Ką apie horoskopus sako Forerio eksperimentas?  (38)

Pristatau jūsų dėmesiui universalų horoskopą, sudarytą profesionalaus astrologo ir tinkantį absoliučiai visiems ženklams: „Jums labai reikia, kad kiti žmonės jus mylėtų ir jumis žavėtųsi. Jūs esate pakankamai savikritiškas. Jūs turite daug paslėptų sugebėjimų, kurių jūs taip ir nepanaudojote savo naudai. Žinoma, jūs turite trūkumų, tačiau su jais gebate susitvarkyti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tęsiame toliau? „Išorėje esate disciplinuotas ir savimi pasitikintis, tačiau realiai jūs linkęs jaudintis ir jaustis nepasitikinčiu savimi. Kartais jūs abejojate ar padarėte teisingą pasirinkimą ar teisingai pasielgėte. Jūs mėgstate šiokią tokią įvairovę, rėmai ir ribojimai jus verčia jausti nepasitenkinimą. Jūs didžiuojatės tuo, jog mąstote nepriklausomai; jūs nepriimate kitų nuomonės be įrodymų. Jūs suprantate, jog būti per daug atviru su kitais yra neprotinga. Kartais jūs būnate ekstravertiškas, geranoriškas ir bendraujantis, o kartais atvirkščiai – intravertiškas, santūrūs ir nelinkęs bendrauti. Kai kurie iš jūsų siekių yra nerealūs.“

O dabar pakalbėkime apie realius dalykus. Jei jūs šiame horoskope atpažinote save, tai jūs nesate toks vienas, dauguma žmonių jame gali atpažinti save. 1948 metais, psichologijos profesorius Bertramas Foreris išdalino savo studentams psichologinį testą, kurį jie užpildę, po kelių dienų gavo savo psichologinio portreto aprašymus. Jie turėjo įvertinti gauto psichologinio portreto atitikimą jų realiai asmenybei. Vertinama buvo penkiabalėje sistemoje, kur 0 reiškė visišką neatitikimą, o 5 – visišką atitikimą. Vidutinis balas buvo 4,26. Tačiau tada profesorius atskleidė tiesą: visiems studentams buvo išdalintas tas pats tekstas, kurį skaitėte pradžioje; tekstas buvo sudarytas iš horoskopų išrankiotomis frazėmis. Tekstas iš esmės neturi jokio ryšio su jūsų asmenybe, kaip ir neturėjo su Forerio studentais. Forerio testas buvo atliekamas daug kartų, tačiau visada rezultatas būdavo apie 4,2 t. y. apie 84 %. Kaip bebūtų keista, pačiomis patikimiausiomis frazėmis aukščiau pateiktame aprašyme buvo: „Jūs mėgstate šiokią tokią įvairovę, rėmai ir ribojimai jus verčia jausti nepasitenkinimą“ ir „Jūs turite trūkumų, tačiau su jais gebate susitvarkyti“. Mažiausiai tinkamu teiginiu pasirodė šis: „Kai kurie iš jūsų siekių yra nerealūs“.

Taigi, Forerio eksperimentas parodė, jog horoskopai iš esmės sudaromi teiginiais, tinkančiais praktiškai visiems žmonėms. Kažkada mėgdavau pirkti horoskopinius ženklų psichologinių savybių aprašymus ir skaitydamas visų ženklų apibūdinimus braukyti tai kas man atrodė kalba apie mane. Kaip nekeista, visuose ženkluose pasibraukdavau maždaug tiek patį teksto. Tokių rezultatų gavimas vyksta dėl dvejų priežasčių: horoskopai sudaromi pakankamai abstrakčiais teiginiais tinkančiais visiems, o antroji priežastis ta, jog iš tiesų žmonės negeba savęs vertinti objektyviai. Kiekvienas savęs vertinimas yra subjektyvus ir paprastai pagražintas. Horoskopų aprašymai praktiškai nepateikia neigiamų savybių, tad žmogus save pats sau pagrąžindamas mato iškreiptą savo vaizdinį. Mes visi save matome visiškai kitaip nei mato kiti žmonės. Praktiškai visuomet žmogus sau atrodo geresnis ir gražesnis nei yra iš tiesų, tad ir horoskopuose jis linkęs matyti tik savo gerąsias savybes, nesąmoningai praleisdamas tai, kas jį sumenkintų.

Forerio eksperimentas buvo pavadintas Barnumo efekto vardu, nors kartais vadinamas ir Forerio efektu. Barnumo vardą, šis psichologinis efektas gavo XX a. cirko vadovo ir visokių nenormalių daiktų demonstruotojo Fineaso Barnumo garbei. Fineasas Barnumas visuomet gyrėsi, kad jo cirko pasirodymų programoje, kiekvienas žmogus gali atrasti kažką sau.

Barnumo efektas apibrėžia žmogaus polinkį neteisingai vertinti teiginius išsakytus apie jį. Tiesiog žmogus yra linkęs priskirti sau visus pozityvius teiginius apie jį, net tada kai teiginys tinka visiems ar yra iš esmės neteisingas. Šis efektas paprastai sustiprėja tada, kai apibūdinimas pateikiamas kaip specialiai sudarytas tam žmogui. Užtenka net to, kad apibūdinimas būtų pristatytas kaip atspindintis tam tikrą ratą žmonių kuriems atseit būdingos šios savybės. Čia pavyzdys galėtų būti ir tam tikram zodiako ženklui priskiriamos savybės, ir numerologijos prognozės ir net chiromantijos būrimas iš delno linijų. Šios trys teorijos pateikia tam tikrą grupę žmonių, kurie turėtų būti panašūs, o šiomis pranašavimo sistemomis tikintys žmonės, teiginius apie jo ženklui, skaičiui ar linijų išsidėstymui, būdingas savybes linkę priskirti sau kaip teiginius tinkančius asmeniškai jam.

