„Grąžinkite baimę!“ Auga branduolinio smūgio grėsmė iš Rusijos pusės  ()

Jei Putinas* jau ne kartą demonstravo gebėjimą priimti katastrofiškus sprendimus, kas jam gali sukliudyti priimti dar vieną, kuris užtemdytų Prigožino maišto gėdą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek seniau UGM VŽV vadovas Kirilas Budanovas The Economist pareiškė, kad jo nuomone, Rusija prieš Ukrainą branduolinio ginklo nepanaudos. Pasak jo, šis įsitikinimas grindžiamas dešimtmečio kariavimo patirtimi ir įsitikinimu, kad „idiotų RF vadovybėje ne tiek daug“. Žvalgybos vadovui, aišku, matosi geriau, tačiau argumentacija šiuo atveju nelabai įtikima.

Pradžiai teks priminti išvadą, padarytą dar 2022 metų vasario 21 dieną ir kuri lig šiol patvirtinama. Priminsiu, tą dieną per Rusijos televiziją pasauliui buvo pademonstruotas istorinis putiniško „politbiuro“ posėdis, kuriame Rusijos valdovas laužė RF Saugumo tarybos narius pripažinti LDLR „nepriklausomybę“.

Tuomet tapo aišku, kad jokių skirtingų Kremliaus „bokštų“ nėra, kad visus svarbiausius sprendimus ten priima vienas vienintelis „bokštas“. Kai Putinas reikalavo RF ST narių viešai palaikyti savo spendimą, visi tie „įtakingi“ jo „politbiuro“ nariai pasimetė ir mikčiojo kaip prasikaltę mokinukai, kuriuos griežtas mokytojas iškvietė prie lentos.

Tad, Budanovo žodžiai apie idiotus RF vadovybėje daugiskaita man atrodo ne visai tiksliai atspindi realią padėtį Kremliuje. Ne, idiotų ten, aišku, užtenka, tačiau jų vadovas vienas. Ir štai jo adekvatumas, mano požiūriu, kelia didelius klausimus. Argi sprendimas pradėti viso masto puolimą prieš Ukrainą 2022 metais buvo protingas ir adekvatus? O kachovkos HES sprogdinimas?

Tačiau jeigu Putinas jau ne kartą pademonstravo gebėjimą priimti panašius aiškiai neadekvačius ir katastrofiškus ne vien Ukrainai, bet ir pačiai Rusijai sprendimus, tai kas galėtų sukliudyti jam priimti dar vieną, kuris, kaip jis tikriausiai mano, leis jam laimėti šį karą?

Esmė netgi ne tai, kad ištikimas putinietis Dmitrijus Medvedevas jau ne kartą grasino branduoliniu smūgiu Ukrainai ir ne tik. Šiuo atveju nerimą kelia ne jo gąsdinimai, o netikėtas paties Putino pareiškimas PTEF, kad jis, girdi, neigiamai vertina „ribotą“ branduolinį smūgį. Nes jeigu Putinas sako „ne“, tai greičiausiai yra eilinis jo manevras, kuriuo siekiama apgauti priešus ir iš tiesų reiškia: „taip“. Ir atvirkščiai.

Neatmestina, kad Budanovo žodžius apie netikėjimą, kad Rusija panaudos branduolinį ginklą, galima paaiškinti bandymu nuraminti viešąją nuomonę Ukrainoje, nes jie buvo ištarti po JAV prezidento Joe Bideno pareiškimo, kad jo duomenimis, „realu“, kad Maskva jį panaudos.

Be to, Putiną tai atlikti ragina ir artimi ekspertai. RF Vidaus ir gynybos politikos tarybos prezidiumo garbės pirmininkas Sergejus Karaganovas žurnale „Profil“ pagrindžia branduolinio smūgio būtinybę. Ir netgi ne prieš Ukrainą, o prieš Lenkiją — NATO šalį. Šio jo straipsnio prasmė koncentruotai išreikšta jo paantraštėje:

 

 

„Branduolinio ginklo panaudojimas gali išgelbėti žmoniją nuo globalios katastrofos“.

Karaganovas, o prieš tai ir kiti rusų ekspertai — Dmitrijus Treninas ir Fiodoras Lukjanovas — visai rimtai tikina save ir kitus (o veikiau, kaip įprasta, transliuoja tai, ką iš jų pageidauja išgirsti jų vyriausiasis vadovas), kad branduolinis smūgis NATO šalių teritorijoje realiai išgąsdins europieius ir amerikiečius, privers juos atsitraukti, o tai jie, suprask, baimę prarado. Putino ekspertai tuo taip įsitikinę, kad atsakomojo branduolinio smūgio netgi nesvarsto. Treninas ir Lukjanovas anksčiau taip ir pavadino savo pokalbį „Rusija 24“ kanale: „Grąžinkite baimę!“ Patarimas, kurį verta peradresuoti jiems patiems ir jų vyriausiajam vadui.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, nurodydamas žvalgybos informaciją (tai yra, ta patį Budanovą) ir SBU praėjusį ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija rengia teroro aktą Europos didžiausioje Zaporižės AE. „Dabar mūsų žvalgyba gavo informaciją, kad Rusija nagrinėja teroristinio akto ZAE scenarijų. Teroristinio akto su radiacijos paskleidimu. Jie viską tam parengė“, — sakė jis.

