Kenedžio met´as  (20)

Pri­si­min­da­mi cha­riz­ma­tiš­ko­jo JFK gy­ve­ni­mą ir ne­ti­kė­tą jo pa­bai­gą 1963 lap­kri­čio 22-ąją Da­la­se, ne­ga­li­me pa­mir­šti ir še­šė­li­nės pu­sės, da­riu­sios di­džiu­lę įta­ką jo spren­di­mams ir per juos – vi­sam pa­sau­liui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1962 m., Niujorko Carlyle viešbutyje, „vyras nusiplėšė drabužius ir ėmė nirčiai vaikščioti po viešbučio numerį.” Jo asmens sargybiniai atsargiai šypsojosi, kol vyras „išėjo iš numerio ir ėmė klaidžioti Carlyle koridoriais.”

Aptariamas vyras klejojo, jautė paranoją ir kentė psichotinį epizodą, sukeltą metamfetamino perdozavimo.

Jis taip pat buvo Jungtinių Amerikos valstijų prezidentas.

Johno F. Kennedy'džio keisto elgesio priežastis buvo tai, kad pasak naujos skandalingos knygos, prezidentas buvo – iš pradžių pats to nežinodamas – priklausomas nuo metamfetamino.

Tokiu jį padarė Maxas Jacobsonas, gydytojas, išradęs slapto vitamino formulę, teikusią žmonėms jėgų ir gydžiusią skausmus ir kuriam Kennedy'džio slaptoji tarnyba buvo suteikusi kodinį vardą „Dr. Feelgood”.

Ši formulė iš tiesų buvo amfetaminas, ir per dešimtmečius vykdytą praktiką, Jacobsonas tapo žvaigždžių gydytoju, padariusiu priklausomais daug žymių žmonių, tarp kurių JFK ir jo žmona Jackie, Marilyn Monroe, Mickey'is Mantle'as, Eddie'is Fisheris, Trumanas Capote ir daug kitų.

Knygoje „Dr. Feelgood” (Skyhorse Publishing), autoriai Richardas A. Lertzmanas ir Williamas J. Birnesas tvirtina, kad Jacobsonas turėjo neįtikėtinai didelį įtaką pasaulio įvykiams, paveikė Kenedžio rinkimus, Kubos raketų krizę, netgi Rogerio Mariso 1961 beisbolo rekordą.

„formulės“ maišymas

Jacobsonas, gimęs 1900 m. ir augęs Berlyne, su keistais mišiniais ėmė eksperimentuoti ketvirtajame dešimtmetyje, kai susitiko su Carlu Jungu, kurio konsultacijos „paskatino pirmuosius jo eksperimentus su ankstyvaisiais psichotropiniais, tai yra, nuotaiką ir protą keičiančiais, vaistais.”

Eksperimentuodamas su „gyvūnais, pacientais ir savimi,” Jacobsonas „ieškojo būdų sumaišyti ankstyvuosius protą veikiančius vaistus su vitaminais, fermentais, gyvūnų placenta ir nedideliais hormonų kiekiais…” ir tikėjo, kad šie vaistai ne tik gali išgydyti ligas, tačiau ir „veikti gijimą ląsteliniu lygiu.”

Daktaro mišinys – galiausiai išsivystęs į metamfetamino ir ožkų bei avių kraujo mikstūrą – patraukė Vokietijos nacionalsocialistų dėmesį, pareikalavusių formulės. Jacobsonas, kuris buvo žydas, vėliau sakė, kad jo vaisto duodavo nacių kareiviams, kad šie taptų aršesni. Jis taip pat manė, kad Adolfas Hitleris ir Eva Braun galiausiai irgi tapo priklausomi nuo jo preparato.

