„100%.“ Kada bus internetinis balsavimas Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

donatasv 2024-08-04 20:51
Tada su tavim keista susideda viskas. Arba tu nesupranti kas rašoma, arba neskaitei kas buvo prieš tai parašyta. Įsitrauki į vidurį diskusijos ir klausi to kas buvo jau aptarta ir pakankamai plačiai išdiskutuota kodėl? Tau pavydys kaip ir immortal. Sakai nebuvo galima pasiskolint, nors valstybė pasiskolino beveik 12b tuo metu, daug daugiau nei reikė išlaikyt verslui. Kaip tokį dalyką paaiškint?
immortallt 2024-08-05 07:36
Nu tai 10-tą kartą klausiu, kam reikėjo neduoti pinigų - pensininkams, ar mokytojams, gydytojams, policininkams ir t.t.? Čia jau nutylint tai, kad tie pinigai toliau ekonomikoje nesisuktų, o išėję importo pavidalu būtų. AAA autoritetas tau Stipriai tave pervertinau. Aš užaugau vidutiniame-dideliame versle. Dabar kuo užsiimu, leidžia uždirbti daugiau, nei daugelis smulkiais "verslininkais" besivadinantys, kurie tik susikūrę sau darbo vietą. Ai, tu pabijojai skolintis Jau kai valstybė skolinosi, bankai verslams praktiškai nebeskolino, nebent su 4x užstatu. Mhm, tu matai tik savo nosį, aš žiūriu 10 metų perspektyvą, ir keli uodegą Matau absoliučiai nesigaudai kas vyko 2008-2009 metais. Gal dar nepilnametis buvai? Augmo bumas Lietuvoje 2006-2008 metais buvo vedamas vidaus vartojimo, kurio priekyje buvo NT sektorius. NT sektoriaus augimas buvo pagrinde iš gyvenamojo sektoriaus, ne verslo, ir ne valstybės užsakymų. GYvenamajame sektoriuje griūtis įvyko todėl, kad buvo daug NT, kuris buvo laikomas tuščias, įsigytas iš skolintų lėšų, be jokios rizikos valdymo. Dėl šio burbulo, statybininkai pradėjo uždirbti po 10k litų per mėnesį, kai MMA buvo 600-800 litų. Spekuliantai irgi uždirbo dideles sumas, kaip ir rangovai bei subrangovai. VIsi gyveno gerai ir leido didelius pinigus. Visi gyveno gerai iš ateities pasiskolintų pinigų. Skolinti pinigai pradėjo brangti, ir perekūpai nevertinę rizikų pradėjo lenktis, tada dingo ir statybininkų, ir rangovų pinigai bei jų vartojimas, tada ir visi "aptarnaujantys" sektoriai užsilenkė, nes kaip aukščiau rašiau, 130 vartojimo neliko. Neliko ir 100, iš baimės. Nukrito iki 70. O tavo svajoms, kad valstybė turėjo skolomis prafinansuoti verslus ir išlaikyti vartojimą beveik nekrentantį yra iš esmės lygiavertis šeimos finansams, kai vienam šeimos nariui praradus pajamas, siūlai gyventi ant vartojimo kreditų, kol kils noras susirasti kitą darbą. COVID metu buvo absoiučiai kita situacija, pradedant nuo to, kad nebuvo fiinansų krizės. Baigiant tuo, kad ekonomika nebėra grįsta vidiniu vartojimu. Bei, žinoma, gelbėti verslus 2008 metais būtų reikėję visos sumos, kiek skolinasi, kai BVP krito 30 mlrd. litų. Tai kitaip sakant, atsakysiu už tave, penininkams pensijas siūlai, kad reikėjo rėžti ne 30%, o 60%. Viešojo sektoriaus algas, įskaitant mokytojus, medikus, pareigūnus, reikėjo rėžti lygiai taip pat 60%. Va todėl ir neturėtų žmonės, be tinkamo išsilavinimo ir pakankamai gilaus supratimo, turėti įtakos fiskalinei ir monetarinei politikai. Todėl mes turime "saugaus skolinimosi" apribojimus, kurie nėra vienodi visiems, bet visiems pritaikyti masėms tinkantys apribojimai. Tokie kaip tu miške toliau pirmos eilės medžių nematote, ir tada drąsūs pasakoti, ką reikėjo daryti. O realiai visi aiškinimai grįsti tik asmeninės naudos sieku, ne esmė, nei ekonomika, nei kad vis tiek likimas būtų buvęs toks pat, tik vėliau, ir su daugiau fanfarų.
SPeed_FANat1c 2024-08-05 08:10
diskusija sena, ko gero skaiciau bet jau neatsimenu. Gerai, nu jei pasikolino, tai kur juos padejo? Juk ne laike tiesiog turbut. Ir verslui nebeliko tad gal immortal turejo galvoj kad butu reikeje dar skolintis papildomai. Kitas dalykas - siaip verslui padet jei norima reiktu mokescius nuimt. Kam cia duot ir tada atimt, jei galima tiesiog neatimt? Ir kaip atsirinkt verslus kuriem padet is tikro verta? Nes kad kiti uzsidarys kaip statybu verslai, nu tai tegu ir uzsidaro. Krize atfiltruoja prastus verslus.
