Jaunimo rašysenoje tekstai tampa textais, vasaris – wasariu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Smėlis 2010-02-22 12:04
mhm, tie ch, sh, x (nu gerai, šita pakeičia ks) ir w, tai visai nesusipratimas. nu dar sms suprantu kodėl w vietoj v rašoma (tiesiog mažiau spaudymo), bet kai tai prasideda ir komentaruose internete, tai jau absurdas. p.s. kadangi iš principo internete visad rašiau tik su LT raidėmis, man tai nekelia visiškai jokių problemų. nei greitis, nei patogumas nuo to nenukenčia. tai tiesiog įpratimo reikalas.
tuckus 2010-02-22 12:53
Visada rašau lietuviškom raidėm, lengviau suprast.
andriulis 2010-02-22 13:23
O mano nuomone tai butu tokia,kad tas visas w,ch,sh ir t.t. raso jauni zmones. Ir jie kuo puikiausiai supranta vienas kita ka paraso. Cia kaip du mazyliai susikalba savo nerislia kalba taip ir cia. Ir as nedaryciau jokios tragedijos,paprasciausiai jaunimas keiciasi,o mes kaip seni pensininkai aiskinam ir burbam,kad jie blogai daro,o jie tik rado patogesni buda,nei ieskotis klaviaturos virsuje lietuvisku simboliu. Viso pasaulio jaunimas paziurekit kaip raso! Komentarai angliskais zodziais youtube portale yra sutrumpinami iki keliu raidziu. Ir niekam nekyla problemu juos skaitant (nekalbu apie keiksmazodzius )Viskas keiciasi! Ir ar mes to norim ar nenorim nieko per daug nepakeisim!
Ar_as? 2010-02-22 13:26
Na, normalios kalbos naudojimas būtinas: 1. Tekstas normaliau suprantamas, mažesnė nesusipratimų galimybė: kiek tu sutaupai rašydamas, kitas iššvaisto skaitydamas: kito laiko negerbimas rodo to žmogau negerbimą. 2. Pagarba savo tautai, tėvams, papročiams. 3. Papildomos laiko sąnaudos minimalios, o dažnai tik įsivaizduojamos. Mane patį apstulbino, kai šiais metais turėjau pirmuosius studentus: elektroninius laiškus gavau be lietuviškų raidžių, o kai kuriuos, ir be elementarios kultūros požymių (pasisveikinimo, kreipinio, pasirašymo). Tie pasakymai, kad kai reikia, rašau tinkamai (oficialus dokumentus) tolygūs pasakymui, kad kai einu į pasimatymą ar darbo pokalbį, tai nusiprausiu, o šiaip tai smirdžiu ir tuo didžiuojuosi. Internete ne visada pavyksta laikytis tinkamos kalbos - dažniausiai iš inertiškumo (kartais kaip skaičiau, taip ir atrašau). SMS, visai kita kategorija, jų beveik nenaudoju, o kai naudoju, trumpinimus, paprastinimus visiškai pripažįstu ir suprantu (jei tik tai nėra ilginimai ar nesąmonės su w ir pan.).
andriulis 2010-02-22 13:50
To ar_as? 1.Nereikia interpretuoti,kad jei jau zmogus tau neraso lietuviskomis raidemis, tai jis taves negerbia. Manau per daug susireiksminama. 2. Kiek lietuvoje lenku,rusu ir tu kurie net svepluodami rasyti nemoka. Ir tas tavo palyginimas su tuo nesiprausimu,tai tas pats kaip pasakyciau: Deviu kostiuma net tada kai einu i sporto kluba.
Manvydas 2010-02-22 14:01
1.Laiko negaišina.Ar paspausi š ar s, sugaiši tą patį laiką, na tik pirmą savaitę gal sunkiau bus rašyt. 2.Patogumas atsiranda iš įpratimo. Tiesiog tyngi priprast ir tiek.Pas mane net nėra sužymėta tos raidės, bet spaudžiu automatiškai. Be to rašymas su Lietuviškom raidėm ir visa skyrybą yra pagarba skaitytojui. Jei nori, kad gerbtų tave, gerbk aplinkinius, šiuo atveju adresatą.
