Vilniuje troleibusai naikinami. Ar jie išliks Kaune?  (31)

Prieš 49 metus, 1965-12-31 15 valandą į Kauno miesto gatves išvažiavo pirmieji troleibusai. Per šį laiką nuo vos 8 troleibusų ir vieno maršruto, nuo ko ir prasidėjo šio miesto troleibusų sistema, ji išaugo iki 16 maršrutų ir virš 100 kiekvieną darbo dieną po miestą važinėjančių ūsuočių. Naujausias įvykis miesto troleibusų sistemoje – 2014 metų spalio 6 dieną Kaune buvo paleistas troleibusų eismas nauja atkarpa – Parodos kalnu. Žvilgtelėkime į Kauno troleibusų sistemą, maršrutus, taip pat paklauskime savivaldybės ir „Kauno autobusų“ atstovų, kokią ateitį ši viešojo transporto rūšis turi Kauno mieste.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-01-19 Vilniuje troleibusai naikinami. Ar jie išliks Kaune?  (31)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Troleibusų Kaune istorija keliais sakiniais

1956 m. pabaigoje troleibusai pasirodė Vilniuje. Kauniečiai nenorėjo atsilikti, tad vos po kelerių metų, 1963 metais, buvo nuspręsta pradėti statyti troleibusų parką Kaune, Šančiuose, netoli tilto (dabar ten laikinoje vietoje apsisuka 1 maršruto troleibusai), taip pat pirmąją kontaktinę troleibusų liniją nuo Žemųjų Šančių iki Senamiesčio.

1965 gruodžio 22-ąją Kaune įvyko bandomasis važiavimas be keleivių (maršrutas Nr. 1 Panemunė – Gimnazijos g.), o paskutinę 1965-ųjų metų dieną, 1965-12-31, 15 valandą troleibusai Kauno gatvėmis pradėjo vežti keleivius. Vien per kelias pirmosios darbo dienos valandas troleibusai pervežė daugiau nei 4 tūkst. keleivių. Nepamirškime – Kaunas tuomet turėjo vos 8 troleibusus, tad toks pervežtų keleivių skaičius vos per kelias valandas tikrai įspūdingas.

Svetainės autrolis.lt duomenimis (deja šie duomenys dabar, po įmonės „Autrolis“ prijungimo prie įmonės „Kauno autobusai“, nebėra lengvai pasiekiami), 5-aisiais darbo metais Kaune jau buvo 5 troleibusų maršrutai, 15-aisiais – 9 maršrutai, o 20-aisiais – 11 maršrutų. Nuo 2010 m. liepos 10 dienos Kaune veikia du naktiniai troleibusų maršrutai – tiesa, jais troleibusai kursuoja tik naktimis iš penktadienio į šeštadienį ir iš šeštadienio į sekmadienį, o juose dirba tik po vieną troleibusą.

Dabartinė Kauno troleibusų infrastruktūra

Kaune šiuo metu yra 16 troleibusų maršrutų, jungiančių įvairius miesto rajonus, iš jų 2 maršrutai – naktiniai. Bendras maršrutų ilgis yra beveik 400 kilometrų. Elektros energiją Kauno troleibusų kontaktiniam tinklui tiekia 10 traukos pastočių, kontaktinio tinklo ilgis (neskaičiuojant naujosios trasos Parodos g., K.Petrausko g.) – 124,66 km. Gan nemažą dalį kontaktinio tinklo atramų Kaune sudaro gelžbetoninės atramos: iš 3979 atramų net 301 yra gelžbetoninė. Palyginimui – Vilniuje gelžbetoninių atramų yra likę vos apie tuziną, jos visos yra Kalvarijų g.

Troleibusų skaičius maršrutuose

Žinant Vilniaus situaciją (kur pastaraisiais metais troleibusų skaičius ir vasaros, ir žiemos sezonu sumažintas, ir kur net savaitgaliais skaičius gan stipriai pakito), įdomu pažiūrėti į tai, kas vyksta Kaune. Kaune poilsio ir švenčių dienomis troleibusų skaičius vasaros ar žiemos sezono metu nesikeičia, o vasaros metu darbo dienomis troleibusų skaičius nėra taip drastiškai sumažinamas kaip Vilniuje, taigi, net ir vasaros metu kursavimo užtikrinamas toks pat kursavimo dažnumas:

Nuo 2012-12-01 darbo dienomis dirbo 118, poilsio ir šventinėmis dienomis – 66 troleibusai.

