Kiek Zodiako ženklas turi įtakos jūsų gyvenimui? Štai ką sako mokslas  ()

Naujas tyrimas parodė, kad Zodiako ženklai neturi jokio ryšio su žmogaus gerove, rašo „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujajame tyrime Keimyungo universiteto Pietų Korėjoje psichologas išnagrinėjo 12 791 žmogaus duomenis ir įvertino jų gerovę pagal aštuonis komponentus: bendrą nepasitenkinimą, depresijos simptomus, psichologinę įtampą, nepasitenkinimą darbu, finansinį nepasitenkinimą, suvokiamą gyvenimo nuobodumą, savo sveikatos vertinimą ir nepasitenkinimą santuoka.

Tada tyrėjas pažvelgė į jų gimimo datas, norėdamas išsiaiškinti, ar jų Zodiako ženklas turėjo kokios nors įtakos jų savijautai. Ir štai – ryšio beveik nebuvo.

„Šie rezultatai sutampa su ankstesnių empirinių tyrimų rezultatais, kuriuose apskritai nepavyko rasti įrodymų, patvirtinančių astrologinius teiginius apie asmenybės bruožus ar santuokos rezultatus, – rašoma tyrimo išvadose. – Rezultatai prieštarauja astrologiniams teiginiams, kad Zodiako ženklai lemia asmens likimą ir polinkį jaustis laimingam ar sėkmingam.“

2018 m. „Pew Research Center“ atliktos apklausos duomenimis, astrologija tiki apie 29 proc. amerikiečių. Esama net įrodymų, kad ji vis labiau populiarėja, ypač tarp jaunų žmonių.

 

Dažnai manoma, kad Zodiako ženklai turi įtakos žmogaus asmenybei, gyvenimui ir gerovei. Tai graži idėja – bet visiška nesąmonė. Mokslas nesuskaičiuojamą daugybę kartų tikrino šiuos teiginius ir nerado nė vieno įrodymo, patvirtinančio teoriją, kad dangaus kūnai daro kokią nors mistinę įtaką žmonių gyvenimui.

Naujausio tyrimo išvadose teigiama, kad tyrimas pabrėžia būtinybę parodyti žmonėms, jog astrologija yra grynas pseudomokslas, nepagrįstas tikrove.

„Šios išvados pabrėžia, kad būtina skubiai mažinti visuomenės informuotumą apie mokslinių įrodymų, pagrindžiančių astrologinius įsitikinimus, trūkumą. Tai gali būti labai svarbu skatinant mokslinį raštingumą ir kritinio mąstymo įgūdžius, suteikiant žmonėms racionalių priemonių priimti pagrįstus sprendimus ir paneigti pseudomokslinius įsitikinimus, kuriems trūksta empirinio pagrindimo“, – apibendrina tyrimo autorius.

 

Tyrimas paskelbtas žurnale „Kyklos“.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(5)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: