Socialiniai tinklai mirga darbostogautojų nuotraukomis: teisininkė atsako, ar darbostogos tikrai privalomos?  ()

Išvykos į kitą biuro padalinį, miestą ar šalį su savo kolegomis neretai gali būti puikus būdas ne tik padidinti komandos produktyvumą, bet ir leidžia geriau pažinti savo kolegas. Nepaisant to, darbostogos patinka ir yra priimtinos tikrai ne visiems. Kai kurie darbuotojai mieliau liktų savo biure ir darbus atliktų įprastai. Tačiau šiuo atveju kyla nemažai klausimų – ar galima atsisakyti vykti ir kokios taisyklės tokiu atveju galioja?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigia advokatų kontoros „TGS Baltic“ teisininkė, advokatė Indrė Mažeikaitė darbuotojai nėra įpareigoti vykti į darbostogas ir darbdavys turi palikti pasirinkimo laisvę darbuotojui. „Rekomenduojama dar prieš kelionę gauti darbuotojo sutikimą, kuriame jis patvirtintų, kad į darbostogas vyksta savo noru ir laikysis darbdavio nurodytų taisyklių – susijusių su darbuotojų sauga ir sveikata, konfidencialumo įsipareigojimų ir kitų susitarimų“, – sako advokatė.

Visgi, jeigu darbuotojas atsisako vykti į darbostogas, I. Mažeikaitės teigimu, tai nepanaikina jo įprasto darbo laiko ir darbuotojui nesuteikiamas papildomas poilsio laikas. Neišvykus kartu su komanda dirbama įprastu darbo grafiku, nebent pats darbdavys savanoriškai suteikia darbuotojui laisvų dienų.

Teisininkė I. Mažeikaitė atkreipia dėmesį, kad įmonei prieš organizuojant darbostogas pirmiausia reikėtų įsitikinti, kad toks formatas darbuotojams tikrai yra tinkamas ir išvyka bus naudinga. Be to, svarbu įvertinti ir nelaimingų atsitikimų riziką darbostogų metu ir imtis priemonių, kad visiems vykstantiems būtų užtikrintos saugios darbo sąlygos.

„Verta nuspręsti, ar darbuotojams yra reikalingas papildomas sveikatos draudimas, taip pat įsivertinti šalies, į kurią vykstama, saugumą – dėl gaisrų ir kitų stichinių nelaimių, apgalvoti, į kokią laiko zoną vykstama ir kiek laikas skirsis nuo Lietuvos. Taip pat svarbu įsitikinti, kad bus užtikrintas tinkamas interneto ryšys ir pavyks be trikdžių atlikti savo darbus“, – teigia I. Mažeikaitė.

Dienpinigiai ir per darbostogas?

 

„TGS Baltic“ advokatė išskiria dar vieną svarbų darbostogų aspektą, kuris neretai pamirštamas, – jų metu darbuotojui turi būti paliekamas tiek darbo užmokestis, tiek mokami dienpinigiai. Darbostogos, deja, nepanaikina darbuotojo komandiruotės statuso ir atitinkamų dokumentų suforminimo iš darbdavio pusės.

„Nors dalį laiko darbostogų metu komanda ir atlieka įvairias komandos formavimo užduotis, tačiau Darbo kodeksas numato, kad komandiruote yra laikomas darbo pareigų atlikimas bet kurioje kitoje vietoje nei nuolatinė darbo vieta, tad ir darbostogų metu darbuotojui turi būti mokami dienpinigiai, vadovaujantis teisės aktų taisyklėmis“, – pažymi advokatė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()