Nuo 2013-01-01 darbo dienomis 110, poilsio ir šventinėmis dienomis – 68 troleibusai.

Nuo 2013-06-17 darbo dienomis 95, o poilsio ir šventinėmis dienomis – 66 troleibusai.

Nuo 2014-08-25 darbo dienomis 115, poilsio ir šventinėmis dienomis – 67 troleibusai.

Į naktinius maršrutus išvažiuoja 2 troleibusai.

Maršrutai, kurių pastaraisiais metais neliko
Šis skyrelis paruoštas remiantis NVTKA tinklaraštyje ir svetainėje transphoto.ru pateikta informacija.

Per 49 metus, kuomet Kaune važinėja troleibusai, jų maršrutų ne tik daugėjo. Pokyčių buvo ir kitokių – dalis maršrutų buvo keičiami, dalis uždaromi. Apie visus pakeitimus galite rasti informaciją aukščiau nurodytame NVTKA tinklaraščio puslapyje – žemiau pateikiame tik trumpą 2011 – 2014 metais panaikintų maršrutų apžvalgą:

3 Draugystės g. – Dainava. 2010-04-01 – panaikintas maršruto kursavimas poilsio dienomis, 2013-12-02 – maršrutas sutrumpintas, 2014-08-25 – maršrutas panaikintas. Prieš panaikinimą juo kursavo vos 2 troleibusai (1 visą dieną, 1 papildomas – piko metu).

4 Petrašiūnai – Kauno pilis. 2010-04-01 – panaikintas maršruto kursavimas poilsio dienomis, o darbo dienomis troleibusai pradėjo kursuoti tik piko metu. Nuo 2011-08-29 maršrutą aptarnavo vos 4 troleibusai. Visiškai panaikintas nuo 2012-12-01. Nuo 2014-10-06 maršrutas „atgijo“, tiesa, kitokia trasa.

6 Partizanų g. – Vaidoto g. Darbo režimas prieš panaikinimą: darbo dienomis, piko metu, maršrutą aptarnavo vos 4 troleibusai. Panaikintas nuo 2011-08-29 dėl A. Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcijos darbų.

Į Parodos kalną – troleibusais

Tuo metu kai Vilnius, pasikeitus miesto valdžiai, vietoje planuotų naujų troleibusų pripirko autobusų, Kaunas savo planų nepakeitė ir bent iš dalies vykdė miesto strateginiame plane numatomus uždavinius: buvo pateikta paraiška troleibusų kontaktinio tinklo statybai Parodos ir K. Petrausko gatvėse; projektas ir buvo įgyvendintas.

Galima tik pasidžiaugti, kad Kaunas šiuo atveju nepasidavė psichozei dėl „labai artimos“ elektrinių autobusų ateities ir, įgyvendinęs projektą, turės ne tik netaršaus viešojo transporto eismą gan svarbioje miesto gatvėje, bet ir visiškai sutvarkytą svarbią gatvę (kuri iki šio projekto įgyvendinimo anaiptol nebuvo geros būklės). Beje, būtent bandydamas įkopti į Parodos kalną, mažas bandomasis elektrinis autobusiukas patyrė fiasko (taip ir nesugebėjo į jį įvažiuoti, nors tai buvo mažos talpos transporto priemonė).

Projekto įgyvendinimui buvo pasinaudota Europos Sąjungos Struktūrinės paramos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemone „Kompleksinė ekologiško viešojo transporto plėtra“, įrengta nauja 4,78 km ilgio kontaktinio tinklo linija K. Petrausko, Parodos ir Vytauto gatvėse, sujungusi Savanorių pr. ir Vytauto pr. esančius kontaktinius tinklus, kas leidžia kauniečiams ir miesto svečiams patogiau troleibusais pasiekti miesto centrą. Tikimasi, kad žmonės, keliaujantys iš Eigulių, Kalniečių mikrorajonų ir į juos, dabar galės važiuoti viešuoju transportu patogiau nei iki šiol.

