpjūčio 30 d. Gabone įvyko perversmas netrukus po to, kai buvo paskelbta, kad dabartinis prezidentas Ali Bongo Ondimba laimėjo rugpjūčio 26 d. vykusius visuotinius rinkimus.

Perversmas nutraukė 56 metus (nuo 1967 m.) trukusį Bongo šeimos valdymą Gabone. Tai taip pat buvo aštuntasis sėkmingas perversmas Vakarų ir Centrinėje Afrikoje nuo 2020 m.

2023 m. rugsėjo 20 d. – Azerbaidžano karinė operacija Kalnų Karabache

2023 m. rugsėjo 19–20 d. Azerbaidžanas pradėjo didelio masto karinį puolimą prieš separatistinę Arcacho Respubliką (armėniškas Kalnų Karabcho pavadinimas).

 

Puolimas vyko ginčijamame Kalnų Karabacho regione, kuris yra tarptautiniu mastu pripažintas Azerbaidžano dalimi, bet apgyvendintas armėnų. Išpuolis buvo surengti didėjančios krizės metu, kurią sukėlė Azerbaidžano blokada, dėl kurios nukentėjusiame regione labai trūko būtiniausių atsargų, tokių kaip maistas, vaistai ir kitos prekės.

Kitą dieną po puolimo pradžios, rugsėjo 20 d. buvo pasiektas susitarimas dėl ugnies nutraukimo, pagal kurį susitarta, kad Arcacho armija bus nuginkluota. Rugsėjo 28 d. Arcacho prezidentas Samvelas Šahramanjanas pasirašė dekretą iki 2024 m. sausio 1 d. paleisti visas valstybines institucijas, taip užbaigdamas atsiskyrusios valstybės egzistavimą.

Iki 2023 m. spalio 1 d. beveik visi regiono gyventojai pabėgo į Armėniją.

2023 m. spalio 7 d. – „Hamas“ užpuola Izraelį

 

2023 m. spalio 7 d. sukarinti „Hamas“ ir Islamo džihado judėjimas Palestinoje iš Gazos Ruožo pradėjo eilę koordinuotų ginkluotų įsiveržimų į kaimyninio Izraelio teritoriją – tai pirmoji invazija į Izraelį nuo 1948 m. Izraelio karo.

Šis įsiveržimas įvyko Sukoto dieną, šabo dieną. Išpuoliai inicijavo 2023 m. Izraelio ir „Hamas“ karą, praėjus beveik lygiai 50 metų po didesnio Jom Kipuro karo 1973 m. spalio 6 d.

Per „Hamas“ ataką žuvo apie 1200 Izraelio gyventojų, dar šimtai buvo paimti įkaitais ir išvežti į Gazos Ruožą.

2023 m. spalio 27 d. – Izraelio kontrpuolimas Gazos Ruože

2023 m. spalio 27 d. vakarą Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pradėjo didelio masto invaziją Gazos Ruože, siekdamos sunaikinti „Hamas“. Tai tiesioginis atsakas į 2023 m. spalio 7 d. „Hamas“ ataką Izraelyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()