Afganistanas nukarūnuotas. JT skelbia, kas tapo didžiausiu pasaulyje opijaus gamintoju  (2)

Dėl to kaltas Talibano režimas. Kas yra naujieji „lyderiai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį (gruodžio 12 d.) paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje teigiama, kad Mianmaras 2023 metais tapo didžiausiu opijaus gamintoju pasaulyje ir aplenkė Afganistaną po Talibano vyriausybės susidorojimo su jo prekyba.

Remiantis naujausia Jungtinių Tautų narkotikų ir nusikalstamumo biuro (UNODC) ataskaita, Mianmare šiais metais buvo pagaminta apie 1080 tonų* ` opijaus, būtino heroino gamybai.

*Tona (tonne) – masės vienetas, lygus 1000 kilogramų. Ji taip pat vadinama metrine tona, kad būtų galima atskirti nuo trumposios tonos (JAV įprastiniai vienetai) ir ilgosios tonos (Britanijos imperiniai vienetai) vienetų.

Remiantis UNODC, praėjusių metų balandį Talibanui uždraudus auginti aguonas, opijaus gamyba Afganistane sumažėjo 95 procentais iki maždaug 330 tonų.

„Auksinio trikampio“ pasienio regionas tarp Mianmaro, Laoso ir Tailando ilgą laiką buvo nelegalios narkotikų, ypač metamfetamino ir opijaus, gamybos ir prekybos židinys.

 

Bendra apskaičiuota Mianmaro „opiatų ekonomikos“ vertė išaugo iki 1–2,4 milijardo dolerių – tai atitinka 1,7–4,1 procento 2022 m. šalies BVP, pranešė UNODC.

Praėjusiais metais Mianmare buvo pagaminta apie 790 tonų opijaus, rašoma pranešime.

Mianmaro legali ekonomika susiduria su konfliktais ir nestabilumu nuo tada, kai 2021 m. valdžią užgrobė kariuomenė, todėl daugelis ūkininkų pradėjo auginti aguonas.

 

Prasta prieiga prie rinkų ir valstybinės infrastruktūros, taip pat siaučianti infliacija „atrodo, suvaidino svarbų vaidmenį 2022 m. pabaigoje ūkininkams priimant sprendimus auginti daugiau aguonų“, sakoma pranešime.

 

Apskaičiuota, kad opiumo gamyba 2022–2023 m. buvo didžiausia per daugiau nei 20 metų, pranešė UNODC.

Talibano valdžiai pažadėjus nutraukti nelegalią narkotikų gamybą Afganistane, kuris keletą metų buvo didžiausias pasaulyje gamintojas, aguonų auginimas žlugo.

Aguonų pasėliai pernai sudarė beveik trečdalį visos šalies žemės ūkio produkcijos pagal vertę, tačiau aguonoms naudojamas plotas sumažėjo nuo 233 000 hektarų 2022 metų pabaigoje iki 10 800 hektarų 2023 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai (2)