Bėgdamas nuo nacių, Jacobsonas trumpam apsistojo Paryžiuje – kur susirado klientę įžymybę Anaïs Nin – tada nuvyko į Niujorką 1936-aisiais, įkūrė savo praktiką Rytų 72-osios ir Trečiosios aveniu sankryžoje. Vėlesniais metais jis tobulino savo formulę; atstatė ryšius su anksčiau jo aptarnautais įžymiais pacientais, tarp kurių buvo Nin, režisierius Billy'is Wilderis ir rašytojas Henry'is Milleris; o taip pat susirado daug naujų, kurių gretose buvo Nelsonas Rockefelleris, Maria Callas, Bobas Fosse, Ingrida Bergman, Leonardas Bernsteinas, Tennessee'is Williamsas, režisierius Cecilis B. DeMille'is ir rašytojas Rodas Serlingas, kuris, knygos autorių teigimu, buvo apsvaigęs nuo Jacobsono metamfetamino, kai įnirtingai rašė „Prieblandos zonos (1959)” serialą.

Ankstyvą 1960-ųjų rudenį pacientas, Chuckas Spaldingas paklausė Jacobsono, ar šis galėtų slapta pakonsultuoti seną jo Harvardo laikų kambarioką. Paslaptingasis pacientas pasirodė esąs senatorius Johnas F. Kennedy'is, tada varžęsis dėl prezidento posto su viceprezidentu Richardu Nixonu ir turėjęs susiremti su juo pirmuosiuose per televiziją transliuojamuose debatuose.

Kennedy'is – kankinamas „Addison’o ligos, migrenos ir virškinamojo trakto sutrikimų,” bei lėtinio kankinančio nugaros skausmo – skundėsi „ištvermės stoka” per vykstančią kampaniją.

Išprašęs Slaptosios tarnybos agentus, kad galėtų susitikti su Jacobsonu privačiai, Kennedy'is papasakojo jam, kad dėl vykstančios kampanijos jaučiasi silpnai, o raumenų maudimas jį „beveik suluošino skausmu“.

Po pirmosios Jacobsono injekcijos Kennedy'is pasijuto kitu žmogumi.

„Staiga JFK, prieš savaitę žengusio į biurą pavargusio ir silpno, eisena tapo spyruokliuojanti ir jis galėjo lengviau judėti, nepaisant skausmo, su kuriuo gyveno kiekvieną dieną. Jis jautėsi stipresnis, šaunus, susitelkęs ir labai budrus… atrodė, lyg pacientas būtų tapęs kitu žmogumi.”

Trumanas Capote'ė kartą apibūdino jausmą po Jacobsono injekcijos kaip „žaibišką euforiją”, pabrėždamas, kad „jautiesi, kaip Supermenas. Jautiesi skrendąs. Idėjos kyla šviesos greičiu”. Tada apibūdina leidimąsi iš šių aukštumų kaip „primenantį kritimą į šulinį.”

dopingas „misis dunn“

Pirmųjų Kenedžio ir Niksono debatų vakarą, Kenedis su Jacobsonu susitiko, likus vos keletui valandų iki lipimo ant scenos. Senatorius „skundėsi balsu, vos garsesniu už ekstremalaus išsekimo ir letargo kupiną šnabždesį,” rašoma knygoje. Jacobsonas įbedė adatą „tiesiai į Kenedžio gerklę ir švirkštė amfetaminą tiesiai į jo gerklas.”

Rezultatas paaiškėjo po kelių minučių ir dirbtinai energizuotas Kenedis tą vakarą pakeitė Amerikos istoriją, nurungdamas Niksoną.

Kenedžiui laimėjus prezidento postą, Jacobsonas tapo svarbia jo komandos dalimi. Vos sulaukęs skambučio iš „misis Dunn” – šį kodinį vardą Kenedžio padėjėjas naudojo, nurodydamas, kad jo paslaugų reikia prezidentui – Jacobsonas viską metęs, vykdavo pas Kenedį ir suleisdavo injekciją.

Naujajam jaunam prezidentui 1961 m. ruošiantis susitikimui Vienoje su SSRS KP CK generaliniu sekretoriumi Nikita Chruščiovu, santykiai tarp šalių vargu ar buvo kada nors prastesni, ir Chruščiovas tikėjosi savo nepatyrusį oponentą stumdyti, kaip tinkamas. Kenedis, jausdamasis ypatingai nesaugus dėl Kiaulių įlankos fiasko, jautė, kad Jacobsonas privalo jį lydėti į Vieną.

