[Išsami tema] Ką gali ir kaip veikia rusams siaubą varantis ginklas HIMARS - 85 km/h greičiu lekiantis karo monstras (Video)  ()

Pranešimuose apie karines operacijas Ukrainoje abi konflikto pusės vis dažniau mini HIMARS sistemas, kurias Ukraina gavo iš JAV. Birželio 1 d. Vašingtonas paskelbė, kad Kyjivui skyrė naują 700 milijonų dolerių karinės pagalbos paketą, į kurį įeina HIMARS sistemų tiekimas. Ukrainos kariuomenė tikisi, kad šie ginklai smarkiai pakeis jėgų pusiausvyrą mūšio lauke.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M142 HIMARS (angl. High Mobility Artillery Rocket System) yra labai mobili artilerijos raketų sistema, kurią gamina amerikiečių kompanija „Lockheed Martin“. Šis ginklas buvo sukurtas pagal ankstesnę sistemą M270 MLRS, kurią JAV pradėjo kurti dar aštuntajame dešimtmetyje, bijodama ginkluoto konflikto Europoje, kuriame dalyvautų sovietų kariai.

M270 MLRS – universalus paleidimo įrenginys, naudojamas kaip daugkartinio paleidimo raketų sistema, pagrįsta vikšrine baze. Sistemoje buvo du standartiniai transportavimo ir paleidimo konteineriai, skirti šešioms valdomoms raketoms, ir šeši jų šaudymo taikikliai. Įrenginys buvo aprūpintas valdomomis raketomis, kurių nuotolis siekė iki 35 kilometrų. Kitoje versijoje buvo panaudota viena ATACMS (angl. Army TACtical Missile System – kariuomenės taktinis raketų kompleksas) raketa, galinti nuskrieti maždaug 170 kilometrų atstumą. Tokia mašina galėjo judėti iki 60 km/h greičiu.

Tolesnis sistemos tobulinimas buvo HIMARS įrenginiai, pagrįsti 5 tonų FMTV armijos 3 žmonių įgulos sunkvežimio ratine važiuokle. FMTV – tai „Oshkosh Corporation“ gaminamų vidutinių taktinių transporto priemonių šeima, kuri atlieka įvairias funkcijas JAV armijoje, įskaitant krovinių gabenimą, tolimuosius pervežimus ir, be HIMARS sistemų, yra priešlėktuvinių raketų sistemų „Patriot“ platforma.

HIMARS ir M270 MLRS naudoja tas pačias raketas, tačiau skirtingai nei jo pirmtakas, HIMARS turi ne du, o vieną konteinerį 6 raketoms. Tuo pačiu metu ratinė važiuoklė leido žymiai palengvinti sistemą ir padidinti mobilumą. HIMARS tapo įmanoma gabenti pagrindiniu amerikiečių kariniu transporto lėktuvu „C-130 Hercules“. Ratų važiuoklė taip pat padidino maksimalų greitį iki 85 km/h, taip pat leidžia ilgai važiuoti viešaisiais keliais.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro analitikas Markas Kansianas mano, kad HIMARS yra maždaug tolygus rusiškam BM-27 „Uragan“, taip pat dislokuotam Ukrainoje. „Sunkvežimis neturi vikšrinės transporto priemonės visureigių galimybių, tačiau jį lengviau prižiūrėti. Ši savybė greičiausiai bus labai svarbi ukrainiečiams, kurie yra užversti nauja ir nežinoma įranga“, ­– teigia Kansianas. „Būdamas trasose MLRS gali įveikti sunkesnias kliūtis, tačiau yra didesnis ir sunkesnis nei HIMARS. Dydis ir svoris reiškia, kad ši transporto priemonė yra sudėtingesnė, todėl ukrainiečiams gali būti sunku ją įtraukti į kovą“.

 

Vienas iš pagrindinių HIMARS sistemos privalumų yra raketų pakrovimo į konteinerį greitis, leidžiantis pakrauti raketas per penkias minutes nedalyvaujant specialioms krovimo mašinoms ir naudojant tik savo kėlimo mechanizmą.

„HIMARS pasižymi dideliu mobilumu, o tai padidina įgulos ir platformos išgyvenamumą kovoje. HIMARS gali būti dislokuotas, iššauti, perkeltas ir pakrautas tiesiog per kelias minutes, drastiškai sumažinant priešo galimybes sekti ir sunaikinti taikinį “, ­– rašoma techninių ir taktinių charakteristikų aprašyme.

MFOM (MLRS Family of Munitions) šeima sukūrė tiek valdomas, tiek nevaldomas HIMARS 227 mm kalibro raketas, kurių šaudymo nuotolis svyruoja nuo 40 iki 80 km.

Be nevaldomos amunicijos, HIMARS gali naudoti GMLRS (angl. Guided Multiple Launch Rocket System) M30 / M31 valdomas raketas su inerciniu ir GPS valdymu, o tai užtikrina labai mažą, apytiksliai 5–10 metrų paklaidą.

 

Antrasis šaudmenų tipas yra taktinės balistinės raketos AFOM (Army TACMS Family of Munitions), kurioms taip pat priklauso kelių tipų šaudmenys, kurių šaudymo nuotolis svyruoja nuo 165 iki 300 km.

„Turėdamas nusistovėjusį ir patikrintą atstumą iki 300 kilometrų ir kuriamą amunicijos rinkinį, kuris padidins nuotolį iki 499 kilometrų, HIMARS siūlo įperkamus, greitus ir tikslius smūgius“, – teigiama gamintojo svetainėje.

Apie balistinių raketų tiekimą Ukrainai kol kas nekalbama – JAV baiminasi, kad ši karinė įranga gali būti naudojama smūgiuoti Rusijos teritorijoje už karo zonos ribų. Yra žinoma, kad Vašingtonas Ukrainai tiekė paleidimo įrenginius, kurių nuotolis buvo iki 80 km. „Mes nesiųsime į Ukrainą raketų sistemų, galinčių smogti Rusijai“, – sakė JAV prezidentas Džo Baidenas.

Kaip patikslino JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas politiniams reikalams Kolinas Kolis, iki HIMARS pristatymo ukrainiečiai iš JAV gavo haubicų, kurių nuotolis buvo apie 30 kilometrų. „HIMARS šaudo dvigubai toliau, o tai leis jiems, net ir naudojant nedidelį skaičių sistemų, sustiprinti pasipriešinimą“, – paaiškino Kolis. „Tai tikslios nukreipimo sistemos su padidintu nuotoliu. Manome, kad šios sistemos bus ypač naudingos norint sunaikinti didelės vertės taikinius, kurie padeda daryti spaudimą Ukrainos kariams fronte.“

 

Atsižvelgiant į tai, kad Ukraina gali gauti AFOM raketas, tarp galimų taikinių yra Belgorodas (atstumas iki Ukrainos sienos tik 40 kilometrų), Kurskas ir Krymo tiltas. Tiesa, Ukrainos prezidento Zelenskio biuro vadovo patarėjas Oleksejus Arestovičius neseniai paskelbė apie galimybę naudoti tokias raketas.

Ukraina toli gražu nėra pirmoji šalis, gavusi HIMARS sistemas iš JAV. Ankstesniais metais šias sistemas iš JAV gavo Jordanija (2009 m.), Kataras (2012 m.), Jungtiniai Arabų Emyratai (2014 m.), Rumunija (2017 m.), Lenkija (2018 m.) ir Taivanas (2020 m.). Iki konflikto Ukrainoje sistemos HIMARS buvo naudojamos kovinėse operacijose Afganistane, Sirijoje ir Irake.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()