ES struktūrinės paramos portale teigiama, kad bendra projekto vertė yra 3 362 643,82 Lt, iš šios sumos projektui skirta ES finansuojama dalis yra 2 858 247,24 Lt. Taigi ES Struktūrinės paramos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos pagalba buvo skirta net 85% projekto sumos – į tai derėtų atkreipti dėmesį, kai kuriems politikams ir „specialistams“ Vilniuje kalbant apie milžiniškas išlaidas, kurios neva prislėgtų miestą, norint išplėsti ir atnaujinti troleibusų infrastruktūrą.

Beje, troleibusų kontaktinio tinklo atramos, kabeliai, kontaktinis tinklas buvo įrengti gan seniai – užtruko pačios gatvės dangos ir aplinkos tvarkymas.

Kaip pasikeitė Kauno troleibusų eismas nuo 2014-10-06?

Nuo 2014 m. spalio 6-osios pradėtas troleibusų eismas Parodos, K. Petrausko gatvėmis. Buvo pakoreguoti 1 maršruto troleibusų tvarkaraščiai, iš dalies pakeista 2 maršruto troleibusų trasa ir atidarytas 4 troleibusų maršrutas.

Likus mėnesiui iki naujųjų maršrutų atidarymo, pradėjome stebėti, kokie bus jų tvarkaraščiai. Visgi savivaldybė tik 2014-09-30 pagaliau pateikė nuo 2014-10-06 įsigaliosiančius tvarkaraščius.

1 maršrutas. Kaip prieš pat maršrutų atidarymą informavo Kauno miesto Transporto ir eismo organizavimo skyrius, prie naujojo 4 troleibusų maršruto bus derinami pirmiausia 1-ojo, o tuomet, atsižvelgiant į šių dviejų maršrutų tvarkaraščius, bus sudaromi ir 2-ojo troleibusų maršruto tvarkaraščiai. Tvarkaraštyje matomi kai kurių reisų „pastumdymai“, galima manyti, jie ir vyksta minėtu tikslu – mėginant derinti prie 4 ir 2 troleibusų maršrutų tvarkaraščių. Ar pakoregavimai sėkmingi ir ar buvo išvengta Vilniuje įsigalėjusios važiavimo „traukinuku“ problemos? Maršruto trasa, troleibusų skaičius maršrute nesikeičia.

2 maršrutas. Kaip ir ankstesnius keletą metų, šiuo maršrutu troleibusai kursuoja tik darbo dienomis. Pakeista trasa tik viena kryptimi – važiuojant iš Islandijos pl. Kauno pilies link. Iki pokyčių šią atkarpą troleibusas dienos metu nuvažiuodavo per 24 minutes, dabar skiriama 30 minučių. Atgal troleibusai grįžta senąja trasa, jos nuvažiavimo trukmė lieka tokia pati – 22 minutės.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad kai kur intervalai tarp reisų netolygūs, tačiau jei per „langą“ atvažiuos kitas ta kryptimi vežantis troleibusas – galbūt tai nesudarys problemų. Mes pamėginome pažiūrėti 2 ir 4 maršrutų troleibusų tvarkaraščius stotelėje „K.Petrausko gatvė“ Ledo arenos link – panašu, kad ypač ne piko metu, kai troleibusai kursuoja rečiau, reikalingos šiokios tokios korekcijos, kad troleibusai pasirodytų ne vienu metu ir keleiviams būtų užtikrinamas patogus, reguliarus ir pakankamai dažnas susisiekimas.

4 maršrutas. Naujuoju maršrutu troleibusai kursuoja ir savaitgaliais – tiesa, darbą pradeda kiek vėliau nei darbo dienomis ir važinėja kiek rečiau. Darbo dienomis, piko metu, troleibusai važiuoja 8-19 minučių intervalu, savaitgaliais važiuoja 2-3 troleibusai per valandą. Šiek tiek neramina tai, kad gan anksti baigiamas šiuo maršrutu važiuojančių troleibusų darbo laikas.