Maždaug tuo metu į Jacobsono biurą įsilaužė KGB. Tai reiškė, kad Chruščiovas tikriausiai žinojo apie Kenedžio sekinantį silpnumą ir jo priklausomybę nuo narkotikų – tokia informacija būtų galėjusi suteikti jam ryškų pranašumą derybose.

Jacobsonas su žmona Air Force One atskraidino į Vieną. Vos atvykęs, jis buvo nugabentas į prezidento apartamentus.

„Chruščiovas tikriausiai jau vyksta,” tarė jam prezidentas. „Šis susitikimas gali trukti ilgai. Pasirūpink, kad mano nugara nekeltų jokių rūpesčių, kai reikės atsikelti ar vaikščioti.”

Jacobsonas taip ir padarė, suleisdamas „didelę metamfetamino dozę,” bet pasirodė, kad Kenedis klydo dėl Sovietų lyderio atvykimo laiko – jis pasirodė tada, kai vaistų poveikis jau slopo. Kenedis pareikalavo kitos injekcijos ir Jacobsonas, nors ir nepritardamas kitos dozės davimui taip greitai, padarė, kaip prašomas.

Praėjus kelioms valandoms nuo tada, kai du lyderiai pirmą kartą prisėdo, Kenedis atsiprašė iš susitikimo. „Jo veidas buvo apsiniaukęs ir pavargęs, jis aiškiai nervinosi”; be to, „jo kalba buvo neraiški.” Jis paprašė Jacobsono dar vienos dozės ir daktaras jam tarė, „Jau ir taip gavote per daug. Per daug apniauks jūsų mąstymą.”

„Bet man reikia užsikabinti,” atsakė prezidentas. „Tas vaikinas kelia visokius reikalavimus. Jis mano galintis mus stumdyti.”

Jacobsonas suleido jam paskutinę injekciją, sakydamas, „Negaliu jums leisti stipriai perdozuoti,” ir Kenedis grįžo į susitikimą atsigaivinęs.

prezidentinė psichozė

Jackie Kennedy ir jos svainis princas Radvila, irgi greitai tapo Jacobsono pacientais, kaip ir prezidento meilužė Marilyn Monroe, kurią su Jacobsonu šeštojo dešimtmečio viduryje supažindino bendras draugas Capote.

1962 gegužės naktį, kai Madison Square Garden prezidentui Monroe dainavo savo garsiąją „Happy Birthday”, ji buvo paveikta Jacobsono stebuklingojo eliksyro.

1962 pradžioje Kenedžio brolis Bobby'is, tada buvęs JAV generaliniu prokuroru, tapo toks įtarus Jacobsono atžvilgiu, kad nusiuntė jo formulę į FTB, kad išsiaiškintų, kas tai yra. Kai sužinojo, kad tai amfetaminai, paklausė brolio apie tai, bet JFK tiesiai šviesiai jam apsakė, kad nesvarbu, ką jis vartoja.

„Man neįdomu, net jei tai arklio šlapimas,” sakė JFK. „Nuo to jaučiuosi gerai.”

Nepaisydamas brolio nuosprendžio, Bobby'is Kennedy'is įsiuto. Autorių teigimu, jis susitiko su Jacobsonu ir šaukė, „grįžk į Niujorką su kitais žydais.”

Jacobsonui, prieš porą dešimtmečių išvengusiam nacių, tai pasirodė nepriimtina ir jis informavo prezidentą laišku, kad šis daugiau ne jo pacientas. Kenedis taip desperatiškai nenorėjo jo prarasti, kad nuskrido į Niujorką, siekdamas įtikinti Jacobsoną toliau jį gydyti – jei ne dėl jo gerovės, tai dėl „šalies, tapusios jam rojumi nuo nacių.”

