Sandoris su velniu: Kodėl Izraelis derasi su HAMAS  (1)

Teroristų rankose vis dar daugybė įkaitų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 metų spalio 7 dieną apšaudymais raketomis, tūkstančių HAMAS kovotojų prasiveržimo per sieną Gazos ruože ir surengusių skerdynes, per kurias žuvo daugiau nei tūkstantis taikių gyventojų, šimtai policininkų ir karių, daugiau nei 250 įkaitų pagrobimo ir išvežimo į Gazą, Izraelyje prasidėjo lig šiol tebesitęsiantis karas.

Baisi karo statistika

Per karą Izraelyje žuvo ~1500 žmonių, >13 000 žmonių buvo sužeisti arba traumuoti. Tarp žuvusiųjų – Izraelio, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Austrijos, Vokietijos, Vengrijos, Airijos, Italijos, Ispanijos, Latvijos, Lietuvos, Portugalijos, Rumunijos, Argentinos, Čilės, Peru, Paragvajaus, Ukrainos, Rusijos, Azerbaidžano, Belarusios, Moldovos, Brazilijos, Kinijos, Indijos, Šri Lankos, Kambodžos, Tailando, Filipinų, Nepalo, PAR, Sudano, Turkijos, Uzbekistano, Kazachstano piliečiai.

2023 metų spalio 27 dieną prasidėjo sausumos operacija Gazoje, kurioje lig šiol žuvo 260 Izraelio gynybos armijos (CAHAL) karių.

Nuo karo pradžios iš Gaza ruožo į Izraelį paleista ~9100 raketų, ~3100 raketų paleido „Hezbollah“ iš Libano, dar 35 raketos Izraeliui smogė iš Sirijos. Taip pat HAMAS ir „Hezbollahы“ teroristai naudoja bepiločius atakų lėktuvus.

Šimtai tūkstančių izraeliečių buvo priversti palikti savo namus.

CAHAL duomenimis, Gazoje nuo karo pradžios likvidavo ne mažiau, nei 13 000 kovotojų ir jų vadų (HAMAS pripažįsta ~6000 kovotojų žūtį). Gazos sveikatos apsaugos ministerija (HAMAS struktūra) pareiškia, kad nuo karo pradžios žuvo 33 000 ruožo gyventojų ir >75 000 sužeista. JTO duomenimis, ~1,7 mln. Gazos gyventojų buvo priversti palikti namus ir persikelti į pietinę sektoriaus dalį.

Nuo spalio 21 dienos Gazos ruožui tiekiama humanitarinė pagalba, kuri pristatoma sunkvežimiais arba numeta iš lėktuvų. Nemenką šios pagalbos dalį pasiima HAMAS.

Vienas iš dramatiškiausių šio karo epizodų — masinis įkaitų pagrobimas. Oficialiais duomenimis, 2023 metų spalio 7 dieną teroristai Izraelio teritorijoje pagrobė 253 žmones, mažiausiam įkaitui buvo 9 mėnesiai, vyriausiam — 85 metai. Praėjus 6 mėnesiams, nelaisvėje vis dar laikoma 100 žmonių, tarp jų du maži vaikai. Teroristai laiko ir 33 mirusių įkaitų kūnus, kuriuos taip pat naudoja mainuose.

112 įkaitų pavyko išgelbėti. Per pirmą mainų etapą (vykusį 2023 metų lapkričio 24 – 30 d.) buvo išlaisvinta 81 izraelietis ir 24 užsieniečiai. Už kiekvieną HAMAS grąžintą įkaitą Izraelis paleisdavo iš kalėjimo tris nuteistus teroristus. Dar penketas žmonių buvo išgelbėti iki apsikeitimo, du įkaitus pavyko išlaisvinti per 2024 metų vasario 12 d. spec. operaciją.

[Iš Lenkijos] „Engwe“ švenčia savo 10-ąjį gimtadienį! Su kuponais mažiausios kainos istorijoje ir el. dviračiai dovanų!
4387

Tokie išpardavimai būna tik kartą per dešimtmetį. Ir „Engwe“ kompanija švęsdama savo veiklos jubiliejinį gimtadienį paruošė beprotiškų pasiūlymų.

Išsamiau

 

Devynis pagrobtuosius HAMAS nužudė, jų kūnus rado ir išvežė CAHAL. Dar keturi įkaitai buvo atsitiktinai žuvo nuo CAHAL gatvių mūšiuose Gazoje. 2024 metų kovo 12 d. sužinota apie dar vieno įkaito žūtį.

2023 metų gruodžio 1 d. paliaubos, kad būtų galima tęsti apsikeitimą turėjo prasitęsti, tačiau anksti ryte HAMAS apšaudė Izraelio miestelį Cholit, atsakydama, CAHAL atnaujini artilerijos ir aviacijos smūgius Gazos sektoriaus pietuose ir šiaurėje. Tuo paliaubos buvo oficialiai baigtos, o derybos nutrauktos.

Nuo tol nė vienas įkaitas ne buvo išlaisvintas, o tarp Izraelio ir HAMAS, dalyvaujant užsienio tarpininkams vyksta vangios apsikeitimo atnaujinimo derybos.

Sudėtingos derybos

2023 metų gruodžio 14 d. Izraelio žvalgybos (Mossad) vadovas David Barnea turėjo vykti į Kataro sostinę Dohą apsvarstyti derybų dėl įkaitų išlaisvinimo atnaujinimo galimybes, tačiau Izraelio premjero Benjamin Netanyahu vadovaujama karinė vyriausybė šią kelionę uždraudė, nes, šalies vyriausybės nuomone, būtina sulaukti, kol HAMAS po galingo karinio spaudimo pademonstruos susidomėjimą nauju sandoriu.

Po keturių dienų Varšuvoje surengtas Mossad vadovo, CŽA direktoriaus William J. Burnso ir Kataro premjero Mohammed Al Thani susitikimas. Jame Izraelio atstovas su tarpininkais aptarė naujo susitarimo apie laikiną ugnies nutraukimą ir įkaitų išlaisvinimą sąlygas su HAMAS. Tuo tarpu nuolat už Gazos ribų esančios aukštų teroristinės grupuotės atstovų, vadinamojo HAMAS politinio biuro delegacija svarstė tuos pačius klausimus Kaire su tarpininkais iš Egipto. Svarstytas kalinčių palestiniečių, kurie turėtų būti išlaisvinti mainais į vieną Izraelio įkaitą sąrašai.

HAMAS už kiekvieną įkaitą kariškį reikalavo išlaisvinti iki 300 kalinių (kai kuriais duomenimis, iki 1000), už moteris ir vaikus — iki 100. Izraelis siūlė formulę 10:1. Taip pat Izraelis griežtai reikalavo į sąrašą įtraukti visas išgyvenusias moteris, sergančius lėtinėmis ligomis, nukentėjusius įkaitus, nestabilios psichinės būsenos žmones, sužeistus ir pagyvenusius vyrus. Dar viena sandorio sąlyga: mainomi tik gyvi įkaitai.

Kaip derybų pradžios sąlygos HAMAS reikalavo visiško ir besąlygiško ugnies nutraukimo ir CAHAL atitraukimo į iš anksto aptartas pozicijas. Izraelis siūlė ugnį nutraukti savaitei ir padidinti humanitarinę pagalbą Gazai.

 

Galiausiai gruodžio derybų raundas baigėsi niekuo. Kitas vyko Paryžiuje 2024 m. sausio gale. Rezultatas irgi nulinis. Nors JAV spaudžiamas Izraelis mainais į įkaitų išlaisvinimą sutiko su 45 dienų ugnies nutraukimu ir trijų etapų sandorį, kai pirmajame etape bus išlaisvinami įkaitai, kuriuos HAMAS laiko civiliais, — vaikai, moterys, pagyvenę ir ligoniai, paskui į laisvę išeitų kariškiai, o galiausiai teroristai Izraeliui perduotų žuvusių įkaitų kūnus. Tačiau HAMAS pareikalavo nuolatinio ir galutinio ugnies nutraukimo, visiško CAHAL pasitraukimo iš Gazos ruožo ir visų palestiniečių kalinių, įskaitant ir žiauriausius teroristus, paleidimo, o taip pat — savo valdžios išlaikymo po karo veiksmų nutraukimo garantijų. Su tokiomis sąlygomis Izraelis negalėjo sutikti.

Po mėnesio derybos Paryžiuje atsinaujino, buvo nubrėžti ir lig šiol aptarinėjami būsimo sandorio kontūrai. Izraelio žiniasklaidos duomenimis, aptariamų pasiūlymų esmė tokia: pirmame etape bus išlaisvinti 40 įkaitų — mainais į ugnies nutraukimą ir Izraelio kalėjimuose esančių palestiniečių teroristų išdavimą (įvairiuose šaltiniuose tų teroristų gali būti nuo 900 iki 15 000); po to prasidės derybos dėl likusių įkaitų išlaisvinimo ir HAMAS Gazoje laikomų žuvusiųjų kūnų perdavimo.