Ką apie tolimesnius planus dėl troleibusų Kaune kalba Kauno miesto savivaldybės ir UAB „Kauno autobusai“ atstovai?

Ruošdami medžiagą šiam straipsniui kreipėmės į Kauno miesto savivaldybės administraciją, taip pat į UAB „Kauno autobusai“, prašydami pakomentuoti kai kuriuos aktualius šiandienos klausimus ir sužinoti apie ateities perspektyvas. Dalis klausimų buvo pateikti tik Kauno miesto savivaldybės administracijai, dalis – tik UAB „Kauno autobusai“.

Iš kai kurių atsakymų susidaro įdomus vaizdas: nors ir savivaldybė, ir transporto bendrovė pripažįsta naujų troleibusų maršrutų populiarumą, nors iš ES buvo gauta parama troleibusų sistemos vystymui – tuo pačiu patyliukais planuojama, kur ir kiek troleibusų linijų būtų galima sumažinti, netgi ten, kur troleibusų eismui yra idealios sąlygos... Visgi paskaitykite klausimus – atsakymus ir nuspręskite patys.

Pateikiame Kauno miesto savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo Pauliaus Kero ir UAB „Kauno autobusai“ specialistų atsakymus į šiuos klausimus.

Kaune veikia įlipimo pro priekines duris tvarka, tačiau piko metu, esant dideliam keleivių srautui, vairuotojams yra leidžiama daryti išimtis. Visgi teko girdėti, kad nemažai vairuotojų apskritai ignoruoja šią tvarką ir keleivius įleidžia pro visas duris. Kokios gali būti priežastys, dėl ko vairuotojai pradėjo gan prastai laikytis šios taisyklės, ir galbūt yra planų, kaip šią problemą galima būtų spręsti?

Paulius Keras: Įlipimo pro priekines duris tvarkos tikrai neplanuojama atsisakyti, kadangi ją įvedus žymiai padidėjo parduodamų bilietų skaičius, taip pat sumažėjo keleivių, važiuojančių be bilieto, taip pat asocialių keleivių skaičius. Kauno miesto savivaldybė taip pat yra pastebėjusi, kad vairuotojai pradėjo dažnai nesilaikyti šios tvarkos, todėl kartu su keleivių vežėjais ieškosime būdų, kad tvarkos būtų laikomasi.

UAB „Kauno autobusai“: Kauno miesto savivaldybės tarybos kolegija 2011 m. balandžio 4 d. pritarė siūlymui dėl Keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo tvarkos autobusuose ir troleibusuose (toliau – Tvarka). Kauno miesto savivaldybės tarybos 2012 m. birželio 7 d. sprendimu Nr. T-294 buvo patvirtintos Keleivių ir bagažo vežimo vietinio susisiekimo autobusais, troleibusais ir maršrutiniais taksi Kauno mieste taisyklės (toliau – Taisyklės). Tiek Tvarkoje, tiek Taisyklėse nustatyta, kad į stotelėje sustojusį vietinio reguliaraus susisiekimo maršruto autobusą ar troleibusą keleiviams privalu įlipti pro priekines transporto priemonės duris (asmenys su neįgaliųjų ar vaikiškais vežimėliais gali įlipti pro visas duris), o išlipama pro visas likusias transporto priemonės duris. Asmenys su akivaizdžia judėjimo negalia ar su mažamečiais vaikais gali išlipti ir pro priekines duris. Įlipę į transporto priemonę keleiviai turi paeiti į transporto priemonės vidurį ar galą ir sėstis į laisvas sėdimas vietas.

Taigi, minėta imperatyvioji norma pirmiausia galioja keleiviams, kurie privalo laikytis nustatytų taisyklių, t. y. įlipti į transporto priemonę tik pro priekines duris.

Vairuotojas turi teisę rytinio (vakarinio) piko metu ar kitu metu, kai yra daug keleivių ir nėra galimybės įlaipinti keleivius pagal nustatytą tvarką pro priekines duris, savo nuožiūra priimti sprendimą keleivius įlaipinti ir išlaipinti per visas duris, bet tik tam laiko tarpui, kuris būtinas.

