Pentagonas: ruoškitės būsimoms nelaimėms  (15)

Jungtinių Valstijų Pentagono gynybos sekretoriaus padėjėjas šalies gynybos ir saugumo problemų klausimais Paulas Stocktonas ruošiasi tokio masto apokaliptiniams įvykiams, kurie visiems laikams gali pakeisti milijonų amerikiečių gyvenimus. Šiuo įvykius jis vadina „kompleksinėmis katastrofomis“, kurios turės „laipsnišką poveikį“, ir, kaip tragiški 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykiai, gali sukelti skausmingas socialines ir politines pasekmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baisiau nei rugsėjo 11-oji

Siaubas, kuriam jis ruošiasi, yra kur kas didesnis nei rugsėjo 11-oji, kuomet žuvo tūkstančiai žmonių, buvo suduotas smūgis šalies ekonomikai, o šalies saugumas atsidūrė rimtame pavojuje. Šįsyk už žiaurius įvykius atsakinga bus pati motina gamta. Pasak P. Stocktono, šis kataklizmas bus kur kas baisesnis ne tik už rugsėjo 11-ąją, tačiau net ir už uraganą „Katrina“.

Kad šios nelaimės ateina, neabejoja ne tik P. Stocktonas, tačiau ir kiti katastrofų valdymo specialistai. Praeitą mėnesį JAV rytinė pakrantė patyrė psichologinį sukrėtimą, kurį sukėlė palyginti silpnas žemės drebėjimas ir susilpnėjęs uraganas „Irene“. Tuomet Niujorko miesto meras sakė: „Niujorko miestui pavyko išvengti smūgio.“

Tačiau Naujojo Džersio ir kitoms Naujosios Anglijos valstijoms to padaryti nepavyko. Vien tik Konektikuto valstijoje per 650 tūkst. namų ūkių kelioms dienoms prarado elektrą. Vermonto valstijoje dėl potvynio maistas į miestus turėjo būti atgabentas lėktuvais. Iš viso uraganas „Irene“ nusinešė 43 žmonių gyvybes ir padarė žalos už 20 mlrd. JAV dolerių.

Ruoštis reikia jau dabar

Tačiau tai tik menka dalis to, kas dar laukia ateityje. Kylanti oro temperatūra ir jūros lygis jau dabar leidžia susiformuoti didesniems ir smarkesniems uraganams bei audroms. Pasak buvusio JAV viceprezidento Alo Gore'o, tai neabejotinai yra nacionalinio saugumo problemos.

„Mes galime laukti dažnesnių ir smarkesnių potvynių, sausrų, žaibų, audrų ir kitų gamtos stichijų, – sako jis. – Ateities nelaimėms turime pradėti ruoštis jau dabar.“

A. Gore'o teigimu, kai kurie mokslininkai jau svarsto pridėti 6-ąją kategoriją prie „Saffiro-Simpsono“ audrų skalės, kuri naudoja vėjo greitį, kad išmatuotų uraganų stiprumą. 5-osios kategorijos uraganų vėjo greitis viršija 250 km/h, o tuo tarpu 6-osios kategorijos – 290 km/h ir daugiau. Sulig kiekviena kategorija kartu didėja ir uragano padaroma žala.

„Rizikos vertinimo taisyklės yra perrašomos prieš mūsų akis, – pasakoja buvęs JAV viceprezidentas. – Vien tik šiais metais JAV nusiaubė 10 gamtos nelaimių, kurių padaryta žala viršijo 1 mlrd. JAV dolerių. JAV Federalinė nepaprastosios padėties valdymo agentūra (FEMA) jau beveik nebeturi pinigų.“

Gali nustebinti

Problema nėra vien smarkiai išaugusi gamtos reiškinių griaunamoji jėga. Tam įtakos turi ir tai, kad vis daugiau gyventojų atsiduria jos kelyje.

„Žmonės ir toliau keliasi į pakrantėse esančius megapolius“, – sako nepaprastosios padėties valdymo konsultacinės įmonės IEM vadovas Madhu Beriwalis.

Taip pat yra didelė tikimybė, kad kita katastrofiška nelaimė mus nustebins, kadangi ekspertai gali numatyti bendrą pavojų, tačiau ne konkrečius smūgius, kuriuos gali tekti patirti.

„Pažvelgus atgal į istoriją, mes ilgai dėmesį skyrėme gamtos stichijomis, tačiau tuomet įvyko rugsėjo 11-osios išpuolis, – pasakojo M. Beriwalis. – Tuomet visą dėmesį sutelkėme vien tik į terorizmo grėsmę, tačiau tuomet atslinko uraganas „Katrina“. Po jo pradėjome ruoštis uraganų pavojui, tačiau tada ištiko BP naftos platformos išsiliejimas.“

Perspėjimas jau buvo

Prieš du šimtus metų, 1811–12 metų žiemą, Memfio regioną sudrebino pakartotiniai smarkūs požeminiai smūgiai. Drebėjimai buvo tokie stiprūs, kad net suskystėjo žemė, o Misisipės upė pradėjo tekėti atgal ir išsiliejo. Tuomet susiformavo ne vienas naujas ežeras. Vis dėlto, šie žemės drebėjimai nusinešė vos kelių žmonių gyvybes, kadangi tuomet šiame regione jų negyveno tiek daug, kiek šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)