Kokios kainos užsiprašys teroristai, kol kas neaišku. Balandžio 7 d. Kaire prasidėjo derybos Paryžiaus susitarimo pagrindu. Jose dalyvauja CŽA vadovas Williamas Burnsas, Egipto žvalgybos ministras Abbasas Kamelis ir Kataro premjeras Mohammed Al Thani. Izraelio delegacijoje yra Mossad vadovas, bendrosios saugumo tarnybos Shin Bet (Shabak) vadovas ir CAHAL atstovas, atsakingas, už pagrobtųjų išlaisvinimą. Kaire yra ir HAMAS delegacija.

Pirmą šio derybų raundo dieną Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pažadėjo, kad karas nenutrūks, kol nebus išlaisvinti visi įkaitai.

Per balandžio 10 dienos Izraelio aviacijos antskrydį Gazos ruože žuvo HAMAS politinio lyderio Ismailo Haniyeh trys sūnųs ir keturi anūkai, kurie buvo karinio HAMAS sparno nariai. Pats Haniyeh gyvena Kataro sostinėje Dohoje. Kaip šis įvykus atsilieps derybų rezultatams, belieka spėlioti.

 

Balandžio 11 vakare jokių derybų rezultatų vis dar nebuvo. HAMAS delsia atsakyti, bet jau pareiškė negalintis rasti sandorio sąlygas atitinkančių 40 izraeliečių įkaitų, būtinų pirmam susitarimo dėl ugnies nutraukimo etapui, kas kelia nuogąstavimus dėl įkaitų likimo, jų gai būti nužudyta daugiau, nei sakoma.

Išgelbėti bet kokia kaina

Kol vyksta oficialių asmenų derybos, įkaitų giminaičiai kovoja už jų išlaisvinimą patys.

2024 metų sausio 5 dieną šešios HAMAS įkaitais Gazos ruože laikomų izraeliečių šeimos atvyko į Kataro sostinę Dohą, siekdamos proveržio derybose dėl savo artimųjų išlaisvinimo. Jie planavo susitikti su JAV pasiuntiniu Katare ir su Kataro premjeru Mohammed Al Thani. Tai pirmasis eilinių izraeliečių vizitas Katare, kuri laikoma priešiška valstybe, nepaisant to tarpininkaujančia Izraelio ir HAMAS derybose.

Vasario 14 dieną daugiau, nei 100 pagrobtų izraeliečių šeimų narių atskrido į Hagą ir pateikė ieškinį prieš HAMAS vadeivas Tarptautiniam baudžiamajam teismui. Pareiškimo tekstą daugiau nei keturis mėnesius rengė Įkaitų šeimų štabo juridinis padalinys. Dokumente yra liudijimai tiek spalio 7 d. skerdynes išgyvenusiųjų, tiek ir grįžusiųjų iš Gazos per pirmą apsikeitimą įkaitais. Ieškinyje pateikiami teroristų piktadarysčių, tarp kurių žmonių grobimai, seksualinis smurtas ir kankinimai, liudijimai.

Kovo 30 dieną įkaitų šeimos su fakelais maršu peržygiavo Tel Avivo gatvėmis ir ragino nedelsiant sudaryti įkaitų išlaisvinimo sandorį. Prie jų prisijungė tūkstančiai užjaučiančiųjų. Maršo per Tel Avivą metu manifestuotojai užkūrė laužus prie karinio HaKirya komplekso. Policija savo iniciatyva užtvėrė judėjimą automagistralės Ayalon atkarpoje, kai išvydo, kad dalis manifestuotojų juda link magistralės. Prieš akcijos dalyvius, kurie prasiveržė prie magistralės, tvarkos sergėtojai panaudojo vandesvaidį. 10 žmonių sulaikyti, pateikus viešosios tvarkos pažeidimo įtarimus.

Iki maršo maždaug 20 įkaitų šeimų pateikė bendrą pareiškimą. Jos Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu pavadino kliūtimi apsikeitimo sandoriui.

Įkaitų giminaičiai mano, kad premjeras vadovaujasi politiniais sumetimais, kad išlaikytų valdžią, ir tai kliudo išlaisvinti pagrobtuosius. Jie įspėjo sustiprinsiantys kovą. Shir Segal, kurios tėvai paimti įkaitais, paragino surengti didelį pilietinį protestą: „Mes daugiau nestovėsime čia maldaudami. Žinome, kad buvo pasiūlytas sandoris, o jūs jo nesudarote. Nuo šiol matysite mus visur. Mes pastatysime šalį piestu. Mums atsibodo melas. Sakote, kad darote viską, kas įmanoma, tačiau taip nėra“.