Visai neseniai žiniasklaidoje vėl nuskambėjo įvykis, kai norintis pirkti vienkartinį bilietą keleivis padavė vairuotojui stambią kupiūrą, dėl ko tarp vairuotojo ir keleivio kilo konfliktas. Teko skaityti, kad yra galvojama apie bilietų pardavimo automatus Kauno viešojo transporto priemonėse – gal galite papasakoti plačiau, kaip sistema veiktų, kiek tai galėtų kainuoti vienai transporto priemonei ir pan.?

Paulius Keras: Artimiausiu metu tokios paslaugos neplanuojama suteikti. Visgi yra galvojama apie tam tikrą priedą prie dabar esamos E.bilieto ir tradicinių vienkartinių bilietų sistemos: planuojame platinti tam tikru bilietų skaičiumi įkrautas korteles, kurios būtų pigesnės nei e.bilietas, tačiau išnaudojus jame esančius bilietus, šios kortelės nebūtų galima pasipildyti.

UAB „Kauno autobusai“: Kadangi vairuotojų „įdarbinimas“ pardavinėjant vienkartinius autobusų ir troleibusų bilietus keleiviams blaško vairuotojus, sudaro eiles, didina kelionės trukmę, prastina vairavimo kokybę, bendrovėje ieškoma tinkamiausių ir racionaliausių sprendimų, kaip išspręsti šią problemą. Vienas iš galimų sprendimų – bilietų pardavimo automatų įrengimas tiek transporto priemonėse, tiek laukimo stotelėse. Tokia sistema jau įrengta daugelyje Europos šalių. Svarstomi ir kiti alternatyvūs variantai.

Šiuo metu internete esančiuose tvarkaraščiuose, kurie įsigalios nuo š.m. gruodžio 6 dienos, rodomi 4-tojo maršruto troleibuso pakeitimai tik savaitgaliais. Ar tai reiškia, kad jis darbo dienomis nebevažinės?

Paulius Keras: Ne, 4-tojo maršruto troleibusai važinės ir darbo dienomis. Keičiami tik savaitgaliais ir švenčių dienomis galiojantys šio maršruto tvarkaraščiai, todėl ir rodomi šie pakitimai. Seniau, keisdami tik savaitgalio tvarkaraščius, rodydavome ir darbo dienų tvarkaraščius, nors juose pakitimų nebūdavo – tuomet iš keleivių sulaukdavome klausimų, kodėl rašote, kad tvarkaraštis keičiamas, jei jame viskas lieka taip pat.


Ar bendros įmonės finansinė situacija (įskaitant savivaldybės įsiskolinimus įmonei) pasikeitė, lyginant su situacija, kuri buvo pastaraisiais metais esant atskiroms įmonėms? Jei su įmone "Kauno autobusai" būtų pilnai atsiskaitoma – ką Kauno viešojo transporto keleiviai pirmiausia naujo ir geresnio pastebėtų? Pvz., ar būtų transporto priemonių keleivių salonuose montuojami kondicionieriai, ar saugos kameros, ar perkamos transporto priemonės?

UAB „Kauno autobusai“: Reorganizavus bendroves, UAB „Kauno autobusai" perėmė UAB „Autrolis” teises, pareigas atsakomybę, skolas. Po prijungimo buvo įvykdyti struktūriniai organizaciniai pakeitimai, procesų peržiūra, atsisakyta besidubliuojančių funkcijų – tai leido mažinti sąnaudas. Įvertinti finansinę situaciją bus galima tik pasibaigus 2014 m. Finansinės ataskaitos pateikiamos viešai, jas galima rasti interneto svetainėje.

Kadangi vienas iš strateginių bendrovės tikslų yra paslaugų kokybės gerinimas, 2014–2020 m. veiklos strategijoje numatyta visa eilė darbų ir priemonių, skirtų pakelti keleivių aptarnavimo kokybės lygį. Tarp jų – ir Jūsų išvardytos.

Gal yra kokių naujienų dėl kontaktinio tinklo modernizavimo į greitaeigį (taip pat patikimesnio elektros tiekimo)? Ar įmonės „Cegelec“ specialistai jau pateikė savo išvadas, pasiūlymus, jei taip – gal galėtumėte apie tai papasakoti?

