Mediko komentaras: 9 populiariausi mitai apie moters slaptąją vietelę (N-18)  (1)

Ypač patartina perskaityti Nr. 3, kad pagaliau nustotumėte tikėti, jog tai tiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moters lytiniai organai yra paslaptis ne tik vyrams: ir pačios moterys dažnai tiki įvairiais mitais, susijusiais su jų pačių kūnu. Yra daug dalykų, kuriais pagaliau reikia nustoti tikėti – nuo įsitikinimo, kad makšties kvapas visada nemalonus iki mito, kad lytinės lūpos būna tik vienos, „teisingos“ formos.

Goodhousekeeping.co.uk pakalbino urologę mikrochirurgę Karen Elizabeth Boyle, ir paprašė pakomentuoti populiariausius mitus apie makštį.

1 mitas: natūralus makšties kvapas – nemalonus.

Tiesa: K. Boyle sako, kad yra normalu, jei makštis skleidžia nestiprų specifinį kvapą, kuris priklauso nuo mėnesinių ciklo, prakaitavimo ir sueities meto. Tačiau, pasak jos, jei makšties kvapas labai stiprus, tai gali būti negalavimo požymis. Dažniausia priežastis – bakterinė vaginozė, kurią sukelia per didelis natūraliai makštyje gyvenančių bakterijų išvešėjimas.

Kitos galimos priežastis – prasta higiena, trichomoniazė, lytiniu būdu plintanti infekcija arba pamirštas tamponas. Pasak K. Boyle, makštis neturėtų skleisti labai nemalonaus kvapo (tai yra, kitokio nei įprastai), o jei pastebėjote, kad kvapas pasikeitė, kreipkitės į ginekologą.

2 mitas. Makštis visą gyvenimą atrodo taip pat.

Tiesa: su metais moters makštis ir lytinės lūpos keičiasi, kaip ir visas kūnas. K. Boyle sako, kad prieš lytinę brandą mergaitės makštis yra maža ir standi, mažųjų lytinių lūpų beveik nėra, o audinys rausvos spalvos ir kartais sausas. Mergaitei lytiškai bręstant, makštis ima drėkti, iš jos ima skirtis sekrecija, makštis ima augti, kaip ir visas kūnas. Po to, kai mergina pradeda reguliarų lytinį gyvenimą, makštis vėl pasikeičia: nekaltybės plėvė plyšta, ir makšties angoje galima matyti minkštą gumbuotą paviršių.

K. Boyle priduria, kad ypač makštis pasikeičia nėštumo metu ir po gimdymo: „Po nėštumo ir gimdymo moters makštis negrįžtamai pasikeičia. Lytinės lūpos gali patamsėti, oda išsitempti, makštis gali likti ištempta ir išsiplėtusi, tarpvietė silpnesnė, o makštis – neįtempta.“

3 mitas. Yra tik viena, teisinga lytinių lūpų forma

Tiesa: pasak K. Boyle, nepaisant to, kad pastaruoju metu itin padaugėjo lytinių lūpų plastinių operacijų, lytinės lūpos, kaip ir nosys, gali būti įvairių formų ir dydžių, ir visi jie normalūs. K. Boyle sako: „Aš visada padrąsinu savo pacientes ir patikinu jas, kad jų lytinės lūpos normalios, kad ir kokia būtų jų forma, ilgis ar dydis.“

Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai prireikia operacijos. „Kai mažosios lytinės lūpos labai ilgos ir didelės, ir nukarusios iš po didžiųjų lytinių lūpų, moteris sueities metu gali jausti dirginimą ir skausmą.“ Ir vis dėlto tai nereiškia, kad normali yra tik tam tikra konkreti forma ir dydis.

4 mitas. Tam, kad makštis būtų išties švari, reikia plauti ir jos vidų.

