Kaip pasaulio turtuoliai jau dabar ruošiasi pasaulio apokalipsei: neįtikėtina paranoja ar itin gudrios įžvalgos?  ()

Mačiusieji bent porą holivudinių filmų apie civilizacijos pabaigą, mano žiną, kaip visa tai atrodys. Purvini žmonės slepiasi kanalizacijoje ir namų griuvėsiuose, išlenda ieškodami maisto ir buriasi, kad drauge išgyventų. Sprendžiant iš New Yorker pateikiamos medžiagos, dabartiniams milijonieriams apokalipsė bus kur kas komfortiškesnė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-03 Kaip pasaulio turtuoliai jau dabar ruošiasi pasaulio apokalipsei: neįtikėtina paranoja ar itin gudrios įžvalgos?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialinio tinklo Reddit vienas iš įkūrėjų Steve'as Huffmanas (turtas vertinamas $4 mln) 2015 metų lapkritį atliko lazerinę regos korekcijos operaciją. Tam jis ryžosi ne todėl, kad seniai to norėjo ar kad atsibodo nešioti akinius ir kontaktinius lęšius. Jis tai atliko, nes gera rega suteiktų pranašumą pasaulio pabaigos atveju. „Jei pasaulis sugrius, arba nesugrius, tačiau kils problemų, ieškoti akinių ar lęšių bus pernelyg sudėtinga“, – pareiškė jis. Huffmanas toli gražu nėra vienintelis, besibaiminantis apokalipsės: Silicio slėnis, Niujorko verslininkai, rizikos kapitalo fondų valdytojai ir verslų savininkai – panašiai nerimauja daug kas ir ne žodžiais, o darbais rengiasi gresiančiai katastrofai. Šie žmonės protingi, sėkmingi ir itin pasiturintys. Apie tai, kaip turtuoliai planuoja pasitikti pasaulio pabaigą, rašo žurnalas New Yorker.

Kaip pasirengti katastrofai

Maisto, vandens ir ginklų atsargų kaupimas – banaliausias sprendimas. Žmonėms, kurie turi pinigų, tai svarbi, tačiau toli gražu ne vienintelė išgyvenimo postapkaliptiniame pasaulyje sąlyga. 2015-ųjų metų pavasarį, būtent tada kai priešrinkiminė Amerika piktinosi didžiuliu turtingųjų ir vargšų pajamų skirtumu, Facebook produktų vadybininkas Antonio García Martínez netoli nuo šiaurės vakarinės JAV pakrantės, Ramiojo vandenyno saloje nusipirko penkis akrus (20 tūkstančių kvadratinių metrų) miškais apaugusios žemės. Į šią teritoriją jis atgabeno elektros generatorius, saulės baterijas ir amuniciją. Jis nebuvo vienišas: kai García Martínezas pranešė apie savo sumanymo įgyvendinimą draugams ir kolegoms, paaiškėjo, kad kai kurie irgi rengiasi blogiausiam.

Facebook grupėse pasiturintys „išgyventojai“ dalinasi patarimais apie dujokaukes, bunkerius, oro filtravimo sistemas ir vietas, kurios nenukentės nuo globalinio atšilimo. Kai kas laiko visada parengtą sraigtasparnį. Kai kas – porą motociklų (nes automobiliai kaip mat užstrigs kamščiuose) ir iš anksto sukrautus krepšius su būtiniausiai daiktais visiems šeimos nariams. Kai kurie perka aukso monetas arba kriptovaliutą, kiti mokosi šaudyti iš lanko – ne pramogai, o kad būtų geriau pasirengę galimai katastrofai. Be privačių lėktuvų pirkimo, milijardieriai apmąsto, kaip konkrečiai jais pabėgs: būtina žinoti, kur skrisi (gal geriau nusipirkti nusileidimo taką atokiau nuo neramių vietų?); prieglobstį teks užtikrinti ne tik savo artimiesiems, tačiau ir piloto šeimai. „Jei kiltų pilietinis karas ar žemės drebėjimas, norim būti pasirengę, – paaiškina Timas Changas, investicinės firmos Mayfield Fund vykdantysis direktorius.

