Ištyrė dviems Jėzaus apaštalams priskiriamus kaulus - pasirodė, kad jie nėra tokie jau „šventi“  ()

Romos bažnyčia jau seniai tvirtino turinti dviejų Jėzaus apaštalų - šventojo Jokūbo Jaunesniojo ir šventojo Pilypo – griaučių likučius, tačiau naujas mokslinis tyrimas tvirtai rodo, kad šie senovės kaulo gabaliukai nėra tokie „šventi“, kaip kadaise tikėta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašoma žurnale „Heritage Science“, tariami Šv. Jokūbo kaulai yra per jauni, kad priklausytų Jėzaus amžininkui, o kito žmogaus kaulai yra per daug sunykę ir purvini, kad galėtų pateikti naudingų įžvalgų.

Kaulų likučiai saugomi VI amžiaus Romos katalikų Santi Apostoli bažnyčioje Romoje, kuri buvo pastatyta Šv. Pilypo ir Šv. Jokūbo Jaunesniojo garbei. Kai kurie krikščionybės tyrinėtojai mano, kad Šv. Jokūbas Jaunesnysis buvo Jėzaus brolis ar artimas giminaitis.

Šiandien iš griaučių liko nedaug, tačiau kolekcijoje yra blauzdikaulis ir pėda, priskirta Šv. Pilypui, ir šlaunikaulio kaulas, priskiriamas Šv. Jokūbui Jaunesniajam.

Pietų Danijos universiteto (SDU) mokslininkai neseniai atliko daugybę cheminių tyrimų bei atvaizdavimo metodų. Deja, tariami Šv. Pilypo kaulai buvo per daug užteršti, kad būtų galima pateikti patikimą datavimą pagal radioaktyviosios anglies kiekį.

 

Tačiau tariamas Šv. Jokūbo šlaunikaulio kaulas datuojamas 214–340 m. Atsižvelgiant į tai, kad Jėzus ir jo apaštalai buvo gyvi pirmajame mūsų eros amžiuje, tai rodo, kad palaikai negali priklausyti Šv. Jokūbui.

Katalikų bažnyčia turi daug fizinių šventųjų palaikų likučių – relikvijų, kurios, kaip sakoma, priklausė šventiesiems, kankiniams ir kitiems Biblijos veikėjams. Tokių daiktų pagerbimas reiškė, kad buvo dedamos didžiulės pastangos pervežant relikvijas ir fizinius palaikus iš kapinių į žymias bažnyčias, ypač nuo IV a.

Neaišku, kam šie Santi Apostoli bažnyčioje saugomi kaulai kadaise priklausė, tačiau panašu, kad per amžius jie kažkaip klaidingai buvo paimti palaikų perkėlimo iš vienos vietos į kitą metu.

 

„Mes manome, kad labai tikėtina, kad tas kas perkėlė šlaunikaulį į Santi Apostoli bažnyčią, tikėjo, kad jis priklauso Šv. Jokūbui. Jie turėjo jį paimti iš krikščionių kapo, todėl jis priklausė vienam iš pirmųjų krikščionių, apaštalui ar ne “, - teigia SDU Fizikos, chemijos ir farmacijos katedros tyrimo autorė ir docentė Kaare Lund Rasmussen.

Tačiau, ne visos relikvijos yra netikros. Dar 2017 m. Oksfordo universiteto archeologai analizavo kaulo fragmentą, kuris, pasak legendos, priklausė šventajam Nikolajui, įkvėpusiam Kalėdų Senelio įvaizdį. Šiuo atveju radioaktyviosios anglies datavimas, patvirtino, kad kaulo fragmentas tikrai priklausė šventajam Nikolajui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(6)
(32)

Komentarai ()