 

Be to, įkaitų palaikymo mitingai su raginimais atsistatydinti vyriausybei vyko Haifoje, Rehovote, Jeruzalėje, Herclijoje, Raanane ir kituose Izraelio miestuose. Keisarijoje manifestantai susirinko prie Netanyahu vilos. Prieš akciją Keisarijos gatvės buvo išklijuotos plakatais su lozungu „Tu kaltas“.

Shalito istorija

HAMAS įkaitais tapusių žmonių artimuosius galima suprasti. Bet ar tai reiškia, kad reikia leistis teroristų vedamiems už pavadžio ir sudaryti sandorį bet kokia kaina? Dabar daugelis prisimena Shalito išlaisvinimą ir pagrįstai mano, kad tuomet padarytos klaidos prisidėjo prie sunkių pasekmių dabar.

Giladas Shalitas — 2006 metų birželio 25 dieną teroristų pagrobtas ir daugiau nei penkis metus HAMAS kovotojų įkaitu laikytas CAHAL karys. 2011 metų spalio 18 dieną Giladas buvo išlaisvintas mainais į 1027 palestiniečių kalinius, iš kurių daugiau nei 400 buvo Izraelio teismo nuteisti, kaltinant terorizmu ir ~600 izraeliečių nužudymu.

Shalito mainų sandoris nebuvo pirmasis toks nelygiavertis Izraelio istorijoje. Pavyzdžiui, 1983 metų lapkričio 23 d. Izraelis mainais į šešis izraeliečių karius išlaisvino 4765 „Ansar“ stovykloje laikytus suimtuosius ir dar 65 palestieniečius, buvusius Izraelio Izraelio kalėjimuose, o 1985 metais už tris Libane nelaisvėje atsidūrusius savo karius Izraelis išlaisvino 1150 kalėjusių palestiniečių.

Kai vyko Shalito mainymo į daug nuteistų teroristų derybos, Izraelio visuomenė pasidalijo į dvi priešiškas stovyklas. Apklausos rodė, kad maždaug 69% palaiko Shalito išlaisvinimą HAMAS sąlygomis, apie 22% tokio izraeliečių saugumo užtikrinimo būdo teisingumu dvejojo.Analitiko Danielio Schueftano nuomone, toks sandoris — „didžiausia įmanoma teroristų pergalė, kokią tik Izraelis galėjo padaryti.“

2012 metų sausį Knesete įvyko konferencija, kurios tema buvo „Įkaitų išlaisvinimas ir belaisvių išpirkimas“. Joje dalyvavo Gilado tėvas, Noamas Shalitas. Konferencijoje irgi buvo išsakomos diametraliai priešingos nuomonės apie šios problemos sprendimą. Noamas Shalitas kritikavo planuojamą Ze'evo Elkino ir Yuri Ariel įstatymo projektą, numatantį mainus pagal schemą „vienas teroristas — į vieną įkaitą ar belaisvį“.

 

Gazoje Shalito mainų operacija laikoma HAMAS pergale.

2011 metų spalio 14 d., duodamas interviu RIA „Novosti“, oficialus Liaudies pasipriešinimo komitetų atstovas Abu Mujahedas pareiškė, kad Shalito pagrobimas nebuvo paskutinis, nes „priešo karių grobimas tapo Palestinos pasipriešinimo grupuočių strategija. Mes pradėjome nuo Shalito, ir jis ne paskutinis, dar yra ateities planų. (Palestinos) pasipriešinimas tęsia Izraelio karių pagrobimų strategiją, kol bus išlaisvinti visi kalintys palestiniečiai, ir, visų pirma, mūsų lyderiai“.

HAMAS vadovybė Gazoje paskelbė trijų dienų šventę. HAMAS lyderis Ismailas Haniyeh sudarytą sandorį pavadino „strateginiu konflikto su sionistiniu priešu posūkiu“ ir „Palestinos liaudies vienybės skelbimu“. „Shalito sandorį“ Haniyeh pavadino „nauju palestiniečių derybų modeliu“, leisdamas suprasti, kad HAMAS ir toliau stengsis grobti naujus įkaitus izraeliečius.