Tačiau per šį vizitą, kai Jacobsonas sutiko grįžti, gydytojas davė prezidentui per didelę dozę, sukeldamas psichotinį epizodą, privertusį JAV prezidentą lakstyti nuogą ir kliedintį viešbučio koridoriais.

„Jis buvo visai uogas, ant paranojos slenksčio ir toks laisvas nuo skausmo, kad beveik norėjo atlikti gimnastikos triukus koridoriuje,” rašo knygos autoriai. „Slaptosios tarnybos darbuotojai turėjo jį kontroliuoti, bet negi užvilksi prezidentui tramdomuosius marškinius?”

Tarnyba susisiekė su vienu iš geriausių Niujorko psichiatrų, kuris „išvydo maniakinės būsenos prezidentą, aršiai mojuojantį rankomis ir lakstantį visai be drabužių,” ir iškart atpažino Kenedžio „vaistų sukeltą maniją.” Jis suleido antipsichotinių vaistų ir ir prezidento būklė greitai normalizavosi. Santykiams su Jacobsonu šis epizodas nepakenkė.

žiebiamas karas

Po Kenedžio nužudymo, Jacobsono praktika klestėjo iki 1972 m., kai New York Times publikavo didelį kompromituojantį straipsnį ir dėl to 1975 m. jis neteko gydytojo licencijos.

Tuo pačiu buvo pateikti kaltinimai, kad Jacobsono formulė nužudė jo paties žmoną, kuri mirė nenatūraliai liesa, ir knyga apie John F. Kennedy Jr. rašė, kad prezidento sūnus kaltino Jacobsono injekcijas dėl jo motiną pražudžiusios limfomos.

Jacobsonas, miręs 1979 m., tebebrėžė savo žymę istorijoje netgi pasibaigus jo santykiams su prezidentu.

Autoriai pažymi, kad Oksfordo farmakologijos profesorius „tiesiogiai sieja Jacobsono vaistų naudojimo praktiką su dabartiniu metamfetamino plitimu,” ir apklausos apie jo praktiką aštuntojo dešimtmečio pradžioje sukėlė tokį atgarsį, kad pasirodė daugybė vaistus ir gydytojus reguliuojančių įstatymų, o taip pat, 1973 m. buvo įkurta Narkotikų kontrolės agentūra.

„Prasidėjo narkotikų karas, iš dalies įkvėptas Maxo Jacobsono bylos ir po jos kilusio skandalo”, rašoma knygoje

Kaip Feelgoodas suluošino Mantle'ą

„Dr. Feelgood” narkotikus teikė ne tik prezidentui – jis pakeitė beisbolo istoriją.

1961 m., Mickey'is Mantle'as ir Rogeris Marisas susirėmė įnirtingame mūšyje, siekdami sumušti Babe'o Rutho 60'ies home runų per vieną sezoną rekordą.

Rugsėjo 24 d. Mantle'o sąskaitoje buvo 54, bet jis jautėsi išsekęs ir norėjo pastiprinimo. Jacobsonui jį pristatė Yankee žaidėjas ir ilgametis Jacobsono pacientas Melas Allenas, ir Jacobsonas „paruošė specialią mikstūrą iš steroidų, placentos, kaulo, kalcio ir labai mažo kiekio metamfetamino.”

Jacobsonas suleido injekciją Mantle'ui į šlaunį, bet pasak Mantle'o biografo, sužeidė jį, pataikydamas į kaulą. „Dr. Feelgood” autoriai abejoja tokiu paaiškinimu ir mano, kad tai galėjo būti nešvarios adatos kaltė.

Kokia bebūtų priežastis, dūris Mantle'ui sukėlė skausmą ir „smarkią infekciją, dėl kurios [Mantle'ą] teko hospitalizuoti.”

Jis praleidžia kelias paskutines sezono rungtynes ir Rogeris Marisas tampa nauju beisbolo karaliumi.

Nepaisant to – tikriausiai dėl išsivysčiusios priklausomybės nuo Jacobsono mikstūros – Mantleas tebeliko Jacobsono pacientu.


Larry Getlen
www.nypost.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(0)

Komentarai (20)