Stratosfan 2010-02-22 15:04
Ignoruoti kalbos darkytojus ir viskas. Tada gal ir pradės rašyti taisyklingai. Pats visada rašau tik lietuviškai ir nesusiduriu su problemom dėl greičio ar patogumo.
Ar_as? 2010-02-22 15:37
Niekas neneigia kalbos stilių: dalykinio, grožinio, publicistinio, oficialaus, familiaraus ir panašiai. Tai yra kalbos kostiumas, frakas ir treningas. Tai ką tu sakai, yra ėjimas į sporto klubą su apatiniai ir dar truputėlį šviečiančia ruda dėme užpakalyje Dėl pirmo: jei negerbia mano laiko, negerbia ir manęs, nenusipelno mano pagarbos. Tai tiesiog logika, ne susireikšminimas. Dėl antro: kiek Lietuvoje autistų, kitaip sutrikusio vystymosi žmonių, kurie net rašyti nemoka. Ar dabar į juos orientuosimės..?
R i Y W K h V r Z E 2010-02-22 15:45
Zuykas 2010-02-22 16:18
Pritariu, rašymas su w, x yra nepagarba, toks susirašinėjimas galimas tarp draugų, rašymas senesne lietuvių kalba (sh, ch...) apsunkimą skaitymą, mes juk norime susirašyti, o ne nagrinėti senovinį tekstą. Dėl laiko taupymo nerašant lietuviškų raidžių, tai suprantu kai rašai sms arba ten, kur lietuviškos raidės kliudo, tai yra jos neveikia arba jų rašymas užtrunka tikrai ilgai, bet ne kompiuteriu klaviatūroje kur visos raidės yra viršuje, kažkada visų raidžių reikėjo ieškot pradėjus sėdėti prie klaviatūros, nejaugi iki galo ją išmokti yra labai sudėtinga, juk net ne mintinai prašoma, o priversti pačią ranką atsiminti. Galiu pakęsti dar šveplą rašymą, bent jau man skaitant laiko negaištu, nebent atsiranda dviprasmybė.
Zuykas 2010-02-22 16:33
O štai ir nepagarbos kalbai pasekmė, kai net kontorose nebegali rašyti lietuviškai, o problema vis didėja.
R i Y W K h V r Z E 2010-02-22 17:37
Zuykas 2010-02-22 18:02
Visi rašo - šveplas rašymo būdas patogesnis. Prašau pasakykite man kuo jis patogesnis? Klaviatūroje visi mygtukai nusispaudžia vienodai, rašant šveplai vis vien rankai reikia šokinėt daugiau ar mažiau, laiko taip pat nesutaupo, o priprasti naudoti lietuviškas raides galima ganėtinai greitai, tiesiog pradedi naudoti ir jau po savaitės pasijunta skirtumas, po dviejų tampa žymiai lengviau.