Tarp išlaisvintų teroristų buvo Yahya Sinwar, atliekantis penkių įkalinimų iki gyvos galvos bausmę už 12 nužudymų. 2017 metais jis HAMAS lyderio Gazos ruože poste pakeitė Haniyehą. Sinwaras vadovavo 2018 metų kovą prasidėjusiems susidūrimams Izraelio pasienyje, ir netgi dalyvavo demonstracijose prie pasienio užkardos asmeniškai. 2023 metų lapkričio 30 d. jis paskelbė: „Okupacijos lyderiai privalo žinoti, kad spalio 7 tebuvo repeticija“. Daugumos analitikų nuomone, 2024 metų mainų susitarimų pagrindinis beneficiaras buvo būtent Sinwaras ir tai jo poziciją HAMAS skelbia derybose.

„Sudarius tokį susitarimą, ši istorija niekuomet nesibaigs“

Nemažai Izraelio politikų, tarp kurių ir Netanyahu vadovaujamos Likud partijos nariai, netrūksta įkaitų išlaisvinimo „bet kokia kaina“ metodo priešininkų. 2024 metų vasarį ekonomikos ir pramonės ministras Niras Narkatas pareiškė: „Sandėryje turi būti numatytas visų įkaitų išlaisvinimas. Negalima būti truputį nėščia“. Jis taip pat sakė, kad karinis ministrų kabinetas liks spalio 7 dieną savo netinkamumą įrodžiusios koncepcijos įkaitu, ir paragino nutraukti humanitarinės pagalbos tiekimą į Gazos ruožą: „Mes daliname dovanas HAMAS, Sinwaras, žvelgdamas į mus, tik džiaugiasi“.

Diasporos reikalų ministras Amichai Chikli taip pat mano, kad „nevalia sudarinėti tokio netobulo susitarimo“. O žvalgybos ministrė Gila Gamliel pareiškė, kad rengiamo mainų sandorio sąlygos visiškai nelogiškos. „Sudarinėjant tokius susitarimus, ši istorija nesibaigs niekuomet“, — sakė Gamliel, turėdama mintyje karą Gazoje.

 

Balandžio 3 dieną Diasporos reikalų ministras Amichai Chikli ir Likud partijos nariai Moshe Saada ir Danas Illouzas (Kneseto užsienio reikalų ir gynybos komisijos narys) nusiuntė premjerui laišką su reikalavimu siekti visų įkaitų išlaisvinimo nenutraukiant karo. Be to, jie kategoriškai protestavo prieš galimybę mainais išlaisvinti pagrobtus teroristus, dalyvavusius spalio 7 dienos skerdynėse. Pasirašiusieji laišką savo reikalavimus pavadino raudonomis linijomis, kurių, jeigu reikės už sandorį balsuoti, jie neperžengs. „Nėra ir negali būti kalbos apie CAHAL išvedimą iš Gazos ir karo nutraukimą, kol nepasiekti jo tikslai ir neužtikrintas pietinio pasienio gyventojų saugumas“, — pabrėžė laiško autoriai. Taip pat jie priminė Netanyahu, kad vienas iš uždavinių — HANMAS karinio ir valdžios potencialo sunaikinimas.

⁕⁕⁕⁕⁕⁕⁕

Įkaitų grobimas ir laikymas — labai siaubingas nusikaltimas, nesuderinamas netgi su tokiu purvinu reikalu, kaip karas. Nėra jokių nepajudinamų taisyklių, kaip reikia elgtis, kad būtų išlaisvinti įkaitai, išsaugotos jų gyvybę. Tai visada sunkiausias kompromisas ir kankinamas pasirinkimas.

Izraelis ir vėl, jau nežinia kurį kartą per santykinai neilgą savo dabartinę istoriją, savo piliečius nuo teroristų ginti privalo jusdami stiprų pasaulio bendruomenės, laikančios teroristus legitimiais politikais ir verčiančios teroro aktų aukas sėsti prie derybų stalo su savo kankintojais, spaudimą.

Cheną Almog-Goldstein drauge su savo trimis vaikais teroristai pagrobė iš Kfar Aza kibuco ir išvežta į Gazą, juos išlaisvino mainų operacijos metu po 51 dienos nelaisvėje. Chen vyrą Nadavą ir jų vyresniąją dukrą Yam, spalio 7 dieną nužudė HAMAS kovotojai. Pasak Chen, „pasaulis privalo suprasti, HAMAS nėra vien Izraelio problema. Tai daug stambesnės teroristinės organizacijos filialas. Visas pasaulis susidurs su milžiniška problema, jei teroras nebus sustabdytas“.

Rimma Poliak
republic.ru




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai (1)