Tiesa: visiškai atvirkščiai. K. Boyle teigimu, makšties vidaus plauti nerekomenduojama. Ji sako: „Švirkščiant vandenį į makšties vidų, pažeidžiama normali flora ir makšties pH, tai gali sukelti uždegimą su suerzinimą. Dažniausiai pakanka apsiplauti švelniu plovikliu, o jei norite jaustis dar švaresnė, rekomenduoju išsimaudyti vonioje (tik be putų, nes jos taip pat gali suerzinti makšties gleivinę).“ Tad tikrai nereikia švirkšti vandens į makšties vidų.

5 mitas. Makštis yra pagrindinis moters lytinis organas.

Tiesa: ne. Pasak K. Boyle, „makštis yra organas, išsidėstęs dubens viduje. Makšties ertmė yra mažųjų lytinių lūpų ertmės pradžioje. Išorinė makšties dalis vadinasi išoriniai lytiniai organai, šis terminas apima viską – gaktą, klitorį, šlaplę, mažąsias lytines lūpas, didžiąsias lytines lūpas ir tarpvietę. Makštis yra viduje.

6 mitas. Jei pastebėjote makšties išskyrų, reiškia, turite sveikatos problemų.

Tiesa: pasak K. Boyle, tai visiška netiesa. Kiekvienai normaliai ir sveikai moteriai būdingos išskyros iš makšties, ir priklausomai nuo mėnesinių ciklo, šios išskyros gali stipriai skirtis. Urologė aiškina: „Vaisinguoju laikotarpiu makštis sudrėksta, kad padėtų spermatozoidams pasiekti kiaušinėlį, o kitais ciklo laikotarpiais išskyros gali būti tirštesnės ir baltesnės. Labai svarbu, kad moteris natūraliai sudrėktų, kai seksualiai susijaudina.“

Pasak akušerės ir ginekologės iš Niujorko Lenox Hill ligoninės bei knygos „Vaginas: An Owner's Manual“ („Makštis: savininkės vadovas“) autorės Carol Livoti, „natūralios išskyros yra skaidrios, tąsios, primenančios skystą kiaušinio baltymą“, taip pat normalios yra pieno baltumo išskyros. Jei išskyros labiau varškės konsistencijos, geltonos, pilkai žalsvos, vandeningos arba jų daugiau nei įprasta – kreipkitės į gydytoją.

7 mitas. Pirmos sueities metu būtinai turi plyšti mergystės plėvė ir pasirodyti kraujas.

Tiesa: pasak K. Boyle, tai nutinka ne visada. Jos teigimu, mergystės plėvė arba plėvelė, esanti galinėje makšties dalyje, dažniausiai plyšta ir kraujuoja pirmosios sueities metu, bet kai kurioms moterims ji plyšta sportuojant, dedantis tamponą, jodinėjant, važiuojant dviračiu ar šokant. Išvada: tai, kad pirmosios sueities nebuvo kraujo, nereiškia, kad mergina nėra nekalta.

8 mitas. Moters ejakuliacija yra tas pats, kas šlapinimasis

Tiesa: pasak K. Boyle, šlapinantis šlapimas iš šlapimo pūslės patenka į šlaplę, mes šlapinamės, kad ištuštintume šlapimo pūslę, bet moters ejakuliacija yra visiškai kitas dalykas. Urologės teigimu, kai orgazmą pasiekusi moteris ejakuliuoja, iš makšties iššvirkščia išskyros iš liaukų, esančių aplink šlaplę (vadinamųjų Skeno ir Bartolino liaukų). Leidinyje „Journal of Sexual Medicine“ paskelbto tyrimo duomenimis, šis skystis yra šlapimo ir liaukų sekrecijos mišinys. Pasak specialistės, bet kokiu atveju tai neturėtų kelti nerimo.

9 mitas. Visos moterys turi sugebėti pajusti vaginalinį orgazmą

Tiesa: ne. Žinoma, yra moterų, kurios pasakoja, kad kulminaciją pasiekia kiekvienos sueities metu. Mes jas sveikiname. Bet, pasak K. Boyle, „tokios moterys yra laimės kūdikiai, nes dauguma moterų nepatenka į šią kategoriją – tam, kad pasiektume orgazmą, daugumai mūsų reikia klitorinio stimuliavimo ranka, burna ar varpa.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(61)
(10)
(51)

Komentarai (1)