JAV vyriausybės uždarymas oficialiai baigėsi  (6)

Jungtinės Valstijos trečiadienį išvengė katastrofiško nemokumo negarbės – Kongresas priėmė įstatymo projektą, kuriuo buvo pratęsti vyriausybės skolinimosi įgaliojimai ir nutraukiamas dvi savaites trukęs vyriausybinių institucijų uždarymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po savaites trukusių audringų debatų projektas buvo priimtas likus mažiau nei dviem valandoms iki spalio 17-osios – datos, nuo kurios Iždo departamentui būtų pradėję stigti lėšų, kad galėtų vykdyti visus šalies finansinius įsipareigojimus.

Paskutinės minutės planas atitolins šią rimčiausią krizę pratęsdamas JAV Iždo departamento skolinimosi įgaliojimus iki vasario 7 dienos.

Kongresas taip pat pasiekė susitarimą dėl uždarytų federalinių agentūrų veiklos atnaujinimo ir tai reiškia, kad šimtai tūkstančių atostogų išleistų darbuotojų grįš į darbą, o institucijos bus finansuojamos bent iki sausio 15-osios.

Dar prieš šiai aštriai kovai pasiekiant atomazgą per balsavimą Atstovų Rūmuose, prezidentas Barackas Obama sakė, kad „nedelsdamas“ pasirašys įstatymų leidėjų parengtą projektą, siekdamas užgydyti įnirtingų politinių mūšių paliktas žaizdas.

Tačiau jis taip pat perspėjo, kad Vašingtonas privalo liautis naudoti krizes kaip politinio spaudimo svertą.

JAV lyderiams reikia „susigrąžinti“ Amerikos žmonių pasitikėjimą po šios krizės, sakė B.Obama.

„Nedelsdami pradėsime vėl atidarinėti savo vyriausybės (institucijas) ir galime pradėti sklaidyti šį netikrumo ir nerimo debesį virš mūsų verslo ir Amerikos žmonių“, – pridūrė jis.

Administracijos biudžeto direktorė Sylvia Burwell sakė, kad „darbuotojai turėtų tikėtis grįžti į darbą ryte“.

Smarkiai susiskaldžiusiam Kongresui mėnesiui atsidūrus aklavietėje, Senato daugumos lyderis Harry Reidas už uždarų durų ieškojo kompromiso su savo respublikonų varžovu senatoriumi Mitchu McConnelliu.

„Bendradarbiaujant abiem partijoms, Senatas susidorojo ir rado išeitį iš šios aklavietės“, – sakė antrasis pagal rangą Senato demokratas Dickas Durbinas.

Daugelis Atstovų Rūmų respublikonų nenoromis sutiko su susitarimu, kuriuo, kaip daugelis jų mano, nebuvo atsižvelgta į jų troškimą suvaldyti didžiules federalines išlaidas ir atšaukti prezidento inicijuotą sveikatos apsaugos sistemos reformą, pramintą „Obamacare“ („Obamos priežiūra“).

Atstovų Rūmų biudžeto komiteto pirmininkas Paulas Ryanas, kuris balsavo prieš įstatymo projektą, kalbėjo apie „praleistą progą“.

„Šiandienos įstatymas nepadės mums sumažinti mūsų sparčiai didėjančios skolos, – sakė jis. – Mano nuomone, tai nėra persilaužimas. Mes tiesiog spiriame tą skardinę toliau keliu.“

Nors susitarimas buvo sveikinamas Volstrite, o „Dow Jones Industrial Average“ ir platesnis indeksas „S&P 500“ pašoko beveik 1,4 proc., aiškiai buvo matomi padariniai, nulemti padėties, kai Jungtinės Valstijos buvo priartėjusios žeminamo nemokumo, galėjusio sukelti sąmyšį pasaulio ekonomikoje ir kurio pavyko išvengti tik paskutinę minutę.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vykdomoji direktorė Christine Lagarde, kuri pastarąją savaitę maldavo JAV įstatymų leidėjų atsitokėti ir susiprasti, gyrė juos už žengtą „būtiną žingsnį“ – skolinimosi „lubų“ pakėlimą.

„Žvelgiant į ateitį bus būtina sumažinti netikrumą dėl fiskalinės politikos tvarkymo, padidinant skolinimosi limitą labiau ilgalaikiu būdu“, – sakė ji.

Kai buvo paskelbta apie susitarimą, Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris pripažino, kad „nebuvo priežasčių“ balsuoti prieš šį įstatymo projektą, nors ir tvirtino, kad respublikonams nepatinka jo sąlygos.

„Gerai kovojome, padarėme visa, ką galėjome. Jie tiesiog kartojo „ne, ne, ne“, – sakė J.Boehneris apie įstatymų leidėjus iš B.Obamos Demokratų partijos.

„Mūsų pastangos užkirsti kelią traukinio avarijai, kokia yra prezidento įstatymas dėl sveikatos apsaugos, tęsis“, – pridūrė jis, tikriausiai siekdamas nuraminti ultrakonservatyviosios „Arbatėlės“ frakcijos palaikomus respublikonus.

Pagal priimtą įstatymo projektą vyriausybė galės pasiskolinti daugiau negu leido ankstesnė didžiausia leistina riba – 16,7 trln. dolerių, kad galėtų vykdyti savo įsipareigojimus.

Įstatymo projektu taip pat užtikrinama, kad visiems darbuotojams iš federalinių institucijų, kurios buvo laikinai uždarytos, bus sumokėti atlyginimai už priverstinio nedarbo laikotarpį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (6)