SPeed_FANat1c 2024-08-05 08:20
o tai vistiek as cia nematau krizes. Nu tai gerai, uzsiskolino, nesugebejo grazint. Tai krize tik tam kas nesugebejo grazint. Bankas pasiima NT ir turi. Statybininkai nu pries tai 10k uzdirbo, po to maziau, vidurkis gavos gal tada normalaus atlyginimo. O ten kokie programuotojai, sake ner ten jokios krizes programavime. As kazkur girdejau kad uzsidare verslai, nu bet nematau nei is pazistamu ten kas darbo neturetu nei ka. Buvo ir naujai besikurianciu verslu, plius kurtis lengviau kai jega darbo pigi pasidaro jei daug uzsidare imoniu. Bet kiek tevas samde tuos darbuotojus, na nepasirode kad jie butu atpige. CIa krize gal tiem kas nori 10k uzdirbt litu bet neuzdirba. Tiesiog prie gero priprato ir jau gal kai nusileido algos iki normaliu tada jau krize. Pas mano teva tokiu algu nebuvo tada matyt del to nebuvo ir kur leistis. Gal pas mano teva visad krize darbuotojams tada Jo o del tu verslininku as ir girdejau - sako pazistamas, as cia verslais uzsiiimineju. O galvoju idomiai, kietai. Toliau sako - cia zole nupjaunu kam reik, ten bolta pavairuoju, dar kazkokius tokius darbelius. Nu tai cia tiesiog darbininkas esi. Gal teoriskai ir verslininkas ten pagal individualia veikla. Bet verslininko ne toks ivaizdis yra, verslininkas jei zoles pjovimu uzsiima tai jis samdo pjovejus, jei pavezejimu uzsiima, tai boltas yra verslas mano isivaizdavimu is gyvenimo patirties.
donatasv 2024-08-05 08:31
Diskusija vyko tapačią dieną, gal dieną prieš čia jau sena? Viskas parašyta diskusijoje kur padėjo. Dėl dar skolinimosi aš taipogi aprašiau ką reikė daryt. Dėl nuimt, pridėt, atimt taipogi diskutuota. Tik suvest galus reikia. Atsirinkt paprasta, investicinius riši, gamybą, matinimą, paslaugas saugai. 2020 atrinko ir bėdų nebuvo. Verslą įkurt sudėtingas ir išteklių reikalaujantis procesas tą irgi rašiau. Įkurt daug sudėtingiau nei pagelbėt bėdoje. 2008 vokiečių taktika buvo geriausia per krizę. 2020 visa europa nusekė pagal vokiečių taktiką ir aplamai krizės beveik nepasijautė. Visi ekspertai rėkė stagnacija, stagnacija, stagnacija visam pasaulyje bet taip ir neatėjo nes tinkamai suvaldė. Jau tuoj tuoj rišis pinigai žmonės nustos vartot, o kažkodėl nenustojo. Pagal imortal tai buvo nes žmonės pinigų turėjo, o ne dėl pinigų lietaus iš valstybių.
SPeed_FANat1c 2024-08-05 08:34
bet is kitos puses, as irgi uzdirbu daugiau programuodamas nei tokie verslininkai kaip bolt vairuotojai. Nors ir as gal verslininkas - dirbu pagal individualia nors man nepanasu, tiesiog eilinis darbuotojas. Problema tik savo atveju matau, kad augti nelabai kur yra uzdarbiiui. Del infliacijos prideda kazkiek periodiskai ir tiek. O su verslu, gal tu uzdirbi mazai ar net eini i minusa, bet turi potencialo issaut, kai produktas uzaugs. Bet turi but ir verslas tikras verslas o ne tiesiog buvimas darbininku ar darbuotoju ir pasivadinimas verslininku.
SPeed_FANat1c 2024-08-05 08:39
nu gal cia kai paklodes ir dar izeidinijimai yra tai neisimenama, nes skaitoma greitai ir ner aisku kas svarbu kas nesvarbu, o isimenami izeidinejimai labiau, nes jie labiau atkreipia demesi. Reik sutrumpintai esminius dalykus, punktais surasyt. Atsimenu tik kai sakei kad versla ikurt sudetinga. Nu ok del sito. Bet ar visas maitinimo paslauygas dabar taip aklai ir gelbet. Atsiras visitke prastu tu verslu, kuriem reiktu geriau uzsidaryt. Tai klausimas kaip tokius isfiltruot - ka gelbet ka ne. Nu pvz kokias kavines tai tikrai galima uzdaryt, jei jos negeneruoja pelno. Kavines yra dazniausiai prabangos, tingejimo reikalas. Jei tuo metu kavine nereikalinga, tegu eina daro darba kuris tuo metu reikalingas tie darbuotojai kurie dirbo kavinej. Kiek as zinau pvz volkswagen kompanija vokietija gelbeja ir gelbeja. Is mokesciu moketoju pinigu. Ar cia gerai ar negerai? Kodel ta pati kompanija pati negali uzdirbt? Kodel ja vis gelbet reik. Ar ner pinigu svaistymas.