Kitas dalykas dėl ko sustiprėja Barnumo efektas yra pasitikėjimas tuo žmogumi kuris pateikia teiginius apie jį. Jei apibūdinimas bus pateiktas visuotinai žinomo astrologo, jis bus įtaigesnis, nei išsakytas niekam nežinomo asmens.

Trečia priežastis dėl kurios sustiprėja Barnumo efektas būna tada, kai teiginiai būna iš esmės pozityvūs. Kaip minėta anksčiau, žmonės labiau linkę prisiimti pozityvius teiginius apie juos, nei, kad negatyvius. Būtent todėl visos astrologinės prognozė sudaromos daugiausia pozityviais ženklų apibūdinimais.

Kitas svarbus psichologinis efektas kuris sustiprina Barnumo efektą yra subjektyvaus patvirtinimo klaida. Tai ypatingas selekcinio mąstymo efektas, kurio metu žmogus pastebi tik tai, kas patvirtina jau suformuotą jo nuomonę apie save arba aplinką. Dėl šio efekto žmogus nesąmoningai atmeta ar nepastebi informacijos paneigiančios jau suformuotą nuomonę. Taigi, jei žmogus skaito ilgą horoskopą, jis nesąmoningai praleidžia visus teiginius, kurie neatitinka jo įsivaizdavimo apie save patį ir fiksuoja tik tai kas sutampa su jo nuomone. Kaip bebūtų, tokie žmonės po to gali pasakoti kaip tiksliai šis horoskopas jį apibūdino. Su subjektyvaus patvirtinimo klaida, mes susiduriame kasdien ir ne tik skaitydami horoskopus. Pavyzdžiui, jei esi Žalgirio krepšinio komandos gerbėjas, tu būtinai minioje pastebėsi asmenį, kuris dėvės tavo mėgstamos komandos atributiką, nors greta esantis draugas kuris krepšiniu nesidomi, to asmens greičiausiai apskritai nepastebės, tačiau jis pastebės kitus jį dominančius dalykus. Ezoterinėje terpėje šis efektas paprastai veikia daug stipriau nei kitose, nes jie geba suderinti visiškai nederančius tarpusavyje teiginius, nes jie patvirtina kokį nors įsivaizdavimą apie pasaulį kurį jie turi. Ezoterinėje terpėje žmonėms susilpnėja kognityvinio disonanso pajautimas, t. y. jie pradeda nebeskirti teiginių kurie vienas kitą paneigia ir abu teiginiai jam gali patvirtinti kokią nors teoriją apie jų domėjimosi sritį. Žinoma, ezoterikai čia ne vieniši, kognityvinio disonanso susilpnėjimas jaučiamas pas bet kokį asmenį kuris fanatiškai kažkuo domisi ar tiki. Būtent todėl sektose ar kitose grupėse (nesvarbu ar tai religinė ar pasaulietinė terpė), kuriose esti fanatiškumo apraiškų žmonės stokoja kritinio mąstymo ir objektyvaus realybės suvokimo. Todėl žmonės geba aklai pasitikėti savo horoskopu, tačiau tuo pat metu kritiškai atmesti svetimą.

Taigi, Forerio eksperimentas parodo, kaip dažnai žmonės negeba savęs kritiškai vertinti. Tai, kad horoskopai yra tokie tikslūs, parodo ne tai, kad žvaigždės iš tiesų nusako žmonių charakterius ir likimu, o tai, jog veikia elementari psichologija, meistriškai pateikiama astrologų ir aklai priimama skaitančių aprašymą. Tiesiog, kiekvienas pseudomokslas turi ratelį gerbėjų, kuris aklai juo pasitiki. Taip pat ratelį papildo ir tie kurie aklai netiki, bet paskaito horoskopus ar kitą medžiagą savo malonumui. Tokie žmonės nesąmoningai save stato į pavojų, nes ilgainiui, objektyviai negalėdami vertinti horoskopuose pateikiamos informacijos apie juos, jie gali pradėti pasitikėti šiuo pseudomokslu. Psichologai taip pat pastebi, kad skaitant horoskopus ar kitus pranašavimo būdus, ilgainiui gali išsivystyti priklausomybė. Žmogus tokiu atveju vis mažiau ir mažiau pasitiki savimi ir ilgainiui prieinama iki to, jog negebama žengti savarankiško žingsnio nepasitaręs su savo orakulu, koks jis bebūtų, horoskopo, numerologijos, taro ar švytuoklės pavidalu. Tokie žmonės vis labiau ir labiau klimpsta į saviapgaulės liūną.

Pagal Gallup apklausos rezultatus, apie 28 % populiacijos aklai pasitiki astrologija, o kitomis pranašavimo formomis nuo 12 % iki 37 %. Skaičiai nemenki ir jie kasmet didėja.

Taigi, mielas skaitytojau, būk kritiškas visai informacijai kurią gauni, ypač jei tai yra įvairių ezoterinių ir pseudomokslinių menų pranašystės apie tave ir tavo ateitį. Dėl elementarios žmogiškosios psichologijos, gali prarasti savo laisvą valią ir sveiką protą. Tad nepasiduok pseudomokslų vilionėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Gabrielius E. Klimenka
(59)
(2)
(28)

Komentarai (38)