Aukštai Žemės atmosferoje kažkas skleidžia nesuprantamus garsus: mokslininkai vis dar negali jų paaiškinti (Audio)  (1)

Tyrėjai užfiksavo neįprastą pasikartojantį infragarso triukšmą stratosferoje ir negali išsiaiškinti, koks jo šaltinis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai naudojo saulės energija varomą balioną, norėdami įrašyti mūsų planetos garsus – tiek natūralius, tiek dirbtinius – naudodami mikrofoną, primontuotą ​​ant baliono. Šiuo tikslu balionas buvo išsiųstas į 21 km aukštį viršutiniuose Žemės atmosferos sluoksniuose, vadinamuose stratosfera. Ir taip mokslininkai užfiksavo garsus, kurių vis dar negali atpažinti, rašo „Space“.

Pasak Danielio Bowmano iš Sandia National Laboratories, JAV Energetikos departamento tyrimų institucijos, stratosfera yra geriausia vieta klausytis, kokius garsus skleidžia planeta – tiek žmogaus sukurtus, tiek natūralius. Čia nėra itin stiprios turbulencijos ir pakankamai tylu, kad jautrus mikrofonas gali įrašyti ypatingus garsus, kurių niekur kitur Žemėje neišgirsite. Pavyzdžiui, čia galite išgirsti garsus, sklindančius iš vandenyno bangų susidūrimo ir griaustinio, taip pat vėjo turbinų ar sprogimų garsus. Tačiau net ir čia galima aptikti garsus, kurių kilmės neįmanoma nustatyti, kaip parodė naujas eksperimentas.

Mokslininkai į stratosferą išsiuntė kelis 6–7 metrų skersmens balionus, maitinamus saulės baterijomis, kurie pakilo į 21 km aukštį. Norėdami įrašyti garsus stratosferoje, mokslininkai naudojo ugnikalnių stebėjimo instrumentus, vadinamus mikrobarometrais. Šie įrenginiai gali užfiksuoti žemo dažnio garsus.

 

Paaiškėjo, kad vieno baliono mikrofonas įrašė labai keistus garsus, kurie kartojosi kelis kartus per valandą. Šie garso duomenys įrašomi infragarso diapazone, tai yra 20 Hz ir mažesniais dažniais, ir tokių garsų žmogaus ausis negirdi. Iki šiol mokslininkai nežino, kas yra šių paslaptingų garsų šaltinis.

Kalbant apie pačius balionus, Bowmanas sakė, kad tai milžiniški plastikiniai šiukšlių maišai, kurių viduje yra šiek tiek anglies dulkių, kad jie būtų tamsūs. Kai Saulė apšviečia tamsius balionus, oras viduje įkaista ir balionai gali skristi aukščiau. Norint sukurti tokius balionus, reikia medžiagų, kurias galima nusipirkti techninės įrangos parduotuvėse, o jų kaina neviršija 50 dolerių.

 

Mokslininkai nori tęsti savo stebėjimus ir bandys išsiaiškinti, iš kur kyla nežinomi infragarso signalai, esantys aukštai Žemės atmosferoje.

Be to, kad šie balionai gali būti naudojami tyrinėjant Žemę, jie taip pat gali būti naudojami tiriant kitas planetas. Pavyzdžiui, mokslininkų teigimu, panašus balionas gali būti nusiunčiamas į Venerą, kad būtų galima stebėti seisminį ir vulkaninį aktyvumą planetoje. Be to, ištirti tankią Veneros atmosferą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai (1)