„Išmaniosios“ JDAM bombos – kaip jos veikia ir kodėl jos taps didžiule Rusijos problema (Video)  ()

Ukrainoje jau naudojamos didelio tikslumo aviacinės bombos JDAM. O kas daro tikrai „protingomis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai tapo žinoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos kaip karinę pagalbą gavo iš JAV didelio tikslumo aviacines bombas JDAM-ER, kurios dėl ištraukiamų sparnų gali pataikyti į taikinius didesniu nei 70 km atstumu. Pasak amerikiečių žurnalistų, šios raketos sukels problemų Rusijos armijai.

Didelio tikslumo oro bombos JDAM-ER: kas žinoma

JDAM-ER modelio raketa (The Joint Direct Attack Munition — Extended Range) yra aprūpinta vadinamąja uodega, nukreipimo sistema su inercine navigacijos sistema (INS), kuri veikia GPS pagrindu. Išilgai korpuso yra specialūs sparnai, leidžiantys bombai slysti ore. Maksimalus atstumas, kaip minėjome anksčiau, yra kiek daugiau nei 70 km, o minimalus – 24 km.

Pasak JAV oro pajėgų generolo Jameso Hackerio, Ukraina gavo bombų, pažymėtų indeksu GBU-62. Šie šaudmenys dar vadinami „QuickStrike-ER“. Jie komplektuojami su JDAM-ER 2000 svarų (907 kg) Mk 64 „Quickstrike“ kovinėmis galvutėmis.

„The War Zone“ rašo, kad „Quickstrike“ pagrindas buvo Mk 80 serijos bombos, o pirmosios nebuvo skirtos naudoti kaip bendrosios paskirties smogiamieji ginklai. „Tikriausiai Ukrainai tiekiamos kovinės galvutės yra „Quickstrike“, bet perdarytos atgal į „standartines“, rašoma straipsnyje.

 

Žurnalistai spėliojo, kokia Ukrainos oro pajėgų įranga galėtų tapti platforma didelio tikslumo aviacinėms bomboms JDAM-ER paleisti. Jie mano, kad tai gali būti MiG-29, Su-27, Su-25, Su-24.

Ir nors, kaip teigė generolas Heckeris, naujų aviacinių bombų užteks tik „keliems smūgiams“, Ukrainos ginkluotosios pajėgos jas jau naudoja. Socialinėje žiniasklaidoje buvo paskelbti keli vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip veikia JDAM-ER.

Net nedidelis JDAM-ER skaičius sukels problemų Rusijos pajėgoms. Faktas yra tas, kad šis didelio tikslumo ginklas priklauso „šauk-pamiršk“ tipui. INS sistema padeda bombai tiksliai pataikyti į taikinį, net jei GPS signalas užstringa arba dingsta dėl kokios nors kitos priežasties. Sparnai taip pat padidina tikimybę pataikyti į taikinį.

Generolas Hackeris pabrėžė, kad JDAM-ER suteiks Ukrainos oro pajėgoms galimybę pataikyti į visiškai naujus taikinius, kurie anksčiau buvo nepasiekiami kitiems oro ginklams ir antžeminėms sistemoms. Jis pažymėjo, kad HIMARS ir MLRS yra vieni didžiausio nuotolio ir tiksliausio smogiamųjų Ukrainos ginklų, tačiau didžiausias jų nuotolis yra maždaug 69 km. Be to, jie šaudo 200 svarų (90 kg) kovinėmis galvutėmis. Tačiau JDAM-ER bombos gali nešti 907 kg sveriančias kovines galvutes, o tai padarys daugiau žalos Rusijos armijos įrangai ir gyvajai jėgai.

 

„The War Zone“ kalbinti amerikiečių karo ekspertai padarė išvadą, kad Ukrainos pilotai, paleisdami JDAM-ER, gali imtis specialaus manevro – iššokančio manevro (pop-up). Tai leistų naikintuvui išlikti mažame aukštyje, o skrydžio metu liktų nematomam priešo oro gynybai.

Bet kuriuo atveju ginkluotosios pajėgos dabar turi priemonių nusitaikyti į tiltus, dideles konstrukcijas, išsibarsčiusius oro gynybos šaudymo punktus ir įtvirtintas Rusijos armijos slėptuves.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()