Atkastas „vampyro“ kapas – mirusiam žmogui širdis perverta metaliniu strypu (Video)  (0)

Šiais laikais vampyrai idealizuojami ir romantizuojami, tačiau viduramžių Europoje jie būdavo pasitinkami su metaliniais strypais į širdį. Praėjusią savaitę Bulgarijos archeologai atkasė neįprastą XIII a. kapą Trakijos mieste.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mirusio žmogaus kaukolė buvo suskaldyta, o kairėje pusėje tarp šonkaulių rastas metalinis strypas. Manoma, kad kūnas – vidutinio amžiaus vyro, kuriam beveik kilogramą sveriantis strypas suvarytas į krūtinę jau po mirties. Be to, nukirsta dalis jo kairiosios kojos. Tyrėjai teigia, kad vietos žmonės tikėjo, jog šis vyras buvo vampyras – strypas ir kojos nupjovimas esą turėjo jį sustabdyti nuo prisikėlimo.

Daugiau nei 7 tūkst. metų amžiaus senumo miestas Trakija buvo atrastas tik prieš 20 metų. Šis „vampyro“ kapas – ne vienintelis. Archeologai jau atkasę daugiau nei šimtą kapaviečių, kuriuose, vietiniai tikėjo, palaidoti vampyrai.

Ilgus metus žmonės, kurie mirdavo neaiškiomis aplinkybėmis, nuo kai kurių ligų (pavyzdžiui, tuberkuliozės), arba tie, kurie gyvendavo neįprastai ilgai, būdavo įtariami esantys padarai, kurie geria žmonių kraują ir taip galintys gyventi net po mirties.

Nuo X a. bulgarai naudodavo kelis būdus, kaip užkirsti kelią „vampyrams“ vėl atgyti. Vienas iš jų – metaliniai strypai į širdį. Archeologai taip pat radę kapų, kurie buvo užversti sunkiais akmenimis, surištomis lavonų rankomis.

„Šie žmonės tikėjo, kad tarp pirmosios ir ketvirtosios dienos po mirties žmogaus siela neina nei į rojų, nei į pragarą – ji būna tarp dangaus ir žemės, ir jai grėsmę kelia blogio jėgos“, – prieš pora metų Bulgarijos archeologas Nikolajus Ovčarovas sakė „Time“.

Tam, kad mirusieji nebegalėtų atgyti, jų kūnai būdavo iškart po laidotuvių iškasami ir suniokojami. Širdys būdavo dažnai perduriamos, kartais – net išpjaunamos ir sudeginamos. Buvo tikima, kad jeigu kūną prie karsto prikali metaliniu strypu, jis tikrai neatgis ir nekels grėsmės gyventojams.

Pasak N. Ovčarovo, ši praktika dar buvo gyva Bulgarijoje dar ir prieš 25 metus. Kiekviename miestelyje būdavo netgi paskiriamas žmogus, kuris vykdytų šią kraupią, tačiau, jų nuomone, būtiną pareigą.

2003 m. mažo miestelio „vampyrų žudikai“ išgarsėjo visame pasaulyje, kai jie iškasė neseniai mirusios vyro kūną, kad galėtų sudeginti jo širdį – jie tikėjo, kad jis iš kapo susargdina savo šeimos narius.

„Šimtmečius mes turėjome saugoti save nuo šių padarų surasdami nemirusių kapus ir rizikuodami savo gyvybėmis išplėšiant jų širdis“, – teigė vienas gyventojas.

Bulgarija „vampyrų“ kūnus paverčia turistų traukos objektais. 2012 metais minios žmonių plūdo į Sofiją, kur buvo eksponuojamas prieš 700 metų mirusio žmogaus kūnas, kuris buvo pervertas metaliniu strypu. Po metų buvo rastas dar vienas, ir jie buvo pavadinti Sozopolio dvyniais.

„Vampyrų“ kapai – ne tik Bulgarijoje

„Vampyrų“ kapai randami ne tik Bulgarijoje ir kaimyninėje Rumunijoje, tačiau ir kitose Europos valstybėse bei JAV. 2013 m. archeologai Lenkijoje atkasė skeletus, kurių nupjautos kaukolės buvo padėtos tarp kojų. Tyrėjai teigia, kad taip buvo elgiamasi su tariamais vampyrais.

2006 m. Italijoje atkastas XVI a. moters kūnas, o burną jai buvo įstatytas akmuo. Mokslininkai teigia, kad tai – senovinio egzorcizmo elementas. Tikriausiai buvo tikima, kad moteris turėjo paranormalių galių.

JAV Konektikuto valstijoje taip pat rastas „vampyro“ kapas – XIX a. nuo tuberkuliozės mirusio vyro kaulai buvo sukryžiuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai (0)