 

 

Tas pats Kirilas Budanovas pažymėjo : „Baisiausia tai, kad ZAE buvo užminuota papildomai. Ir baisiausia, kad buvo užminuotas aušintuvas“.

Birželio 25 dienos interviu The New Statement, Ukrainos žvalgybos vadovas pareiškė, kad situacija Zaporižės atominėje elektrinėje labai grėsminga ir niekada „nebuvo tokia rimta, kaip dabar“. Jis tikras, kad „teroristino akto ZAE planas visiškai sukurtas ir patvirtintas. Katastrofai paspartinti jie gali panaudoti technines priemones“. Konkrečiai, UNIAN pranešė, kad „šalia 4 iš 6 ZAE energijos blokų rusų kariuomenė sustatė techniką su sprogmenimis“.

Įvykdyti siaubingą teroro aktą Putiną dabar gali pastūmėti ir Prigožino maištas. Juk tokio pažeminimo savo politinėje biografijoje rusų diktatorius nebuvo patyręs niekada.

Niekada jis neatrodė toks silpnas, o jo valstybinė mašina tokia bejėgė. Po maišto, remiantis Putino logika, pagunda šią gėdingą istoriją užgožti kokiu nors ryškesniu įvykiu, kuris, jo nuomone, dar ir padėtų laimėti karą, gerokai išaugo.

 

 

Anksčiau Putinas nusprendė dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusios teritorijoje, kas savaime irgi yra svarbiu rengimosi jį panaudoti rodikliu. Savaime suprantama, panaudotų jį ne Minskas, O Maskva, nes visi ginkluotės raktai lieka RF. Rusijos diktatorius ciniškai mano, kad tokiu atveju „grąža“ atlėktų ne jam, o į Baltarusią.

Natūralu, kai kalbama apie galimybę, kad Rusija panaudos branduolinį ginklą, reikia suprasti, kad tai ne tik raketų su branduolinėmis galvutėmis paleidimas. ZAE susprogdinimas savo mastu taptų netgi ne taktinio, o strateginio branduolinio ginklo panaudojimo lygio kataklizmu, nes atominės elektrinės katastrofos sukeltas radioaktyvus užteršimas bus gerokai didesnis, nei smogus taktiniu branduoliniu ginklu.

Tikimybė, kad Rusija panaudos branduolinį ginklą (surengiant katastrofą Zaporižės AE ar paleidžiant raketą su branduoliniu užtaisu) tuo didesnė, kuo Putinas turi mažiau šansų laimėti Ukrainoje.

Nepaisant visų ukrainiečių kontrpuolimo sunkumo, rusų kariuomenės bandymai jam pasipriešinti irgi nepavyksta, o ZSU potencialas toli gražu dar neišsemtas. Visa tai dėliojasi į labai neraminantį paveikslą, kuriame toks beprotiškas ir absoliučiai avantiūristiškas žingsnis, kaip branduolinis sprogimas atrodo vis labiau įmanomas.

 

 

Dėl to Amerika, panašu, labai tikėtina, pakeis pradinį situacijos, kai Rusija panaudoja branduolinį ginklą prieš Ukrainą, sprendimo būdą. JAV Senate užregistruotas demokrato respublikonės Lindsey Graham ir demokrato Richardo Blumenthalio pateiktas rezoliucijos projektas, kuriame branduolinio ginklo panaudojimą ar atominės elektrinės Ukrainoje susprogdinimą siūloma prilyginti NATO šalies užpuolimui.

„Bet kuris iš šių veiksmų pražūtingai paveiks ne tik ukrainiečių, bet ir kaimyninių NATO šalių gyventojų sveikatą. Lenkijai kyla tiesioginė grėsmė“, — sakoma dokumente.

Jeigu rezoliucija bus priimta, tai faktiškai reikš NATO statuto 5 straipsnio (vienos iš Aljanso šalių užpuolimas yra viso Aljasnso užpuolimas) taikymą Ukrainai. Su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.


republic.ru

* Vladimiras Putinas Tarptautinio baudžiamojo teismo kaltinamas nusikaltimais žmonijai. Išduotas jo arešto orderis.




(0)
(6)
(-6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: