Sukurtas robotas, kuris mokosi liesdamas (Video)  (5)

Europos mokslininkai sukūrė robotą, kuris gali mokytis elgtis su įvairiais daiktais, juos liesdamas, į juos žiūrėdamas ir išmėgindamas, lygiai taip, kaip tai daro kūdikiai, besimokantys pažinti juos supantį pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotas AMAR3 veikia su kūnu susieto pažinimo (embodied cognition) principu, kuris remiasi grįžtamuoju ryšiu tarp roboto sensorių, esančių jo rankose ir akyse, bei „smegenų“ – procesoriaus. Toks veikimo principas leidžia jam spręsti problemas, kurios nebuvo numatytos ir užprogramuotos, todėl susidūręs su nežinoma užduotimi, jis daiktus išmėgina arba kurį laiką žiūri į juos, kol procesorius sukuria ryšius tarp reikiamų veiksmų sekos.

AMAR3 išmoko atpažinti tokius kasdienius virtuvėje esančius daiktus kaip įvairių spalvų puodeliai, lėkštutės ir sausų pusryčių dėžutės. Robotas gali paprašytas atlikti veiksmus, susijusius su šiais objektais, pavyzdžiui paduoti, ar sudėti juos į indaplovę.

Projekto vadovas, Tamimas Asfouras iš Vokietijos Karlsruhe technologinio instituto (Karlsruhe Institute of Technology) teigia, kad užduotys, kurias robotas gali atlikti, gali būti suskaidytos į tris komponentes: žodinių komandų supratimą, sąsajų tarp objektų ir reikiamų veiksmų sukūrimą ir pačios komandos įvykdymą. Visas šias komponentes susieti vien tik mėginimų ir klaidų būdu truktų labai ilgai, todėl robotui užduotys kiek buvo palengvintos, į jo programą įrašant objektų pavadinimus.

Robotas AMAR3 - PACO-PLUS projekto, finansuoto Europos Komisijos Pažinimo Padalinio, rezultatas. Šio projekto tikslas - išvystyti mokytis sugebančius robotus, kurie galėtų veikti realiame pasaulyje ir bendrauti su žmonėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)