Analog 2010-02-22 18:33
Ne, kalbos nemokėjimas tavo problema, o ne mūsų. Čia taspats, kas sakyti, kad man patogiau padaryti reikaliuką į kelnes, nei nueiti iki toleto, bet juk taip tik kūdikiai daro, tai ir jūs gal kokie interneto kūdikiai? P.S. pats dažnai rašau be lietuviškų raidžių, todėl man gėda
R i Y W K h V r Z E 2010-02-22 18:45
vyckas 2010-02-22 18:46
Tiesa sakant tikrai patogesnis, ir skirtumas ar parasyt s ar š tikrai yra. Bet gal todel, kad as asmeniskai naudoju DSK klavisu isdestyma, kuris ir buvo sukurtas tam, kad iki minimumo sumazint laika tarp klavisu paspaudimo rasant anglu kalba, bet ir lietuviskiem zodziam puikiai tinka. Bandziau rasyt naudojant lietuviskus simbolius, bet kol pakeli ranka iki virsutines juostos del vienos raides, sveplai speju parasyt puse zodzio. Tiesiog nebesinorejo vel pradet maltis po visa kliaviatura norint parasyt viena zodi. Atsiprasau visu lituanistu ir lietuviu kalbos myletoju, bet kol man bus patogiau, greiciau, maloniau rasyt sveplai ir visi supras ka as noriu pasakyt, neketinu keist savo yprociu. Cia turbut tinginyste arba zmogaus prigimtis O jeigu cia kazka zeidzia toks rasymas ir jus manot kad taip rasydami jusu negerbia, tuomet neskaitykit tokiu zinuciu ir jas praleiskit, nes galbut taip ir yra As taupau savo laika ir pirstus, ir man tikrai nelabai rupi ar jus skaitysit ka as parasiau ar ne. Oficialus, asmeniniai laiskai yra kita kategorija ir tuomet man nera sunku sudeliot bruksniuku, varneliu, ir nosiniu ten kur ju reik Tiesa visu w, sh, x ir panasiu dalyku nepripazystu.
Zuykas 2010-02-22 18:53
Su kitokio išdėstymo klaviatūra neesu bandęs rašyti, tai nieko negaliu sakyti, tačiau qwerty tipo klaviatūroje lietuviškos raidės nėra nepatogioje vietoje ir mano rašymo tempas nemažėja.
Analog 2010-02-22 18:55
Vat taip ir valdžioje, kol man gerai, tai ant jūsų (šiuo atveju kalbos) nusispjaut. O poto tie patys, kuriem ant kažko nusispjaut, skundžiasi, kad valdžioje vagys ir t.t. Nors čia daromas taspats, tik žymiai lengvesne forma... Beje, kur jūs visi taip skubat, kad net pirštą pora klavišų akščiau padėti sunku?
FtBall 2010-02-22 19:20
Dalinai tau pritariu. Kompiuteriu rasydamas lietuvisku raidziu nenaudoju. Tiesiog manau, kad neverta spaust ALT+SHIFT, tada dar su pele uzvest ir is naujo pazymet teksta, kad galeciau parasyt viena z su varnyte sakiny. Na, kartais buna progyu ir reikia svarbesniam asmeniui ar imonei parasyt tai ir isijungiu lt raides, bet retai taip buna. Dar pritariu, kad jei nesi visiskai trenktas- suprasi, kas parasyta. Bent jau kol kableliai buna sudedi. Bet buna tokiu, kurie ima ir paraso: "bausti negalima pasigaileti". Ir ka suprast? Tai skyrybos zenklus dar galima pilnai naudot. Dar pas mane mokykloj aukletoja sako: programa atpazysta lietuviskas raides, bet mes vistiek rasysim be ju. Tai va, tokia istorija
FtBall 2010-02-22 19:29
Dar pora dalyku prisiminiau apie savo telefona. Rasau su lietuviu kalba, T9 nuspejamu tekstu. Labai patogu, bet vienakart draugui parasiau, o jis man pasake isjungt lietuviskas raides ir parasyt is naujo, nes sms negalejo perskaityt. Kitas dalykas, tai vadinama full-qwerty klaviatura. Is pradziu naudojau be lietuvisku raidziu. Taciau vienakart sugalvojau isijungt lietuviskas raides. Pastebejau labai patogu lietuvisku aidziu rasymo buda: Desinej pusej ne raides, bet nosines ir varneles sudetos. Tiesiog paspaudi S raide ir varnele ir gauni s su varnele. Mano nuomone patogiau, nei keist kalba ir ieskot virsuj. O dar, del kalbos keitimo, tai galit sakyt, "tai nusistatyk visam laikui lietuviu kalba". O man svarbiau @#$%^ negu nosines ir varneles.