„Survivalismas“ pastaraisiais metais įsitvirtino amerikiečių kultūroje. Kai National Geographic kanalas prieš realybės šou Doomsday Preppers atliko apklausą, paaiškėjo, kad 40% amerikiečių bombų slėptuvės statybą ar produktų atsargų kaupimą laiko geresne investicija už kaupiamąjį pensijų planą 401(k). Antrojo B. Obamos prezidentavimo laiku, Silicio slėnio verslininkai pradėjo tarpusavyje dalintis visuomenės skilimo neišvengiamumo nuogąstavimais. „Daugelis mano, kad mažai tikėtini įvykiai niekada nenutiks, tačiau techniškai mąstantys žmonės vertina riziką matematiniu požiūriu“, – sako Yishanas Wongas, vienas iš pirmųjų Facebook darbuotojų, nuo 2012 iki 2014 metų vadovavęs Reddit. Pasak jo, besiruošiantieji pasaulio pabaigai nesistengia tvirtinti, kad ji tikėtina. Tačiau jie įvertina pasekmių, kurios ištiktų, jeigu apokalipsė vienu ar kitu būdu visgi įvyktų, sunkumą ir pasveria, kas geriau: ar, turint labai daug pinigų, nedidelę jų dalį iškeisti pasirengimui, ar nedaryti nieko. „Logiška nuo to apsidrausti“, – mano Wongas.

Kiek pasiturinčių amerikiečių aktyviai ruošiasi (ar jau pasiruošę) katastrofai, sunku įvertinti – šiame versle vertinamas anonimiškumas. Tačiau apie tai galima spręsti iš netiesioginių ženklų – pavyzdžiui, kai kas nors užsimena, kad įsigijo žemės Naujojoje Zelandijoje, „išgyventojai“ supranta, kad tai – saviškis, – ši šalis tapo populiaria vieta slėptuvėms. Reido Hoffmano, investuotojo ir vieno iš LinkedIn įkūrėjų, (turtas vertinamas $3 mlrd), „draudimą“ nuo pasaulio pabaigos perka daugiau nei pusė Silicio slėnio milijardierių, nors neretai jį galima supainioti su paprastu naujo nekilnojamojo turto įsigijmu, pripažįsta jis.

Ko bijo milijardieriai?

Nuolat įvairių JAV analizės centrų ir žiniasklaidos priemonių atliekamos apklausos sutartinai rodo, kad du trečdaliai amerikiečių mano, kad jų šalis juda neteisinga kryptimi. „Dvidešimt penki apribotos rizikos fondų vadybininkai uždirba daugiau, nei visi Amerikos vaikų darželių auklėtojai“, – nurodo Robertas Johnsonas, Soros Fund Management fondo valdytojas. Milijonierių baimės dažniausiai ir būna pagrįstos šiuo pajamų disbalansu.

Kai kas iš New Yorker pašnekovų prisimena neseniai nuskambėjusias hakerių atakas prieš JAV politinius institutus ir kompanijas: nuo interneto, palydovinės navigacijos ir informacinių technologijų priklauso pernelyg daug šiuolaikinio gyvenimo aspektų – nuo orų prognozės iki maisto tiekimo. Kiti perspėja dėl politinės krizės, kurią sustiprins rasinė įtampa, visuomenės poliarizacija ir ekonomiką stabdantis gyventojų senėjimas. Pasak Roberto H. Duggerio, buvusio finansų sferos lobisto Vašingtone, jo rate daugelis nerimauja, kad „Amerika eina link kažko panašaus į Rusijos revoliuciją“.

Pasidalinkite su draugais
(44)
(6)
(38)

Komentarai ()