UAB „Kauno autobusai“: Kadangi Kauno mieste troleibusų infrastruktūra yra išvystyta ir troleibusai bus eksploatuojami dar gerą dešimtmetį, bendrovė „Kauno autobusai“ ieško galimybių esamą troleibusų kontaktinį tinklą modernizuoti ir optimizuoti. Šiuo metu atliekami troleibusų kontaktinio tinklo būklės įvertinimo darbai: UAB „Elektros automatika“ specialistai atlieka troleibusų linijų kontaktinį tinklą maitinančios transformatorinės pastočių esamos situacijos analizę, o Čekijos kompanijos „Cegelec“ ekspertai apžiūrėjo troleibusų kontaktinį tinklą, pastotes, energetikos dispečerinę ir pateiks savo išvadas bei siūlymus dėl kontaktinio tinklo modernizavimo galimybių panaudojant naujausias technologijas.

Šiemet buvo pasirodę kalbų, kad Kaune atsiras nenaujų triašių troleibusų, vėliau pasigirdo kalbos apie nenaujų standartinių troleibusų pirkimą. Visgi apie troleibusų pirkimus kol kas nematyti jokios informacijos CVP IS. Šiuo metu į miestą išvažiuoja praktiškai visi turimi troleibusai, įmonė praktiškai neturi rezervo. Ar nėra planuojama atnaujinti/papildyti troleibusų parką transporto priemonėmis (kaip kad vyksta su autobusais)? Ar nėra planuojama išbandyti troleibusą Lbus, keletą mėnesių stovėjusį Vilniaus 2-ajame troleibusų parke, galbūt įmonės atstovai siūlė jį išbandyti?

Paulius Keras:Šiuo metu yra dar ankstoka kalbėti apie naujų transporto priemonių pirkimą su ES struktūrinių fondų parama naujam laikotarpiui. Paraiškos bus pateikiamos kitąmet, tačiau negalime atsakyti, ar bus teikiamos paraiškos naujų troleibusų įsigijimui su ES parama.

UAB „Kauno autobusai“: Klausimas dėl troleibusų parko atnaujinimo bus svarstomas „Kauno autobusų“ valdybos posėdyje. Taip pat svarstomos galimybės atsisakyti troleibusų kontaktinio tinklo atšakų Raudondvario plente (šiuo metu rengiamas Raudondvario plento rekonstrukcijos techninis projektas) ir Vaidoto g. (užbaigus Panemunės tilto statybos darbus), tuomet atsirastų nemažas troleibusų rezervas.

Turbūt dar anksti kalbėti apie 2 ir 4 troleibusų maršrutus kursuojant Parodos kalnu, kai jie veikia vos mėnesį. Visgi galbūt bendrovė jau turi preliminarius pamąstymus – ar maršrutai pateisina lūkesčius, ar yra keleivių atsiliepimų, pageidavimų (pvz., dėl dažnesnio kursavimo, dėl 2 maršruto abiem kryptimis Parodos kalnu ir pan.)?

Paulius Keras:Taip, kol kas išvadas daryti yra tikrai per anksti. Tačiau turime skaičius, kad 4-tuoju troleibusų maršrutu nuo jo atidarymo spalio 6-tosios iki 31 d. buvo pervežta virš 70 tūkst. keleivių – o tai daugiau nei pervežama 2-tuoju, beveik tiek pat kiek 8-tuoju, 10-tuoju per tą patį laikotarpį. Kol kas tai nėra labai daug, tačiau tai tik pirmosios maršruto savaitės. Tikimės, kad ateityje ketvirtasis maršrutas taps stipriu maršrutu.

Dėl laiko, skiriamo maršrutui – planuojant naują troleibusų eismo atkarpą, buvo skiriamas tam tikras laiko rezervas, kadangi nebuvo žinoma kaip sėkmingai troleibusams seksis šia atkarpa važiuoti. Žinoma, bus stebima situacija ir, esant poreikiui, bus koreguojami tvarkaraščiai ir konkrečių stotelių nuvažiavimo trukmė.

