[Išsami tema] Pasaulį sukrėtęs Šinzo Abė nužudymas ne vienintelis – žvilgsnis į didelio atgarsio sulaukusias politines žmogžudystes šiame amžiuje  ()

Buvęs Japonijos ministras pirmininkas Šinzo Abė penktadienį buvo nužudytas ginkluoto užpuoliko, kuris pradėjo šaudyti į jį, kai jis sakė rinkmų kampanijos kalbą vienoje iš Naros gatvių Japonijos vakaruose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai žvilgsnis į kitas didelio atgarsio sulaukusias politines žmogžudystes XXI amžiuje:

2021 m. spalio 15 d.: Didžiosios Britanijos įstatymų leidėją Davidą Amessą susitikimo su rinkėjais metu mirtinai subadė „Islamo valstybės“ rėmėjas.

2021 m. liepos 7 d.: Haičio prezidentą Jovenelį Moïse'ą nužudė ginkluoti asmenys, kurie taip pat sužeidė jo žmoną Martine per naktį surengtą reidą jų namuose Port o Prense. Haityje dėl išpuolio buvo suimta daugiau nei 40 žmonių, įskaitant aukšto rango policijos pareigūnus ir grupę buvusių Kolumbijos karių.

2021 m. balandžio 20 d.: Čado prezidentas Idriss Deby Itno žuvo kovodamas su sukilėliais šiaurėje. Prieš kelias valandas jis buvo paskelbtas rinkimų, kurie jam būtų suteikę dar šešerius metus valdžioje, nugalėtoju.

2016 m. gruodžio 19 d.: Rusijos ambasadorių Turkijoje Andrejų Karlovą nuotraukų parodoje nušovė turkų policininkas, šūkšniais smerkiantis Rusijos karinį vaidmenį Sirijoje. Vėliau užpuolikas žuvo per susišaudymą su policija.

2016 m. birželio 16 d.: Anglijos kaime Birstall Didžiosios Britanijos įstatymų leidėją Jo Cox nušovė ir peiliu subadė kraštutinių dešiniųjų šalininkas.

2013 m. vasario 6 d.: Tuniso kairiųjų opozicijos lyderis Chokri Belaid buvo nušautas prie savo namų Tunise. Jo nužudymas ir po šešių mėnesių įvykęs kito kairiojo sparno lyderio Mohammedo Brahmi nužudymas, įtraukė Tunisą į politinį chaosą, kurio padariniai skamba iki šiol. Abiem atvejais niekas nebuvo nuteistas.

2012 m. rugsėjo 11 d.: JAV ambasadorius Chrisas Stevensas žuvo kovotojams įsiveržus į JAV diplomatinį kompleksą Bengazyje, Libijoje. Dar trys amerikiečiai taip pat žuvo.

2011 m. spalio 20 d.: ilgametis Libijos diktatorius Moammaras Gadhafi buvo sumedžiotas ir greitai nužudytas sukilėlių po to, kai buvo nuverstas per NATO remiamą sukilimą.

2009 m. kovo 2 d.: Bisau Gvinėjos prezidentą Joao Bernardo Vieira jo rūmuose nužudė jį išdavę kariai, praėjus kelioms valandoms po bombos sprogimo, per kurį žuvo prezidento varžovas.

 

2007 m. gruodžio 27 d.: pirmoji ministrė pirmininkė šalyje, kurioje daugumą sudaro musulmonai, ir antroji Pakistano ministrė pirmininkė Benazir Bhutto buvo pašauta ir užpulta mirtininko per politinį mitingą Ravalpindyje, Pakistane.

2005 m. vasario 14 d.: Libano ministras pirmininkas Rafikas Hariri žuvo savižudžiui susprogdinus sunkvežimį pajūrio bulvare Beirute. Dar 21 žmogus žuvo ir 226 buvo sužeisti per išpuolį, kurį daugelis Libane laiko kaimyninės Sirijos darbu.

2003 m. gruodžio 29 d.: Arkivyskupas Michaelas Courtney, popiežiaus ambasadorius Burundyje, buvo nušautas ginkluotų asmenų, kai jis grįžo iš laidotuvių.

2003 m. kovo 12 d.: priešais Serbijos vyriausybės būstinę Belgrade nušautas Serbijos ministras pirmininkas Zoranas Džindžičius. Jis buvo pagrindinis sukilimo, 2000 m. spalį nuvertusio buvusį prezidentą Slobodaną Miloševičių, lyderis. Remiantis Serbijos teismo sprendimu, dvylika žmonių buvo nuteisti dėl nužudymo, kuris buvo įvykdytas siekiant sustabdyti jo provakarietiškas reformas.

 

2002 m. gegužės 6 d.: Nyderlandų šiaurės mieste, likus kelioms dienoms iki visuotinių rinkimų, kuriuose jis kandidatavo, nušautas populistinis Nyderlandų politikas Pimas Fortuynas.

2001 m. birželio 1 d.: Nepalo karalius Birendra žuvo, kai jo sūnus sosto įpėdinis princas Dipendra atidengė ugnį į savo šeimą karališkuosiuose rūmuose. Tarp žuvusiųjų yra karalienė Aiswarya, princas ir dar penki žmonės. Pareigūnai teigė, kad susišaudymas kilo po ginčo dėl princo santuokos.

2001 m. sausio 18 d.: Kongo Demokratinės Respublikos prezidentą Laurentą Kabilą prezidento rūmuose sostinėje Kinšasoje nužudė vienas iš jo asmens sargybinių, kurį po kelių minučių nužudė saugumo pajėgos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()