Dėl jų Ukrainoje kaukia sirenos – kuo pavojingi Baltarusijoje bazuojami MiG-31K, ginkluoti Putino „Durklais“? (Video)  ()

Pastarosiomis savaitėmis Ukrainoje vis dažniau skelbiami oro pavojai dėl Baltarusijoje dislokuotų Rusijos lėktuvų MiG-31K. Tai naikintuvai, galintys nešti hipergarsinę raketą „Kinzhal“ (Durklas).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal orlaivių parko skaičių Rusijos oro pajėgos ir toliau išlieka antrosios po JAV. Tačiau Rusija daugiausia ginkluota senais orlaiviais, įskaitant atnaujintą MiG-31K. „24 kanalas“ analizuoja, kiek Ukrainai pavojingi šie naikintuvai.

2021 metų pradžioje Rusijos oro pajėgos turėjo 131 MiG-31. Tai sovietinis dvivietis viršgarsinis ilgo nuotolio naikintuvas-perėmėjas. MiG-31K yra modifikacija su galimybe gabenti hipergarsinę „Kinzhal“ raketą.

Rusijos orlaivių skaičius gąsdina, tačiau nemažos dalies juose esančių lėktuvų resursai išseko. Priežastis ta, kad lėktuvai buvo paveldėti iš buvusios Sovietų Sąjungos, kuri nustojo egzistuoti 1991 m.

MiG-31 gamyba baigėsi 1994 m. Šie orlaiviai atnaujinami į MiG-31BM arba MiG-31K variantus. Dauguma šių orlaivių tarnavo daugiau nei 30 metų ir jų tolesnio eksploatavimo galimybės išnaudotos. Galbūt MiG-41 turėtų pakeisti šiuos lėktuvus.

Tai, kad MiG-31 jau yra pasenęs lėktuvas, liudija daugybė nelaimių ir avarijų. 2022 m. buvo bent 5 tokie incidentai.

Ukrainos portalas „Defence Express“, analizuodamas Rusijos lėktuvus, rašė, kad Rusija turi apie 20 MiG-31K. Tuo pačiu metu priešas turi tik tris įgulas, mokančias skristi MiG-31K ir naudoti „Kinzhal“ raketas.

2022 metų lapkritį Didžiosios Britanijos žvalgyba patvirtino MiG-31K su „Kinzhal“ raketomis dislokavimą netoli Minsko. Tai liudija palydovinė oro bazės nuotrauka, datuota spalio 17 d., kurioje matyti šių raketų konteineriai šalia automobilių stovėjimo aikštelės, kurioje buvo identifikuoti du MiG-31.

Remiantis palydovinėmis „Planet Labs“ nuotraukomis, 2022 m. lapkričio 1 d. Baltarusijos Mačuliščių aerodrome netoli Minsko buvo mažiausiai 3 lėktuvai MiG-31K.

Šalia šių orlaivių buvo bent viena baltai nudažyta hipergarsinė raketa „Kinzhal“.

MiG-31K charakteristikos

MiG-31 – pirmasis sovietų 4-osios kartos naikintuvas. MiG-31 iš pradžių buvo skirtas sparnuotosioms raketoms ir kitiems sudėtingiems oro taikiniams perimti.

 

Orlaivio savybės:

  • greitis: iki 3400 kilometrų per valandą;
  • aukštis: 20 kilometrų;
  • atstumas: 720 kilometrų;
  • svoris: 46,75 tonos.

Pavyzdžiui, ne vienas naikintuvas, kurį turi Ukraina, nesugeba išvystyti tokio greičio.

Įvairios MiG-31 modifikacijos buvo naudojamos kaip pažangių ginklų nešėjai ir netgi palydovams paleisti į orbitą. 2010-ųjų pradžioje buvo svarstomas MiG-31 eksploatavimo nutraukimo klausimas, tačiau nuspręsta orlaivį palikti kaip modernizuotą MiG-31BM, o vėliau jį modifikuoti į MiG-31K. Atnaujintas MiG-31K yra pagrindinis Rusijos hipergarsinės aviacijos raketų sistemos „Kinzhal“ nešėjas.

„Defense Express“ apžvalgoje rašoma, kad pirmoje versijoje su „Kinzhal“ raketų paleidimo įrenginiu MiG-31K buvo įdiegta nauja ryšių ir taikinių žymėjimo sistema.

Dėl raketos dydžio ir svorio pasikeitė orlaivio svorio centras. Tam reikėjo perkvalifikuoti pilotus. Iki šiol priešraketinės gynybos sistema „Kinzhal“ galėjo naudotis tik aukštos kvalifikacijos įgulos – tam reikėjo labai tiksliai išlaikyti greičio ribą ir skrydžio trajektoriją.

 

Tiesą sakant, modifikuotas MiG-31K atlieka raketos „1-osios pakopos“ funkciją. Jis įsibėgėja ir pasiekia didelį aukštį, o po to paleidžiama pati raketa.

Lėktuvas taip pat yra didelio nuotolio oras-oras raketų R-37M nešėjas, kuri laikoma aviacijos raketa, turinčia vieną iš ilgiausių naikinimo nuotolių. Raketa išvysto maksimalų iki 6 machų greitį ir gali pataikyti į taikinius iki 300 kilometrų atstumu.

Manoma, kad MiG-31K skaičius Rusijoje yra nereikšmingas, palyginti su daugiau nei šimtu įprastinių MiG-31. MiG-31, kaip įprastas perėmėjas, yra gana pavojinga mašina dėl galingos radaro įrangos.

„Defense Express“ pažymi, kad „Kinzhal“ raketos pradės kelti realią grėsmę tik tada, kai jas bus galima paleisti iš MiG-31I, o ne iš MiG-31K. Tačiau jokiu būdu negalima atmesti grėsmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(5)
(-3)

Komentarai ()