donatasv 2024-08-05 08:44
O kam 2020 reikėjo neduot? Būtent pinigų įliejimas skatina ekonomiką ir vietoje to, kad turėtai stagnaciją kaip visi ekspertai rėkė 2021 metais gauni priešingą efektą (jau ką nepameni?). Mažini pinigus mažėja vartojimas, duodi pinigų vartojimas nedingsta. Verslai sukasi, nesustoja, visi uždirba, neša mokesčius ir turi tai ką turėjai 2020. Tik reikė TVF rekomendacijomis sekt ką ir darė. Kad pateisinti pirkinį aprėkė, kad tvf nori nužudyt valstybę, o po visko ėjo koja kojon su tvf. Jei nebūtų sekę tvf rekomendacijų euro dabar neturėtume. Kas dėl AAA nu žinai tas nors nekloedėjo tokių nesamonų, kad sugriaut kaimus, verslus palikt tik vilnių ir visiem gerai bus.
immortallt 2024-08-05 09:52
Tu nesugebi suprasti, kad susilaužius koją, ir kojai gangrenuojant skirtingi gydymo būdai turės skirtingą poveikį. Iš esmės gangrenuojančiai kojai siūlai gipsą dėti ir aiškini, kad susilaužius koją gipsas tai puikiai suveikė. 2008 krizei vartojimo skatinimas suveiktų, jei būtume buvę uždara ekonomika, kaip pvz. JAV didžiosios depresijos metu. Davė pinigų į ekonomiką, labiausiai pažeidžiamiems vartotojams, ne tiems, kurie iki tol turėjo dideles pajamas ir jas prarado. Duodi pinigus vartojimui, kai importas sudaro ~80% vartojimo, rezultatas - ekonomika paauga Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir maskolyne, nu ir 1/5 efekto Lietuvoje. Ne, TVF rekomendacijų tik dalį sekė. Jei būtų sekę viską, pensijoms ir algoms nebūtų skolinęsi. TVF ir euras mažai susiję. TVF yra iš esmės amerikiečių, techniškai, pasaulinė organizacija. Ir pasiskolinti ir tuos 11 mlrd. litų buvo iššūkis. Kaip minėjau, dėl kiekvienos obligacijų emisijos didesnės buvo deramasi! Dabar skolą tiesiog išleidžia, niekas dėl nieko nesidera, tik palūkanas įsivertina, kokio yield'o leisti, kad paklausos pakanamai susilauktų ir underwriter'iui nereikėtų supirkinėti. Tokio varianto, kaip išdalinti verslams pinigų, už tai, kda nebėra paklausos, niekas nebūtų skolinę. Jei būtum nesakęs kam skoliniesi - nebūtų davę iš viso daugiau niekam pinigų. Ir šiaip tie 11 mlrd. ir nuėjo skatinimui paklausos būtiniausių prekių ir atitinkamai, skatinant ekonomiką, kur ženkliai didesnė dalis prekių yra vietinės kilmės. Ir 11 mlrd. nesulaukė tavo norimo efekto. Išdalinus dar 10 mlrd. litų verslams tiesiogiai, pirmais metais, niekas nebūtų pasikeitę, ir antrais metais paklausa nebūtų atsigavusi iki buvusio lygio, ir būtų reikėję dar tiek pat pinigų. Ir taip mažiausiai 6 metus, realiai ~8 metus, kol paklausa atsigavo iki to lygio. O kol pinigus būtų gavę, didelės dalis verslų būtų tiesiog sedėję ir laukę. Tuo tarpu, iš 2008 metų krizės efektyviai veikiantis verslas persitvarkė, susidaro eksporto rinkas ir išlipo daug stipresni. Ant vartojimo bangos išaugę, bet dirbti efektyviai nesugebantys užsilenkė. Ir visokios kaimo turizmo sodybėlės, pirčių nuomotojai, grožio paslaugos, kelionių organizatoriai, maitinimo įstaigos ir kiti verslai teikiantys paslaugas gyventojams nėra ažkas kertinio šalies ekonomikai ar visuomenės gerovei. Lengvai sukuriama iš naujo. Vėl, išverti ką sakau kaip nori ir jautiesi apsipatenkinęs. Nesakiau griauti, naikinti, ar pan. Sakiau neremti kitų sąskaita vartojimo. Trinkelės, viešieji pastatai yra vartojimas. Sukurti infratruktūrą reikalingą pvz. gamyklai, gyvūlininkystės ūkiui, AEI yra investicija. Jei kaimas klesti, tai kam jam 2x to ką užsidirba? Jei reikia, tai vadinasi neklessti. O šiaip atsakyti galima tuo pačiu, kodėl sieki sugriauti VIlnių?! Tu gal prieš Lietuvą?!