Tyrėjai apšalę. Vyro kūnas virto mumija vos per dvi savaites. Paaiškinimo nėra  (2)

Išdžiuvo iš vidaus. Bulgarijoje vos per kelias savaites vyro kūnas virto mumija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai apšalę. Vyro kūnas virto mumija vos per dvi savaites.

Vyro kūnas buvo rastas netoli geležinkelio linijos Sofijoje (Bulgarija) rugsėjo 3 d. Teisėsaugos institucijos vėliau patvirtino, kad kūnas priklausė alkoholizmu sirgusiam 34 metų vyrui, kuris paskutinį kartą buvo matytas prieš 16 dienų, rašo „IFLScience“.

Nuostabu šioje istorijoje atrodo tai, kad rastas kūnas buvo visiškai mumifikuotas, nepaisant to, kad nuo vyro dingimo praėjo tik šiek tiek daugiau nei dvi savaitės.

Tyrėjai ištyrė kūną ir nustatė, kad mirusio vyro smegenys, žarnos ir kiti organai susitraukė ir išdžiuvo. Tačiau mokslininkai negalėjo paaiškinti, kodėl tai įvyko taip greitai. Apibūdindami mumifikuoto kūno būklę, tyrimo autoriai pažymi, kad odos paviršius buvo nuo šviesiai rudos iki tamsiai rudos spalvos, taip pat buvo kietas. O vidinė kūno apžiūra parodė, kad krūtinės ir pilvo ertmėse esantys organai, taip pat smegenys yra suirę ir pavirtę rusvai juodomis masėmis. Tokia kūno būsena labai suglumino mokslininkus.

Faktas yra tas, kad mumifikacija yra daug laiko reikalaujantis procesas, kuris paprastai trunka 6–12 mėnesių. Panaši transformacija per kelias savaites taip pat įmanoma, tačiau esant intensyviam karščiui ir sausrai, kai dieną temperatūra nenukrenta žemiau 30 laipsnių šilumos, o vidutinė oro drėgmė neaukštesnė nei 50 %.

 

Be to, natūraliai mumifikacijai reikalingas maždaug 600 vatų vienam kvadratiniam metrui saulės spinduliuotės lygis, o apie 32 km/h (8.88 m/s) vėjo greitis gali paspartinti šį procesą. Atsižvelgiant į visus šiuos veiksnius, kūnas iš tikrųjų gali išdžiūti pakankamai greitai.

Tačiau bėda ta, kad per šias 16 dienų, per kurias niekas nematė velionio, Sofijoje temperatūra svyravo nuo 16 iki 33 laipsnių Celsijaus, o tai yra už kūno mumifikacijai būtino diapazono ribų. Be to, santykinė oro drėgmė siekė 52 %, o vidutinė saulės spinduliuotė neviršijo 257,9 W vienam kvadratiniam metrui. Vėjo greitis taip pat buvo mažesnis nei reikalaujama, todėl tyrimo autoriai labai nustebo.

 

Mokslininkai mano, kad pravažiuojantys traukiniai galėjo prisidėti prie vyro kūno mumifikacijos – jie sukūrė vėjuotas sąlygas, būtinas skysčiui išgaruoti iš kūno. Tačiau vienaip ar kitaip, tuo metu Sofijoje stebėtos oro sąlygos niekaip neprisidėjo prie kūno virsmo mumija.

Tyrimo autoriai mano, kad norint išspręsti šios paslaptingos kūno mumifikacijos Bulgarijoje mįslę, reikės atlikti daugiau papildomų tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai (2)