UAB „Kauno autobusai“: Nauji troleibusų maršrutai neabejotinai pateisino lūkesčius, statistiniai duomenys rodo, kad keleivių skaičius šiais maršrutais gerokai padidėjo, be to, patys keleiviai teigiamai įvertino naujoves. Kadangi bendrovės maršrutų planavimo specialistai nuolat atlieka keleivių srautų stebėseną, identifikuodami maršrutus, kuriuose reikalingos reisų skaičiaus ir dažnumo korekcijos, transporto priemonių eismo tvarkaraščiai koreguojami atsižvelgiant į jų tikslingumą ir keleivių poreikius.

Kauno miesto savivaldybės administracijos taip pat buvo paklausta dėl troleibusų eismo ateities konkrečiose atkarpose, kuriose prieš rekonstrukciją vyko troleibusų eismas ar kuriose troleibusų eismas yra numatytas pagal Kauno miesto savivaldybės strateginį planą.

Buvo klausiama, kokie pakeitimai planuojami pastačius Panemunės tiltą ir rekonstravus Raudondvario plentą, ar iš tikrųjų planuojama panaikinti troleibusų eismą Draugystės gatvėje, ar iš tiesų planuojamas troleibusų eismas į Onkologijos ligoninę?

Deja, konkrečių atsakymų į šiuos klausimus gauti nepavyko. Kaip teigė Paulius Keras, konkrečiai atsakyti šiuo metu dar yra per anksti, nes „nėra priimta jokių sprendimų dėl troleibusų kontaktinio tinklo ar maršrutų naikinimo“. Šiuo metu techniniai projektai kaip tik yra ruošiami, taigi kol kas negalima kalbėti apie pradedamą troleibusų sistemos karpymą, pamažu pradedant keisti Kauno miesto viešąjį transportą išskirtinai autobusų sistema. Paulius Keras kalbėjo: „Kalbant apie ilgalaikę šios transporto rūšies perspektyvą, matome, kad pastaraisiais metais pasaulyje sparčiai vystosi naujos, greitesnės elektrinio transporto technologijos. Akivaizdu, jog ateityje tai turės įtakos ir Kauno miesto sprendimams. ES Baltoji knyga įpareigoja miestus siekti, kad iki 2030 m. miestuose perpus sumažėtų naudojančio iškastinį kurą transporto, o iki 2050 m. tokio transporto miestuose neliktų visai, todėl neabejoju, kad Kaunas ateityje plėtos elektrinį viešąjį transportą. Nemanau, kad šiandien kas nors galėtų atsakyti, kaip sparčiai vystysis naujos technologijos ir kuri iš besivystančių technologijų įsitvirtins Europos viešajame transporte.“

Vietoj P.S. Ruošiant šį straipsnį spaudai, žiniasklaidoje pasirodė interviu su Kęstučiu Derliūnu – ilgamečiu „Kauno autobusų” technikos direktoriumi, kuris nuo liepos 1-osios tapo sujungtos troleibusų ir autobusų įmonės vadovu. Šiame pokalbyje įmonės vadovas jau teigė, kad nors Kaune troleibusų tinklas yra išvystytas, tačiau, jo manymu, šis tinklas egzistuosiąs ne daugiau dešimties metų, neva po to troleibusus pakeis elektriniai autobusai. Nors Kaune masiškai perkami ir nauji, ir seni dyzeliniai ir dujiniai autobusai, valdybos posėdyje priimtas sprendimas itin intensyviai naudojamą miesto troleibusų parką papildyti naudotais vakarietiškais troleibusais – taigi tikėkimės, kad Kauno miesto gyventojai ir svečiai dar šiemet gatvėse pamatys iki šiol nematytų troleibusų.

Laukite tęsinio, kuriame skaitykite Nacionalinės viešojo transporto keleivių asociacijos (NVTKA) pirmininko Juliaus Majausko komentarą – kritiką ir pasiūlymus dėl efektyvesnio Kauno troleibusų infrastruktūros panaudojimo ir pokyčių, kurie duotų juntamą naudą Kauno miesto viešojo transporto keleiviams.

Bendradarbiaujant su NVTKA parengė judėjimas „Už troleibusus Vilniuje“, www.troleibusas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Marius Markevičius
(35)
(6)
(29)

Komentarai (31)